Lekerültem már a KHR listáról? OTP felmondta a hitelemet, ami átkerült az OTP Faktoringhoz, itt új megállapodást kötöttünk, amit 1,5 éve rendesen fizetek.
Most mi a mértvadó, hogy az OTP-nek nem fizettem, vagy hogy a Faktoringnak fizetek?
Mintha hallottam volna olyat, hogy 1 év rendes törlesztés után lekerülök a listáról. De ebben nem vagyok biztos.
Persze tudom, hogy őket kellene megkérdezni, de telefonon úgysem mondanak ilyet, a Faktoringnak nem hogy a városban, de az egész megyében nincs kirendeltsége, és más ügyben írtam nekik egy hónapja, amire még nem reagáltak. Ezért gondoltam, hátha találok itt valakit, akinek van erről információja.
Nincsenek a KHR-ben lévő emberekről publikus információk a világhálón. Bankban tudod lekérdezni.
Ez van az OTP honlapjá:
Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR)
Az Ön adatai a KHR-be kerülnek, amennyiben a hitel- vagy hiteljellegű
szerződésben vállalt kötelezettségeinek a mindenkori minimálbér összegét
meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tesz
eleget. Ezt követően a rendszer nyilvántartja a fennálló és a lezárt mulasztásokat.
A KHR nyilvántartása azt is tartalmazni fogja, hogy késedelmes tartozása milyen
módon került lezárásra. A teljesítéssel lezárt késedelmes tartozások a teljesítéstől
számított 1 évig, az adós teljesítése nélkül, a hitelező számára veszteséggel lezárt
késedelmes tartozások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól
számítva 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül
is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.
Annak érdekében, hogy az Ön pontos körülményeinek, lehetőségeinek
ismeretében a legkevésbé hátrányos megoldás valósulhasson meg, keresse fel a
hitelezőjét és tájékozódjon a lehetőségekről!
Az a kérdés tehát, hogy okoztál-e veszteséget az OTP-nek. Ha igen, akkor 5 évig tárolják az adatodat, ha nem, akkor egy évig.
ez az utolsó válasz nettó baromság.
abban nem voltam biztos, hány év, bár az egy évet is ott a bankban mondták.
de tuti nem akkor kerülök le róla, ha az egészet visszafizettem.
miért kerülnél le róla, ha még nem fizetted ki?
pont az a lényege ennek a listának, hogy a bankok lássák, hohy az adósnak milyen hitelei vannak és azokat hogyan törleszti
azt nem tudtam, mennyi ideig vagyok rajta.
erre a hosszú válaszban megkaptam a választ, ami valószínű 5 év.
azért kerülnék le róla, mert az eredeti hitelem megszűnt, az otp eladta a tartozásomat a faktoringnak. azaz az otp-nek már nem tartozok semmivel.
a faktoringnak pedig minden hónapban pontosan fizetek, mivel velük egy teljesen új szerződést kötöttem. más határidővel, más törlesztővel, más futamidővel. így ők fel sem tesznek erre a bizonyos listára.
és mivel az eredeti bank felé megszűnt a tartozásom, előbb-utóbb lekerülök a khr listáról.
minden hitel fent van a listán, még a pontosan fizetettek is
ez a lényege a listának
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!