Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Diákhitel tőzsdézésre? Akkor...

Diákhitel tőzsdézésre? Akkor megéri?

Figyelt kérdés

Unokatestvérem azt mondja felvett kb 1,5 millió forint diákhitelt és mostanra csinált belőle 2,7 milliót amerikai és magyar részvényekkel. Az 1,5 millióból a tartozás közben csak 1,8 millió lett. Magyarul nyert rajta 900 ezer forintot. Ha most visszafizetné az egészet, akkor ekkora pluszban lenne.

Ő 23 éves, én 19 és lenne hasonlóra lehetőségem mint neki volt. Ő a hosszú távú részvénybefektetéseket szereti és ez nekem is tetszik. A szüleinek nyilván nem mondta el hogy ilyet csinált.

2016. jan. 15. 13:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
87%

Kedves kérdező!

Az unokatestvéred vagy igazat mondott, vagy nem. Vannak olyan emberek, akik szép összegeket keresnek a tőzsdén, de ez egy külön szakma, ami hosszú tanulást igényel, érteni kell hozzá. Ha most nulla tudással nekiállsz kockáztatni a pénzed, annak hatalmas bukta lesz a vége, aminek "jó esetben" egy életen át, de legalábbis pár évtizedig ihatod a levét. Én nem javaslom.

2016. jan. 15. 16:16
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Nos, kb. 10 év tőzsdei háttérrel a hátam mögött azt tudom mondani: simán igaz lehet, hogy csinált belőle 2,7 milliót, DE!

Viszonylagosan nyugodt piaci környezetben, egyenletesen emelkedő trendben "könnyű" nyerni, de kérdezd meg azokat az embereket, akik 10-11 ezer ft-os OTP részvényeket vettek annak idején hogy mennyit buktak?

Elég egy hirtelen piaci esés és stop loss ide vagy oda-. elszáll a pénzed.

NEM TENNÉM, erre nem vennék fel hitelt.

2016. jan. 15. 16:21
 13/16 anonim ***** válasza:
18%

Nem.

Hitelböl semmi kép!!

Csak azt a pénzt fektesed be amire a következö 10-20-30 évben nincs szükseget!

1,5 millió az kevés egy normalias portfolío-hoz. Az én veleményem szerint legalabb 15 millió kell. Mivel ha normálisan el akarod oszta a pénzed akor legalab kellenek USA, Német, Osztrak meg Angol részvények.

Én nagyobb részt csak olyan részvenyekt vasárlok amik fizzetnek osztalékot és azt tartosan. Több mint 90% a pénzemnek ilyen részvényekben van a maradék 5-10% meg kockaztatok. Ott akor jöhet Netflix, Tesla, Amazon, Prospect Capital es társai. Amugy a tözsde pont hogy az egyik legbiztonsagosab befektetés hosszu távon (+10 év).

A tözsderöl mindenki a daytraderek-re gondol...

Amugy ehez szerintem szelemileg is fel kell nöni. A veszteséget (azaz a kevesebbet ér) sokkal rosszabul éli meg az ember mint a nyereséget. Ismerk olyanokat akik minden nap megnézik hogy mennyit ér most az ö Mol részvénye. Ezt visszont pont nem szabad.

Én honapokig nem szoktam megnézni hogy most mi mennyit ér. Csak azt látom hogy hoppa megint jová írta egy szép összeget. :)

Azaz röviden szerintem ne menyel bele! Olvas sokkat, csinaja valami jó jövedelmezö dolgot (cég, vagy ultra magas vezetö valami cégnel) es utána lehet menni a tözsdere mert havi 200.000 böl hat elég nehéz..

2016. jan. 15. 18:22
 14/16 anonim ***** válasza:

"Megkértem mutasson majd az értékpapírszámlájáról kivonatot, vagy akár csak egy printscreent vagyis képernyőfotót. Ez elvileg ma vagy holnap megtörténik."

A tőzsdén a múltbéli haszon nem garantál semmit a jövőre nézve.

Nézd, nem nagy varázslat.

OTP részvény

2015.01.15-én 3.390 forinton állt

2016.01.15-én 6.282 forinton áll

Ha valaki tavaly betett 1.5 millát, annak mostanra 2.7 millája van.

Szóval pont az történt amit az unokatesód leírt. Mi ezzel a probléma? Hogy ha megnézed a chartot, évekre visszamenően, akkor volt időszak, amikor mondjuk 1 éven át lassú ereszkedésben vagy oldalazásban volt a részvény, vagy akár meredeken zuhant.

Az unokatesód ezt megcsinálta, tök ügyes, de ha te ma utána akarod csinálni, semmi garancia nincs rá, hogy nem hoz a kormány egy új bankadót, zuhan az OTP egy 1000-est, és utána marad az 5000 forint körüli szinteken újra évekre, amit például a mostani nagy emelkedés előtt csinált

2016. jan. 16. 08:17
 15/16 A kérdező kommentje:

Jól van, köszi a válaszokat. Ahogy most látom a dolgokat.

1. Diákhitelből sosem fogok tőzsdézni. Csak a saját pénzemből, ami nem kell megélhetésre.

2. Rengeteget kell olvasni, tanulni hozzá. Ezt meg akarom csinálni, hogy pár év múlva majd elkezdhessek.

2016. jan. 20. 19:50
 16/16 anonim ***** válasza:
Helyes! Látom, levontad a megfelelő következtetéseket :-) (12-es vagyok)
2016. jan. 20. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!