Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi értelme a lakáshitelnek?

Mi értelme a lakáshitelnek?

Figyelt kérdés
Sokat gondolkodtam, számolgattam és mindig arra jutok, hogy sokkal előbb lesz lakásom, ha albérlet mellett félre teszek. Szerintem az emberek ma nem normálisak. Eladósítják magukat feleslegesen. Utána meg jönnek a fals indokok, hogy a gyereknek enni kell adni, meg alacsony a fizetés! De hát a hitel ráfizetés! Utána még kevésbé tudnak enni adni a gyereknek, meg még kevésbé lesz elég a fizetés! Semmi értelme!

2014. jan. 29. 19:49
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
hát persze Mrs. Kamatspirál :)
2014. jan. 30. 08:21
 12/20 anonim ***** válasza:

22.49-es

Egy olyan "átlagos" pesti lakás, amit manapság 50.000Ft-ért lehet bérelni, az simán megvehető 7M Ft körül (ingatlanos cégnél dolgozom, naponta látok nálunk ilyen vásárlásokat. Az árak még mindig a béka feneke alatt vannak, vidéki városokban pedig még jobb a helyzet, még olcsóbban lehet kislakásokat kapni).

Nézzünk egy másik számítást:

Fiatal pár vesz egy másfél szobás, kisebb lakást 6,5M Ft-ért Budapesten (Nem kell feltétlenül 12M Ft-os ingatlanban gondolkozni). Ehhez kell minimum 20% önerő (tegyük fel, hogy ennyit már összespóroltak), ez 1,3M Ft, tehát 5,2M Ft hitelre van szükségük.

A támogatott hitelt megkapják most 6%-os kamattal.

Amennyiben ezt a lakást 50.000Ft-ért bérelnék, az nyilvánvalóan sosem lenne az övék, viszont ha ezt a havi 50.000Ft-ot törlesztőrészletre fordítják, akkor a hitel kifizethető pl 12 év alatt úgy, hogy a havi részletek már most lefixálhatók a futamidő végéig, de mutatok egy meredekebbet is:

Ha jó jövedelműek és nem megterhelő számukra a havi 90.000Ft havi részlet sem, akkor meg lehet csinálni azt is az állami támogatásokkal, hogy a hitel 5 év alatt teljesen elfogyjon. Ekkor az összköltségük az 5,2M Ft hitelre (90.000*60hó=5,4M) összesen 200.000Ft, tehát 5 év múlva lesz egy tehermentes lakásuk, amire összesen 6,7M Ft-ot költöttek.

Ez azért jóval kedvezőbb, mintha pl 5 év alatt fizették volna az 50.000Ft albérletet és a 40.000Ft-ot félreteszik egy jövőbeni lakásvásárlásra.

Nagyon sokféle variáció létezik, sokféle módon össze lehet állítani olyan lakáshiteleket, aminek alig van többlet költsége, persze ez a nagyobb hitelekre nem feltétlenül igaz, de annak, aki albérletben él, nem is javasolt egyből a nagy lakás, a nagy hitel, mert pont ennek következménye a sok bajbajutott adós, mert már az elején túlvállalta magát.

2014. jan. 30. 08:43
 13/20 anonim ***** válasza:
Ezt azért ilyen egyértelműen nem lehet eldönteni, hogy melyik megoldás a jobb. Van, amikor a bérlés, és van, amikor a hitel. Ezt mindig egészben kell nézni, bevételeket, igényeket, terveket a jövőre. Most, hogy csökkennek a kamatok, egyre inkább megéri a hitel, korábban sokkal jobban megérte bérelni, hiszen a pénz befektetésével magas hozamot lehetett elérni, ami simán kitermelte a bérleti díjat. Ma már ez nem ennyire egyértelmű, de lehetséges alternatíva.
2014. jan. 30. 08:52
 14/20 anonim válasza:
Szerintem semmilyen hitelnek nincs értelme. Arra kell költeni, amire jut.
2014. jan. 30. 16:04
 15/20 anonim ***** válasza:

“Ehhez kell minimum 20% önerő (tegyük fel, hogy ennyit már összespóroltak), ez 1,3M Ft, tehát 5,2M Ft hitelre van szükségük.”

“Amennyiben ezt a lakást 50.000Ft-ért bérelnék, az nyilvánvalóan sosem lenne az övék, viszont ha ezt a havi 50.000Ft-ot törlesztőrészletre fordítják, akkor a hitel kifizethető pl 12 év alatt”

Össze-vissza dobálózol a számokkal.

5.2 millió Ft-nak 6.5% kamattal rögtön az első év végén már 5.54 millió a visszatörlesztendő. (tehát 438 ezerrel több) És van még 4 év.. Az már minimum 1.5 millióval több. Alsó hangon 6.7-nél járunk, amit vissza kell fizetniük.

Ehhez képest szerinted 90 ezer x 12 hónap x 5 évvel már ki is fizették csont nélkül.. Közlöm veled, hogy ez 5.4 millió Ft. Vagyis 1.3 millióval még mindig tartoznak, ami tovább kamatozik.. Ez olyan 2 év lesz még.

2014. jan. 30. 16:44
 16/20 anonim ***** válasza:
Cseresznyefa, tényleg nehezen követhető a számolásod. Ahogy nézem, az annuitás kimaradt a képletből.
2014. jan. 30. 17:00
 17/20 anonim ***** válasza:
A számolás azért nem követhető az előbbi bejegyzésemben, mert nem egy síma annuitásos támogatott hitellel kalkuláltam, hanem a hitelbe beleépítettem még egy állami támogatást (LTP)
2014. jan. 30. 17:57
 18/20 anonim ***** válasza:

Kieg az előzőhöz.

Reméltem, hogy valaki(k) észreveszi(k), hogy a leírt számok alapján nem stimmel a 6%-os kamat:).

Nem, nem felejtettem ki a képletekből a kamatot:).

A levezetésem egy olyan hitelkonstrukciót mutat be, ami nem szokványos, viszont teljesen szabályos, csak épp a bankok ezt így nem szokták kiajánlani. (Vajon miért...?) Minden szám pontos benne, a gyakorlatban igen sok ilyen hitelt összeraktam már.

Bármennyire hihetetlen, ideális esetben még az is megoldható, hogy a hitel kamatmentes legyen, ha valaki 4 év alatt vissza tudja fizetni a pénzt.

2014. jan. 30. 18:05
 19/20 anonim ***** válasza:
Én is azt gondolom hogy nincs baj a lakáshitellel, feltéve ha ésszel csinálják. Mi vidéki nagyvárosban szeretnénk lakást venni, 1,5M ft önerőnk van LTP-ben, másik 4M ft-ot fogunk felvenni. Úgy számoltuk hogy 20 évre havi 30e ft a hitel, 2x20e ft-os LTP-vel viszont az 5. év végére kifizethető. Ahogy néztük 50e ft lenne egy albérlet, de így alig 20e ft többletet vállalva 5 év alatt a miénk lesz. Ez már pénzzé tehető, míg az albérlet az nem...
2014. febr. 21. 19:02
 20/20 anonim ***** válasza:

19.02-es, maximálisan egyetértek veled és ha még kiszámolod, hogy összességében mennyit fizetsz vissza, meglepő eredmény fog kijönni a 4m Ft hitelre

2*57*20.000Ft = 2.280.000Ft

60*30.000Ft = 1.800.000Ft

---------------------------

összesen 4.080.000 Ft

Az egész hitel belekerül 80.000Ft-ba 5 év alatt, plusz van azért egy kis sallang, ha a számlavezetést, LTP nyitási költséged is hozzávesszük.

Igen, aki manapság tájékozódik és ésszel veszi fel a hitelt, az nagyon jól jár.

2014. febr. 21. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!