Ha tudom a futamidőt és azt mennyi a betét és a kivét a végén akkor hogyan tudom kiszámítani kamatos kamat esetén a %-ot?
Azt tudom, hogy ha nincs meg a végösszeg de tudom a kamat%-ot akkor a képlet: X=A*(1+(B/100))^(c/12)
Ahol az A a befektetett pénz B a kamat% C pedig a hónapok száma. De nekem ebből a képletből a B-re van szükségem., mert ismerem a többit! (Ha lehet EXCEL kompatibilis képleteket írjatok!)
Akkor egyszerű egyenletrendezéssel kijön; először osztunk A-val (értelemszerűen A nem 0, ha mégis az lenne, akkor X=0):
X/A=(1+(B/100))^(c/12), itt lehet direkt c/12-edik gyököt vonni, de ha azt esetleg nem érted, akkor 12-edikre emeljük mindkét oldalt, ekkor a jobb oldalon használva a hatványozás azonosságát, marad
(X/A)^12=(1+(B/100))^c, majd gyököt vonunk, és használjuk a gyökvonás azonosságát a bal oldalon:
(X/A)^(12/c)=1+(B/100)
Mivel a bal oldal biztosan pozitív, ezért B több, mint -100, de gondolom B eredendően egy pozitív szám, ami 0-nál nagyobb és 100-nál kisebb. Akárhogy is, kivonunk 1-et, majd szorzunk 100-zal:
100*((X/A)^(12/c)-1)=B, ezt akartuk megkapni. Esetleg kibonthatod a külső zárójelet, de szerintem jobb, ha így hagyod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!