Hol kamatoztathatom legjobban fél milla alatti pénzecskémet?
Oké, akkor nézzük át mennyivel jár jobban a kérdező, ha az AXA-hoz viszi 6,75% kamatért, mintha az Államkincstárhoz 5,75%-ért.
A tranzakciós adó mindenhol ugyanannyi, így azzal most nem számolok külön.
Az AXA-nál a számlanyitási díj ( [link] - eszerint, javíts ki ha rosszul olvasom) 2000 forint. Az államkincstárnál ingyenes. A számlavezetési díj mindkét helyen ingyenes, ez jó.
A kérdezőnek fél millió alatti pénze van, számoljunk mondjuk 400 ezerrel.
Első év vége:
Axa- 427 000 - 2000 forint számlanyitási díj: 425 ezer
Államkincstár- 423 ezer
Második év vége:
Axa- 455 822
Államkincstár- 447 322
Szinte mindegy, melyiket választja ezek szerint.
Utolsó: Valamilyen TBSZ számlára gondolsz? A kamatot (a kamat és a hozam nem ugyanaz) nem veszíti el, csak kell rá kamatadót fizetni, ha előbb nyúl hozzá. De te is biztos tudod, hogy kispénznél nem igazán éri meg a TBSZ, mert maximum párezer forintot spórol vele és még ha van a TBSZ számládnak külön díja, akkor el is vitte a vele spórolt pénzt a számla díja, ezért cserébe pedig 5 évig nem nyúlhat hozzá.
Ha 5 évig akarja, akkor vegyen 5 éves magyar államkötvényt szintén TBSZ-re (ahol ingyenes a számlavezetési díj). A kamata most 5,8%, ez máris veri a tiéd. (Izmos 0,8%-kal).
De a kérdezőnek azt mondom pont, hogy ennyi pénzzel nem éri meg ez a hatalmas utánanézegetés, ha nem érdekelnek kifejezetten a pénzügyek és a pénzügyi termékek, mert ennyi pénznél egyszerűen nem érezhető a kamatkülönbség, tehát mindegy hogy egy 5 vagy 8%-ost választasz, maximum pártízezer forintot nyersz vele néhány éves távlatban (hogy kell-e neked, azt pedig te döntsd el).
"Második év vége:
Axa- 455 822
Államkincstár- 447 322
Szinte mindegy, melyiket választja ezek szerint. "
Ennél a pontnál abbahagytam az olvasást. Tehát 8 ezerrel több pénze lenne, ha az Axát választja, de "mindegy, hogy melyiket".... :D
Ez milyen matek? A több, az több. 8 ezer ft az éppen 8 ezer ft. Ha 100szor ennyi befektetnivalója lenne, akkor 800 ezer lenne a különbség. Ott is mindegy?
61%-os, kár hogy abbahagytad az olvasást. Leírtam, hogy miért szinte mindegy számomra. Mégegyszer: Azért mert a kispénz nem ér annyit szerintem, hogy mindenhonnan utaztatgassák.
Például: Az OTP-ben most a lekötések kamatai 1-2% körüliek. Ez még viccnek is rossz, ezért innen érdemes máshová tenni a pénzt, akár Axába, akár az államkincstárba. Nekem már van államkincstári számlám, ezért nem fogok az Axához menni, mert nekem nem éri meg a fáradtságot. De az megéri, hogy elvigyem a pénzt az OTP-ből.
Erre gondolok: Ha a bankjában bárki kapna 7% kamatot, akkor minek vinné el egy másik helyre, ahol kap 8-at?
És mondom mégegyszer, ez csak a kispénzre vonatkozik nálam. De ezeket mind leírtam az előző válaszomban is, csak nem olvastad el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!