Melyik banknál érdemes lakáshitelt felvenni? Mire kell figyelni?
Éljen, végre egy értelmes kérdező!
Aki azt mondja, hogy 5e Ft-ot lealkudott, az 100% hazudik, ugyanis egy banki ügyintéző nem kompetens a kamatok, díjak, jutalékok megállapításában.
Az én tanácsom: szánj rá 1 napot, járj végig pár bankot, ahol a legértelmesebb az ügyintéző, azt válaszd. Hallgass a józan eszedre! Sokan hirdetnek akciós kamatokat az első fél évre, amelyek a hátralévő 19,5-24,5 évben egy csöppet sem jobbak a többi bank ajánlatánál.
Csodák nincsenek, az egyik helyen ez, a másikon az a jobb!
A közvetítőket meg kerüld el jó messzire! Még aki bankfüggetlenként hirdeti magát, az is oda viszi a hitelt, ahol a legtöbbet fizetik az ügyfélért!
Egy banki ügyintéző (aki egy csomó olyan ügyféllel találkozik nap mint nap, akiket a hitelközvetítők csaptak be- tök ingyen!).
Kedves utolsó válaszoló. Én nem nevezlek hazugnak, csak nagyon tájékozatlannak, talán picit korlátoltnak is. Több olyan bankot ismerek, ahol a gyanútlan hitelfelvevőre olyan banki termékeket erőltetnek "kötelező" címen, amit az ügyfél nem szeretne, mégis bepróbálkoznak vele, mert így az ő teljesítményük jobb lesz. Pl olyan életbiztosításokat erőltetnek, amiről tudom, hogy csak választható, de nem kötelező. Én pl ezt alkudtam le, és láss csodát, másnapra már nem volt kötelező az 5000Ft-os biztosítás!
Ha tájékozódsz, megismerhetsz olyan bankokat is, ahol a minősítő rendszer igen kamat érzékeny. Súlyos ezreket lehet így spórolni az ügyfeleknek, ha a hitelfelvétel előtt megbeszélünk a normálisabb banki referensekkel pár apró trükköt...
Nem csak gerinctelen hiteltanácsadók vannak...
21,33-ast jól lehúzták pedig tökéletesen igaza van. Bankban dolgoztam. A közvetítők csak lehúznak és vetítenek. 3 hitel egy nap a mai viszonylatban :)) lári-fári :)))). Ha 3 hitelt csináltál volna meg 1 nap alatt nem tudnál ilyen vígan levelezgetni. De fő a tipikus ügynök "látszódjon milyen jófej vidám és segítőkész vagyok".
Kérdésedre válaszolva az hogy hol kapod a legjobb hitelt nagyon egyedi. Érdemes minden nagy bankhoz betérni.
végig olvastam a kérdésre adott válaszokat, illetve a kérdező kommentjeit. Nem írtam még ide. Igen, hiteltanácsadó vagyok és díjmentesen dolgozom. Az elmúlt egy hónapban nem írogattam, mert tenger munkám volt a szigorítások miatt, most lazább lesz a hónapom valószínűleg. A legtöbb hiteltanácsadó egyéni vállalkozó és jutalékért dolgozik, így ha egy hónapban van 15 ügyfelem aánlásból, attól még nem megyek el egy ilyen téma mellett, mert örülnék a 16. ügyfélnek is. ha csak 3 ügyfelem lesz márciusban, akkor pedig a negyediknek...
A banki ügyintéző lehet, hogy nem mond el minden infót vagy a 3 ajánlható termék közülazt ajánlja, ami neki a legjobb. Ez igaz lehet hiteltanácsadókra is. Pl.: Erste Banknak 2 féle konstrukciója van. egyiknél elengedik a kezdeti díjakat, de magasabb a havi törlesztő, másiknál vannak a sztenderd kezdeti díjak, de a futamidő alatt kedvezőbb a kamat, illetve ha jövedelmet utaltatsz a bankhoz és megadsz 2 csoportos beszedési megbízást, akkor elengednek itt is a kezdeti díjból... Ezt a 2 konstrukciót el lehet magyarázni az ügyfélnek és kiírni lebontva akcióra, törlesztőre első és második félévtől fizetendő kamatra stb... Nem nagyképűségből írom, de ha az őszinte verziót szeretné az ügyfél kapni, akkor ezt tőlem kapja és biztos van más fiók is, nem csak akikkel én találkozom, de ott nem 100%os információt adnak. Az életbiztosítással kombinált hitelekről ne is beszéljünk...
Jelenleg futó hiteleim vannak: MKB, ERSTE, KH, OTP, AXA, AEGON, BB. Mindegyik banktól más jutalékot kapok. Ez az ügyfélre nem tartozik, mivel nem kell neki ezért többet fizetni az adott hitelért, illetve a bankban sem kérdezi meg az ügyintéző fizetését.
Valaki azt írta, hogy lealkudott a kamatból és egy "banki ügyintéző" rácáfolt. A kamatból pedig esetenként tényleg lehet alkudni, azazhogy van olyan eset, hogy adott hitelközvetítő adott ügyfelei adott banktól kamat vagy kezdeti díj kedvezményt kaptak. Ilyen akciója volt a BB-nek 2008ban, KH-nak 2008,2009ben, Aegonnak pedig most is van...
valaki azt írta, hogy jelenleg AXA és UCB a legolcsóbb. Ez sem feltétlenül igaz, mert az UCB például nem betonozza le a futamidőt, így bár a törlesztő nem emelkedi, de a futamidő lehet hogy 20 helyett a végén 30 év lesz. AXA Banknál pedig van kb. 10minősítési kategória. Ha minden stimmel és bekerül az ügyfél az első 1-2be, akkor lehet, hogy például a 15milliós hitelét 5 éven belül elő vagy végtörleszteni szeretné és akkor kifejezetten vétek az AXÁt ajánlani...
Nekem speciel az MKB Banknál van hitelem, mert 2007ben náluk volt a legolcsóbb a kamat és egy olyan konstrukcióban vettem fel a hitelem, amit egy utcáról betérőnek nem feltétlen ajánl ki a bank.
KOnkrétumokat kértél, íme: OTP-és ügyfelemnek én voltam a 4. hiteltanácsadó, aki a képbe jött. Egyik előttem lévő sem kért pénzt, mert a bank fizette, de rengeteg felesleges költségbe hajszolták bele: pl.: Fundamenta nyitás, értékbecslés díja, tulajdoni lapok felesleges kikérése stb. neki az OTP volt a legjobb, mivel hétvégi házat épített, már volt egy csomó hitele és voltak csúszásai, amik láthatóak voltak a bankszámláján, így ő örült, hogy kapott egy építési hitelt. Nyilván lett volna olcsóbb kamattal, de ő erre más banknál nem volt jogosult... BBés ügyfelem: neki azért lett BB, mert már volt egy jelzáloghitele és nem akartam értelmetlen kiváltásba hajszolni, így a BB aránylag jó kamattal adta a hitelt, illetve a személyi kölcsöne, amit viszont kiváltottunk szintén BBés volt, így nem kellett végtörlesztési díjat fizetni rá. Erste bankos ügyfeleim 8milliós lakáshoz 2millió ft önerővel rendelkeztek, megfelelő jövedelmük volt. 4 féle kamat közül a legkedvezőbbe estek, jövedelem alapon vették fel a hitelt és 2 hét alatt meglett a hitelük, úgy hogy nem kell egyedülállóként életbiztosítást fizetniük... Akit szintén Erste Bankba adtam be e hét hétfőn és pénteken szerződött, neki már kellett egy életbiztit kötnie, mert a fiókvezető így vállalta, hogy gyorsan leszerződik vele és mivel egy kedves, de hozzá nem értő hiteltanácsadó segített neki első körben, így már az elrontott hitelből kellett a legjobbat kihoznom és ez volt a legjobb. Áthidaló hitelnél egyértelmű, hogy MKB a legjobb. ezt nem is részletezném... MKB-és ügyfeleim ketten vannak Tesco-s fizetéssel. Nekik szintén a szigor miatt 1 hét alatt kellett hitelt intéznem. Ők mehettek az MKB-ba. ehét végéig szuper kezdeti díj elengedési akciójuk volt és nem kell életbiztit fizetniük, így nekik ez volt a legjobb...Aegonnál volt egy 40milliós hitelem, aki egyediben hihetetlen kamattal és kedvezménnyel kapta a hitelét, de nála lehetett alkudozni, mert volt önereje és másfél milliós nettó fizetése. Tehát mindenkinek más bank a jó. Találd ki, Te melyik kattegóriába tartozol.
egyébként én speciel szoktam figyelni arra, hogy több bankot, akár 6-8at is kiajánljak az ügyfélnek. nyilván tudom melyiket fogja nagy valószínűséggel választani, de én csak tanácsot adok és minden szükséges infót megadok a választáshoz. Jövő héten pl. beadok egy KH-ás hitelt. jutalékom fele annyi lesz, mint máshol, de kiajánlottam őket is, mert jó akciójuk van hétfőtől. őszintén szólva más banknál is tudtam hasonló akciót, hasonló törlesztővel, de szíve joga azt választani, amit szeretne én pediig megcsinálom, mert egyrészt ne legyek telhetetlen, másrészt pedig így lesz elégedett, hiszen kapott egy csomó bankhoz infót, választhatott és remélhetőleg majd tovább ajánl ő is és lehet, hogy akinek ő ajánl, majd egy 20milliós hitel kell :))
Remélem kimerítő választ kaptál, bár nem hiszem, hogy ettől okosabb leszel...
Egyébként aki díjmentesen dolgozik az lehet, hogy lelkiismeretesebb, mit az aki a banktól kapott jutaléka mellett még az ügyfelét is lenyúlja. De nekem ügyfélként sem fájna, ha valaki keres rajtam, ha nekem ez pénzembe nem kerül... De Te tudod. Jó dolog 2 hónapig várni a folyósításra, úgy hogy 1 hónap után tudod meg, hogy egy demográfiai adat hibája miatt mégis másik bankot kell keresned, illetve miért állna helyetted más sorban a földhivatalban, úgy hogy nem is fizetsz neki, jó dolog ott ácsorogni, illetve ha sok szabadidőd van, akkor szaladgálhatsz a hiánypótlásokkal is a bankfiókba, mert valamit még bekérnek...
Sok sikert a hitelintézésedhez! :)
Örülök, hogy minden hiteltanácsadó megtalál... De köszönöm, egyedül is megoldom, csak tanácsot kértem itt. Nem hiteltanácsadóktólm,, mert még szégyellni kezdem magam hogy ingyen rablom az időtöket. Egyszerű, halandó emberek tapasztalata is érdekel, mert nem hiszem, hogy mindenki helyett hiteltanácsadó intézi az ügyeit.
Sajnálom, hogy nem kapok ilyen ragyogó lehetőségen, de épp eleget gombolnak le rólam egy költözés és hitelfelvétel kapcsán, amit tudok megoldok magam. Nem azért mert annyi ráérő időm van, hanem mert amin lehet spórolni, azok spórolok.
"bár nem hiszem, hogy ettől okosabb leszel..."
De, ötleteknek jó volt, köszönöm! Bár tudom, hogy erre azt kellene írnom, hogy nem lehetettem okosabb és kérlek segíts, de nem én leszek a követklező ügyfeled. Most jöttem rá, hogy miért lennék totális alkalmatlan az ilyen szakmákra és emiatt már megérte a kérdés:)
én voltam a hosszú válasz :)
Egy szóval nem írtam, hogy legyél az ügyfelem!
Írtam saját sztorit és, hogy az ügyfeleimnek mostanában mit választottam...
Sajnálom, hogy ez sem Neked tetsző válasz...
Leírtam, mert remélhetőleg más is olvassa majd, aki felismerheti, hogy könnyebb lenne segítséggel az élete.
Ha valakinek azt mondják, hogy a bank a 10. emeleten van és van lift, szállj be nyugodtan, mert kényelmes, tiszta, szép... nem lehet vele mit csinálni, ha a pisi szagú lépcsőházban akar menni, mert előítéletei vannak a lifttel... :))
És minél inkább invitálnak a liftbe, annál inkább nem akarod, szóval lehet, hogy igazad van... egy lift is meghibásodhat...
Jó tanács: KH-nak lesz új akciója hétfőtől, nézz be hozzájuk...
csak ha a te példádnál maradva, minél inkább be akarnak taszigálni a liftbe, erőszakosan, drágán és lehülyézve ha én a lépcsőn akarok menni, akor valóban elkerülöm a liftet.
A hasznos részeket köszönöm a válaszodból, nem mondtam, hogy nem volt hasznos, sőt segítettél ezt írtam is, de valóban előítéleteim vannak a tanácsadókkal, pont azért, mert nagyon sokkal volt tapsztalatom és ez az erőszakosság,"csak én tudom a tutit" gondolkodás valóban taszító számomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!