Takarék betétkönyv vagy ehhez hasonló megtakarítás? Bővebben lent.
Rendszeres, kis összegű megtakarításokra jellemzően a bankok kínálnak különböző megoldásokat.
A leírtakból kiindulva neked tipikusan egy takarékszámla vagy megtakarítási számla kellene. Arra annyit és akkor utalsz, amikor csak kedved tartja. A legkényelmesebb, ha a "rendes fő számlád" és a takarékszámlád is ugyanannál a banknál van, így kisebb-nagyobb megkötésekkel ingyen mozgathatsz pénzt a kettő között.
Biztosan takarékszövetkezetnél is van ilyen lehetőség, de én szívesebben bíznék pénzt egy tőkeerős bankra mint valami vidéki zugszövetkezetre...
Ez számlacsomagtól függ. Az Alap csomagnál valóban fizetős a befizetés, de pl. a Tempó meg a Net esetében ingyenes.
Nekem is náluk van számlám, ami Neked kell, azt Takarékszámlának hívják.
Teljesen ingyenes a megnyitás és ha van már náluk valamilyen számlád, akkor a vezetés is! Nincs limit, akkor fizetsz be rá, amikor akarsz, összeg-megkötés sincs, egyedül a megnyitáskor kell egy 10e forintos alapbetétet elhelyezni, de ezt akár azonnal vissza is utalhatod a főszámládra.
-napi kamatozású, a rajta lévő pénzez bármikor hozzá férsz
- havonta egyszer díjmentesen átvezethetsz a főszámládra akármekkora összeget
- a főszámládról korlátlan alkalommal vezethetsz át pénzt a takarékszámlára
A kamat úgy néz ki, hogy van egy nagyon minimális alapkamat (összegfüggő), ehhez jön még hozzá a "jutalomkamat", ami szintén sávos: minél többet helyezel el, annál magasabb
Belinkelem a terméktájékoztatót:
Én anno ugyanezt végigjártam, és az összes közül ezt találtam a legjobbnak. Mondjuk a kamatokból itt sem fogsz meggazdagodni, de még mindig jobb, mint a fizetési számlán a látra szóló betét.
A megtakarításnál szerintem alapvető fontosságú az intézmény kockázat minimalizálása. A szövetkezetek nem épp a legstabilabb intézmények, mondjuk a nagy kereskedelmi bankokhoz képest vagy akár az Államkincstárhoz képest. Láttunk nem olyan rég bedőlni néhányat. De hány kereskedelmi bank dőlt be, ami után az OBA-nak kellett helytállnia? Szerintem ezt is fontold meg.
Egyébként nyiss egy betétkönyvet, ha nagyon nem akarsz számlavezetési díjjal bajlódni. Nem mintha a normál folyószámládhoz jó esetben nem ingyen adnák a takarékszámlát. Ha csak az ingyenes megoldás érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe az Államkincstárat, ahol ingyenes számlát nyithatsz és havonta annyit utalsz, amennyit jónak látsz.
Azt is vedd figyelembe, hogy minél likvidebb a megtakarításod, azaz minél könnyebben jutsz hozzá ha szükség van rá, annál kevesebb kamatot kapsz. A jelenlegi kamatkörnyezetben ne legyenek egy azonnal, költségmentesen hozzáférhető megtakarításra nagy kamatelvárásaid, mert csalódni fogsz.
Havi néhány ezer forintos megtakarítást lekötés nélkül ma a legolcsóbb otthon a párnacihában tartani.
A látra szóló számláknál (akkor veszed ki amikor akarod) olyan minimális a kamat, hogy amikor szükséged lesz a pénre, a kézpénzfelvétel költségét nem fogja fedezni a kamat!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!