Mennyi önerő kell egy XXII. kerületi lakáshoz Fundamentánál?
Még csak most kezdtük el a megtakarítást, ergo nincs még semmilyen megtakarítás. 8-as módozat(??) (azon belül 9 éves időszak), egyelőre 4 szerződést (4x20,000) kötöttünk, de még nem volt befizetés.
A hitelen pedig azért gondolkozunk, mert most albérletre költöm azt a pénzt, amivel többet kellene a hitelre már
Ok, ha jól sejtem, 821-es módozatot kötöttetek, 3.220.000Ft a szerződéses összeg.
Mivel még csak most kezdtétek a megtakarítást, az Azonnali Áthidaló kölcsönre lesztek jogosultak, aminek a kamata jelenleg 7,9%.
Ez jelenleg az egyik legdrágább hitel, amit manapság lakásvásárlásra igényelhetsz, és még az összes induló költséget is meg kell fizetned a 8,5M Ft-ra.
Értékbecslés 24.000Ft
Tulajdoni lap lekérdezés díja 2x4000Ft
Közjegyző 40-50.000Ft
Folyósítási jutalék 127.500Ft (!)
Ez alsó hangon 200.000Ft...
A Fundamenta a forgalmi érték 75%-át nyújtja hitelbe, így ha a becslő nem húzza le az ingatlan értékét, akkor 11,5M*0,75= 8,625Ft, tehát elméletileg jó lehet, de mi van, ha lehúzza az értékét?
Nem díjaznám, ha megkötöm az adásvételit, kifizetem az ügyvédet, a foglalót, az értékbecslést, majd közlik, hogy kellene még önerő.
Én a helyedben olyan bankot választanék, ahol alacsonyabb a kamat, minden induló költséget áll a bank és még az ingatlant is lehet 80%-ig terhelni hitellel, így azért egy kicsit biztonságosabb a vásárlás. A Fundamentákat ugyanúgy fel tudod használni a banki hitelhez is, tehát ott is 9 éves lenne a hiteled, csak kb összességében 1 millió Ft-tal olcsóbb.
Nagyon járatos vagy ebben a témában, szóval bocs, ha még faggatlak :)
Az értékbecslő, ha kijön és felméri az ingatlant, akkor már rögtön publikus lesz számunkra is a megbecsült ár? Ilyenkor nem lehet "alkudozni" a becslővel? (nyilván ez most nem hivatalos kérdés).
Ill, ha jól értem, akkor egy elég komoly költséget ki kell adnom az elején (ügyvéd~100e, közjegyző~50e, tulajdoni lapok~10e, értékbecslés~30e) és csak ezután derül ki, hogy megkaphatom-e a hitelt vagy sem?
Az értékbecslőkkel (ma már) nem igazán lehet alkudozni, mivel az állásukkal játszanak.
Tökéletesen látod a helyzetet, egy rakás költséged felmerül addig, mire kiderül, az ingatlan elbírja-e a kért hitelt. ha esetleg nem megy a hitel, akkor elgondolkozhatsz, hogy elő tudod-e teremteni a különbözetet, vagy bankot kell váltani, viszont akkor bukod a becslés díját, a takarnet díjakat, szerződésmódosítási díjat számol fel az ügyvéd...
Igen, eléggé "járatos" vagyok a témában, mert az a munkám, hogy hitel ügyekben naprakész legyek:)
(drága az ügyvéded, lehet jó ügyvédet találni 0,5%-ért is, csak jó helyen kell keresni:)).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!