Diákhitel: Érdemes úgy felvenni, ha amúgy még jelenleg nincs rászorulva az ember, csak kis plusz pénzforrásnak szórakozásra, erre-arra?
Nézz meg egy bankellenes tüntetést. Tudod, ahol a szimpatikus fogatlan félcsövesekből verbuválódott csőcselék kiabál. Na, ők pont így kezdték, hogy "szórakozásra, erre-arra" felvettek hiteleket, aztán elúsztak.
Komolyra fordítva a szót: nem, nem érdemes. SOHA ne adósodj el céltalanul! Ha van lehetőséged eladósodás nélkül tanulni, akkor nagyon szerencsés vagy, örülj neki és eszedbe ne jusson besétálni ebbe a csapdába.
Akkor vegyél fel hitelt, ha értelmes célod van vele, olyan, ami jövedelmez is.
Ezt megértem, de van egy sorrend.
Figyi. A legjobb barátom is ugyanezt az utat járta. Mindig neki volt gimiben a legmenőbb telefonja, mert a szülők megvették neki (hitelből). Szinte mindent hitelből vettek, áruhitel, hitelkártya, hitel hitel hátán. Először ez látványos volt, mert hát nekem pl. olcsó kínai mp3 játszóm volt, amikor neki iPod. Autója is előbb lett, persze azt is családi hitelből. Ellébecolta a sulit, eleinte a szülők fizették (franc tudja milyen hitelből), majd ő, diákhitelből.
Aztán felnőttünk, ma mindketten dolgozunk. Szinte ugyanannyi a fizetésünk, mégis: ő soha nem jut egyről a kettőre, mert mindig egyszerre vagy 3 hitellel zsonglőrködik. Így nem tud semmire félretenni, ha tehát jön egy váratlan kiadás, kénytelen arra is hitelt felvenni. Ebbe az ördögi körbe csak egyszer kell bekerülni, onnantól nem áll le a mókuskerék. Ez amolyan tücsök és hangya effektus.
Én korábban szerényebben toltam, egyetemistaként meghúztam magam, beláttam, hogy amíg nincs meló, nincs dőzsölés, előbb vetünk, aztán aratunk. Most van munkám, nincsenek anyagi gondjaim, mert nem kell egyszerre három szart törlesztenem, nem függök bankoktól, tudok még félre is tenni. Anyámékat sem kell támogatnom, mert nem adósították el magukat azért, hogy a kicsi fiuknak minden hülyesége meglegyen. Sokkal jobb érzés így élni!
Nem tanmesének szántam, de érdemes elgondolkodnod, hogy biztosan jó ötlet-e a ló elé fogni a szekeret!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!