A hitelundor korát éljük? Mit gondoltok?
Ha az ismerőseim közül bárki meghallja a hitel szót, egyből elkezdi sorolni a szokásos lózungokat, mint hogy a hitelfelvétel öngyilkosság, örök életre adósságcsapdába kerül az ember, a kamatok fojtják meg őt és a jövőjét, stb. Nyilván nem banki szakemberekre gondolok, hanem a témában laikus átlagemberekre.
Ez kb. 2008 óta van így. Előtte ilyen hangokra nem emlékszem.
Érdekes, hogy a nagymamám is mesélt hasonlóról, amikor 1929 után az ő kiskorában is a mostanihoz hasonló bedőlő hitelekből állt a világ, ezért ő mint abban a korban felnőtt laikus átlagember, hitelellenes volt egész életében. A szüleim pedig nem, mert ők nem éltek meg gyerekkorukban semmilyen hitellel kapcsolatos válságot, de most persze az általános közvélekedés változásának hatására ők is a hitel ellen beszélnek (általánosságban. Nem egy konkrét ügyletre gondolok.).
Természetesen ezeket nem csak a fogyasztási hitelekre értik, hanem a "hasznosabb" hitelekre is, mint a vállalati, lakás, vagy diákhitel.
Nagymamád a 30-es világválságról beszélt neked amikor szintén minden összeomlott. Ha valakinek volt hitele annak fájt is a feje rendesen, mert hitelképtelen volt, de a bankok keményen szorongatták. (sok öngyilkosság is volt emiatt) A nagymamád tudta mivel jár, így semmi jót nem látott a hitelből.
A szüleid ahogy jó magam is nem tapasztaltunk ilyeneket. Ennek az az egyszerű oka, hogy amikor a szüleid voltak fiatalok (meg amikor én) nem voltak nagy igények így nem volt szükség személyi kölcsönökre, hitelekre. (nem volt számítógép, laptop vagy ilyesmi, sőt külföldre utazni sem volt ennyire elterjedt mint most) De ha mégis felakart az ember venni hitelt, egy nehéz procedúrán kellett végig mennie és akkor sem biztos hogy kapott hitelt.
Mondok 2 példát.
Én amikor férjhez mentem szerettünk volna egy szobabútort venni, de nem volt egyben annyi pénzünk így gondoltuk a férjemmel hogy felveszünk személyi kölcsönt 50 ezer forintot. Mindketten dolgoztunk így nem láttuk hogy lenne bármi ellenünk. A papírok kitöltésénél még arra is szükség volt, hogy igazoljuk a férjem volt már katona. Majd igazoljuk hogy nem albérletben lakunk..Végül elutasították a a kérelmünket és nem kaptunk hitel.
Pár éve szükségem volt 100 ezer forintra. Bementem a bankba, csak annyit kérdeztek hogy van-e más hitelem Mivel nem volt, így 1 órán belül a pénz a számlámon volt... Semmit nem kértek, szinte utánam dobták a pénzt..
Annak idején egy fogyasztási hitelt sem tudtál felvenni mert szinte alig adták meg. Lakás hiteleket szintén nehezen tudtál felvenni mert túl sokat kértek önerőnek, és annak idején egy fiatal házaspár nem volt képes összeszedni az önerőt..
Diákhitel meg nem is létezett az én időmben
45/N
Alapvetően azt a kort éljük, mikor a népesség 95%-a gazdasági analfabéta.
Amíg "olcsó" volt a hitel a válság előtt akkor a sok tudatlan orrba szájba vette a plazma TV-t és a Görög nyaralást személyi kölcsönből, mert miért ne.
Aztán jött a válság, a bugyuta lakosságnak nagyon fájt, hogy 3x annyi lett a hitel törlesztője. Az egészből annyit fogtak fel, hogy régen keveset kellett fizetni most meg sokat. Ezért most fúj fúj hitel időszak van.
Majd amikor 10-15 év múlva újra olcsók lesznek a hitelek akkor megint visszatérünk a 2005-ös állapotokhoz, megint jön a 3D tv meg a nyaralás hitelből.
A nép buta alapvetően. Nem lát a gazdasági folyamatok mögé és abszolut nem érti, hogy a hitel nem ajándék, nem arra való, hogy az amúgy is hiányos pénzügyi forrásainkat betömködjük. Hanem egy befektetés. A hitelfelvevőnek is és a hitelezőnek is.
Majd ha ezt egyszer megérti a nép (sose jön el az idő) akkor nem lesznek ilyen időszakok és ilyen "lózungok".
lapvetően a jelenlegi kormány egyik politikai fogása volt a bankellenesség. Nyilván, a válság hatására valamilyen szinten jelen lenne az életünkben, de a jelenlegi helyzet nagyban a Fidesznek köszönhető. Egyik alapstratégiájuk az ellenségkeresés, majd az ellenség elleni harc. Elmúltnyolcév, bankok, EU, stb.
Hitelezés, hitel nélkül nincs gazdaság. Lehet prüszkölni a bankokra, lehet mondani, hogy nekem aztán hitel sosem. Abban egyetértek, hogy fogyasztási cikkeket, autót én sem vennék hitelre. Viszont ingatlanok vásárlásához, a vállalkozásom fejlesztéséhez használom a bank(így a betétesek) pénzét. Hitelfelvételnek természetesen az előfeltétele nálam, hogy mindent pontosan kiszámolok, valóban megéri e, vissza tudom e fizetni, pozitívan jövök e ki a kamatokkal együtt is. Forinthiteleim vannak, fix kamatra, abszolút kiszámíthatóak.
Szóval a hitel egy olyan eszköz amivel, okosan, ésszel használva gyarapodni lehet. Ezzel szemben jóformán szitokszóvá vált...köszönjük Viktor!
Hitelt csak termelő eszközre szabad felvenni. És csak rövid időre, nem 10-15-20 évre.
Jót nevetek mikor azt írja valaki, hogy a bankok kapzsik.
És ők mik voltak, amikor rögtön kellett a tv, autó, nyaralás? Amiért valljuk be, meg sem dolgoztak...
Időpont ma 09:33
Azért nem kell a politikát belevinni, és nem kell a fideszt vagy Viktort hibáztatni a kialakult helyzetről. Én sosem politizálok, nem is igazán foglalkozom vele, de ez a hitel utálat nem 4 éve kezdődött. Én már hallottam hitelelleneseket a Gyurcsány kormánya idején is, ezért nem hiszem hogy egy politikusi pártnak a nyakába kéne varrni.. Itt minden párt ludas ha már kell valakit keresni.
9:33!
Ne keverd ide a politikát! És pláne ne írogass privát üzenetet!
Nem érted amit az előtted szóló mondott.
Nem azt mondta, hogy az Orbán kormány tehet a kialakult helyzetről - hanem azt, hogy az OK-nak az egyik legerősebb propaganda taktikája az, hogy keressünk egy hibáztatható ellenséget, majd ócsároljuk és harcoljunk ellene - ezzel elfedve az aktuális ténykedésünket.
Ez pedig ha tetszik, ha nem igaz.
Jelen esetben pl. azt a tény, hogy míg a nyugati országok lassan kilábalnak a 2007-es gazdasági világválságból (és azért olyan mélyen nem is voltak benne, mint mi) addig Magyarország gyakorlatilag megragadt a válságban és nagyon lassan lábal ki belőle a dilettáns gazdaságpolitikai döntések miatt azzal leplezi az OK, hogy épp a "vérszívó" bankok ellen lázítja a népet meg "szabadságharcot" folytat az IMF ellen, mert hát ugye az is hitel!
Ez dilettantizmus és képmutató propaganda, semmi más.
#4s válaszoló vagyok.
Először is elnézést a privát üzenetért, rossz helyre kattintottam, hozzászólást akartam írni a kérdéshez, ezért is küldtem el ide is.
A politika ha akarjuk, ha nem, hozzá tartozik a kérdéshez, hiszen a "hitelundorra" keresi a kérdező a választ.
Nem azt mondtam, hogy a Fidesz kezdte a hitelek bírálatát. Csupán annyit, hogy ők erősítették fel a mai szintekre. Nyilvánvaló, amit a 8as válaszoló is kiemelt, hogy a Fidesz politikája az ellenségkeresésre, a harcra van kiélezve. Többek között a bankokat is megtalálták maguknak. Ennyi, se több, se kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!