Hitelkérelem elutasítás - miért?
Az ősz folyamán igényeltem folyószámla hitelkeretet, ill. egy kisebb összegű (1 millió forint) személyi kölcsönt.
A bank (Raiffeisen) mindkettőt elutasította. Mivel konkrét indoklást nem adtak, az ügyintézőm utánajárt kicsit a dolgoknak.
Mivel 22 éves vagyok, első munkahelyemen (nettó fizetésem 200e Ft, kezdőként, 1 év munkaviszonnyal, határozatlan idejű szerződéssel), KHR-ben nincs nyoma semmilyen tartozásnak (egy ismerősömnek lógok még kb. 200 ezer ft-al, de ez baráti alapon van, és folyamatban van a törlesztése). Előző munkahelyemről jó viszonyban jöttem el, így onnan sem lehet probléma.
Mikor az ügyvezetőm rákérdezett a fiókvezetőnél, az annyival válaszolt, hogy nekem "semmiféleképpen sem" adhatnak hitelt, kölcsönt, stb., akármit ami a bank számára rizikót jelenthet. Az ügyvezetőm értetlenül áll a dolog előtt, ő sem érti, hogy mi lehet az oka (a koromat leszámítva), és elkezdett újból utánajárni a dolgoknak.
Mi lehet még ezen kívül az oka?
Nem kötelesek megindokolni!
Lehet, hogy nem vagy szimpatikus, nem tetszik a frizurád, fogsorod, stb.
Az életkorod. 25 év alatt a legtöbb bank nem szívesen ad fedezet nélküli hiteleket.
Provident valószínűleg adna...
Tudom hogy nem köteles, ettől függetlenül általában adnak. Az pedig még az ügyvezetőm számára is furcsa volt hogy még neki sem mondják meg.
#2,
Habár a korom jó indok, ezt nem titkolnák, elmondják. Itt valami más lehet a háttérben, de nincs tudomásom semmi ilyenről.
Kétlem hogy az ügyintézőmnek tűntem volna gyanúsnak, ismerem viszonylag közelről (többek közt én szervizelem a számítógépeiket, telefonjaikat, többször fordult már hozzám technikai problémával, stb.).
A cég nincs feketelistán, tőlünk nem sokan vettek fel hitelt és vesztették el a munkájukat (elég összetartó a csapat, új emberek felvételén ketten léptek ki az elmúlt évben, egyikük jobb ajánlatot kapott, a másik pedig a gyerekeivel tölti az idejét), és közülük egynek sem volt hitele, ennek utánajártam. NAV felé tartozásom nincs (Magyarországon nem dolgoztam), számlám eddig nem lett bezárva ilyen okok miatt (egy OTP-s fiókomat szüntettem meg, mert nem voltak hajlandók a szerződést betartani, magyarázták jobbra balra, így felmondtam azt, annak megfelelően).
Hitelezéssel foglalkozom. A minősítő rendszer olyan, mint egy fekete doboz, csak sejteni lehet sok esetben, hogy mi a gond, de nálad az életkor egyértelműen problémás, illetve összességében az lehet még a gond, hogy nincs végrehajtható vagyonod, tehát nincs ingatlanod, autód, egyedülálló vagy, stb.
A minősítő rendszer minden paramétert pontoz, ha alá kerülsz a hitelezhető szintek, automatikus az elutasítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!