Diákhitel tőzsdézésre? Akkor megéri?
Unokatestvérem azt mondja felvett kb 1,5 millió forint diákhitelt és mostanra csinált belőle 2,7 milliót amerikai és magyar részvényekkel. Az 1,5 millióból a tartozás közben csak 1,8 millió lett. Magyarul nyert rajta 900 ezer forintot. Ha most visszafizetné az egészet, akkor ekkora pluszban lenne.
Ő 23 éves, én 19 és lenne hasonlóra lehetőségem mint neki volt. Ő a hosszú távú részvénybefektetéseket szereti és ez nekem is tetszik. A szüleinek nyilván nem mondta el hogy ilyet csinált.
Kedves kérdező!
Az unokatestvéred vagy igazat mondott, vagy nem. Vannak olyan emberek, akik szép összegeket keresnek a tőzsdén, de ez egy külön szakma, ami hosszú tanulást igényel, érteni kell hozzá. Ha most nulla tudással nekiállsz kockáztatni a pénzed, annak hatalmas bukta lesz a vége, aminek "jó esetben" egy életen át, de legalábbis pár évtizedig ihatod a levét. Én nem javaslom.
Nos, kb. 10 év tőzsdei háttérrel a hátam mögött azt tudom mondani: simán igaz lehet, hogy csinált belőle 2,7 milliót, DE!
Viszonylagosan nyugodt piaci környezetben, egyenletesen emelkedő trendben "könnyű" nyerni, de kérdezd meg azokat az embereket, akik 10-11 ezer ft-os OTP részvényeket vettek annak idején hogy mennyit buktak?
Elég egy hirtelen piaci esés és stop loss ide vagy oda-. elszáll a pénzed.
NEM TENNÉM, erre nem vennék fel hitelt.
Nem.
Hitelböl semmi kép!!
Csak azt a pénzt fektesed be amire a következö 10-20-30 évben nincs szükseget!
1,5 millió az kevés egy normalias portfolío-hoz. Az én veleményem szerint legalabb 15 millió kell. Mivel ha normálisan el akarod oszta a pénzed akor legalab kellenek USA, Német, Osztrak meg Angol részvények.
Én nagyobb részt csak olyan részvenyekt vasárlok amik fizzetnek osztalékot és azt tartosan. Több mint 90% a pénzemnek ilyen részvényekben van a maradék 5-10% meg kockaztatok. Ott akor jöhet Netflix, Tesla, Amazon, Prospect Capital es társai. Amugy a tözsde pont hogy az egyik legbiztonsagosab befektetés hosszu távon (+10 év).
A tözsderöl mindenki a daytraderek-re gondol...
Amugy ehez szerintem szelemileg is fel kell nöni. A veszteséget (azaz a kevesebbet ér) sokkal rosszabul éli meg az ember mint a nyereséget. Ismerk olyanokat akik minden nap megnézik hogy mennyit ér most az ö Mol részvénye. Ezt visszont pont nem szabad.
Én honapokig nem szoktam megnézni hogy most mi mennyit ér. Csak azt látom hogy hoppa megint jová írta egy szép összeget. :)
Azaz röviden szerintem ne menyel bele! Olvas sokkat, csinaja valami jó jövedelmezö dolgot (cég, vagy ultra magas vezetö valami cégnel) es utána lehet menni a tözsdere mert havi 200.000 böl hat elég nehéz..
"Megkértem mutasson majd az értékpapírszámlájáról kivonatot, vagy akár csak egy printscreent vagyis képernyőfotót. Ez elvileg ma vagy holnap megtörténik."
A tőzsdén a múltbéli haszon nem garantál semmit a jövőre nézve.
Nézd, nem nagy varázslat.
OTP részvény
2015.01.15-én 3.390 forinton állt
2016.01.15-én 6.282 forinton áll
Ha valaki tavaly betett 1.5 millát, annak mostanra 2.7 millája van.
Szóval pont az történt amit az unokatesód leírt. Mi ezzel a probléma? Hogy ha megnézed a chartot, évekre visszamenően, akkor volt időszak, amikor mondjuk 1 éven át lassú ereszkedésben vagy oldalazásban volt a részvény, vagy akár meredeken zuhant.
Az unokatesód ezt megcsinálta, tök ügyes, de ha te ma utána akarod csinálni, semmi garancia nincs rá, hogy nem hoz a kormány egy új bankadót, zuhan az OTP egy 1000-est, és utána marad az 5000 forint körüli szinteken újra évekre, amit például a mostani nagy emelkedés előtt csinált
Jól van, köszi a válaszokat. Ahogy most látom a dolgokat.
1. Diákhitelből sosem fogok tőzsdézni. Csak a saját pénzemből, ami nem kell megélhetésre.
2. Rengeteget kell olvasni, tanulni hozzá. Ezt meg akarom csinálni, hogy pár év múlva majd elkezdhessek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!