7 millió forintos házra kaphatok 5 millió ft hitelt minimálbérrel 10 évre?
Azt hittem az adóstárs az, akinek a jövedelme szintén beszámít a hitel felvételénél, mert majd a törlesztést is együtt vállalják. 8-as nem összekeverted a kezessel? Bár a válaszod alapján úgy tűnik, inkább otthon vagy a témában, mint én. Köszönöm neked és a 6-osnak is, hogy számoltatok.
9-es, ne épp rám zúdítsd már légyszíves a keserűségedet, ha valami bajod van az életeddel! Köszönöm!
12-es nagyon korrekt választ adtál. Nézegettem a kalkulátorokat, és úgy tűnt, a havi törlesztő kevesebb lenne, mint egy albérlet, ezért kezdtem el lakásvásárlásban gondolkodni. Ha albérletbe megyünk, ugyanennyit kiadunk a semmiért.
És köszönöm mindenkinek, aki értelmesen válaszolt a kérdésemre.
Még írhattok, ha van gondolatotok a témával kapcsolatban.
És akkor ami nekem eddig lejött: jobban fizető munkahely kell vagy több összegyűjtött pénz önerőnek.
Kedves kérdező, elég sok téves információt kaptál a hozzászólásokban, ezért összefoglalom neked, ami fontos:
- Ingatlan vásárlási hitel esetén a házastárs kötelezően bevonandó adóstárs, így az Ő jövedelme és az egyéb adatai is számítanak egy hiteligényléskor.
- A megvásárolni kívánt ingatlan (bank által becsült) forgalmi értéke és az ehhez viszonyított hitelösszeg nagysága függ a bankválasztástól, a településtől, az ingatlan állapotától, és a hitelképességtől is. Legjobb esetben (plusz ingatlan fedezet nélkül), a hitel elérheti a forgalmi érték 80%-át, de lemehet akár 40-50%-ig is, ha az ingatlan állapota rossz, ha az ország elmaradottabb régiójában van.
- Minden banknak van egy belső szabályzata, amiben meghatározza, hogy mi az elfogadható legalacsonyabb jövedelem és a jövedelem max hány %-áig ad hitelt pl lakásvásárlásra. Minél alacsonyabb a jövedelem, minél több az eltartott, annál alacsonyabb ez a százalék. A jövedelem terhelhetőségi limit számításánál a bankok a meglévő hiteleket (hitelkártya, hitelkeret, személyi kölcsön, áruvásárlási hitelek) is figyelembe veszik.
A fentiek alapján látható, hogy nálatok igen gyenge lábakon áll a hitelképesség a két minimálbér és a két eltartott gyermek miatt és vélhetően az önerő kevés lesz, mert tapasztalatom szerint ha egy ház 7M Ft-ért megvehető, az vagy gyenge állapotú, vagy nem olyan helyen településen van, amit a bankok örömmel fogadnak.
Pontos adatok alapján lehet majd részletes előszűrést kérni, de mivel eléggé kockázatosnak látom az elképzeléseteket, javaslom, hogy legyetek nagyon óvatosak.
Köszönöm, kedves utolsó válaszoló!
Nagyon hasznos dolgokat mondtál, úgy érzem, ezt még jobban át kell gondolnunk.
"Ha albérletbe megyünk, ugyanennyit kiadunk a semmiért. "
Ez egy rettento hibas hozzaallas. Nem a semmiert fizettek, hanem az ingatlan hasznalataert. Adott esetben sokkal tobb ertelme van mint beleugrani egy oreg ingatlan megvetelebe rengeteg hitellel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!