Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért nem az államok alapítana...

Miért nem az államok alapítanak bankokat? (Többi lent)

Figyelt kérdés

Ahelyett, hogy átengedik a kereskedelmi bankoknak (bankároknak), így maguk eladósodnak. Ezt a folyamatot az állam is végezhetné, és akkor nála maradna a nyereség is, amit aztán visszaforgatna a gazdaságba. (Többi lent)

Aki nem tudja, hogyan keletkezik a pénz, itt a videó: http://www.youtube.com/watch?v=HvEn01gptT4

Ezt egyébként makroökonomiában is tanítják, csak abszolút nem ennyire részletesen, és elfelejtik közölni, hogy a rendszer előbb-utóbb összeomlik az exponenciális görbe miatt.

2012. nov. 23. 03:53
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy mit tanítanak a maroökonomiában, de a video egy ostoba összeesküvés elmélet.

A kereskedelmi bankok sem tudnak a semmiből pénzt csinálni! Ha egy bank több hitelt nyújt, mint amennyi a nála elhelyezett betétek összege, akkor csődbe megy.

Ez történ a nyáron a Soltvadkerti Takszövvel. A hitelállomány magasabb volt, mint a betétek összege. A rossz adósok miatt likviditási gondjai voltak, amit úgy akart megoldani, hogy a törzstőkéje terhére nyújtott újabb hiteleket.

Az eredmény: a csőd.

A kisbetéteseket kárpótolta az állam, de a nagyok pénze elúszott.

Ezt állapította meg a PSZÁF.

Ha tudott volna a semmiből pénzt csinálni, akkor nem megy csődbe.

Egyébként a magyar többségi tulajdonában nem csak az MNB van, hanem az FHB és az MKB is.

2012. nov. 23. 07:02
 2/27 anonim ***** válasza:

Azért, mert az állam jó esetben nem szól bele a piac működésébe.

Ha már a közgázzal jössz, ezt tudhatnád, bár akkor nem linkelnél ilyen marhaságot. Az állam minden vállalkozástól szed be adókat, neki ez a lényeg. Az államnak nem kell egy forintot sem a gazdaságba visszaforgatni, azért vannak a vállalkozások. Az államnak a fejlődéshez szükséges jogi és hátteret, környezetet kell megteremtenie.

2012. nov. 23. 07:07
 3/27 anonim ***** válasza:
* jogi és gazdasági hátteret, környezetet
2012. nov. 23. 07:08
 4/27 anonim ***** válasza:
Valahogy már a kérdést meglátva tudtam, hogy ez a videó elő fog kerülni :)
2012. nov. 23. 08:26
 5/27 anonim ***** válasza:

Én 50 korbácsütésre ítélném azokat az embereket akik rajzfilmekből akarják megérteni a bankok és pénzvilág műküdését.

Ott van rengeteg minőség könyv, magyar nyelven is, erre meg megnéz 60 perc szenzációhajhász és manipulatív mesét és előáll a világmegváltó ötletekkel...

2012. nov. 23. 08:34
 6/27 A kérdező kommentje:

Nem tudom, itt ki közgazdász? De ugyanez van leírva az ÖSSZES gazdasági könyvben! Idézem:

BGF - Makroö:

"Miért nevezzük hitelpénznek? Azért mert hitelezéssel keletkezik!" Nem tudom érthető-e, hogy a pénz a semmiből jön létre? Ha közgazdász itt bárki, akkor tudhatná! "A pénzteremtés mechanizmusa egyszerű. Ha a gazdaság valamelyik szereplőjének pénzre van szüksége, hitelt kér valamelyik banktól"

Ki végzett itt közgazdászként? Ez talán kimaradt, mikor vizsgáztatok? Folytatom a makro könyv idézését:

"Az I. bank 1000 egységnyi refinanszirozási hitelt kap, a központi banktól, a tartalékráta 10%. Vagyis a bank köteles 100 pénzt tartalékolni és 900 hitelt nyújthat!

A II. bank ebből 90-et a központi bankba helyez tartalékként, és 810 egység hitelt nyújthat!

A III bank (a 10% tartaléklevonás után) teremthet 729 újabb pénzt!

Az így kialakult mértani sor összegének határértéke 10.000 egységnyi pénz lehet, miközben az eredeti 1000 egység visszakerül a központi bankba."

EZ MIND IDÉZET EGY TANKÖNYVBŐL, AMIT A BGF ADOTT KI!

Ezért tart itt az ország, mert a saját közgazdászaink sincsenek tisztában az alapokkal sem!

Olvasható volt, hogy a tartalékráta határozza meg, hogy a bankok mennyi pénzt teremthetnek? nem írtam át, a tankönyv is a teremt szót használta! Ebből kifolyóan értsétek már meg, hogy a film igazságot közöl! ha a semmiből teremtünk, folyamatosan gyorsulni kell a agazdaságnak, nehogy összeroppanjon a rendszer! Vajon miért vágnak ki annyi fát? Miért reklámoznak annyit, hogy vegyél hitelt?

Ezért ti ostobák! Lássatok már tovább a szemeteknél, ha már közgazdászok vagytok! És az alapokat értsétek már meg, hogy a pénzt teremtik a bankok! És a körfolyamat azért nem áll meg, mert a felszámított kamatokat SOHA nem lehet kiegyenlíteni! Mert az egy teremtett pénz, soha nem volt a gazdaságban.

2012. nov. 23. 13:33
 7/27 A kérdező kommentje:

Az első válaszolónak üzenem, hogy a hitetlenség az ember legnagyobb ellensége! Idéztem makróból, olvasd el! A pénzt a bankok teremtik, de csak a központi bank által meghatározott rátáig tudnak pénzt teremteni! Ez a törvényes! A többi már csalás, sikkasztás stb... Csődbe azért megy egy bank, mert nem valós pénzt ad ki hitelbe, és mikor a hitelesek nem tudnak fizetni, akkor jön a probléma! Mert ezeket a teremtett pénzeket a bankok tovább értékesítik! Eladják a pénzügyi követeléseiket! Azaz, azokat a hiteleknek az egy részét, ami pénz még nem létezik! Csak akkor fog realizálódni (létezni), mikor a hitelszerződés lejár! Ebből alakulnak ki a gazdasági világválságok. A 2008-asnak az oka az volt, hogy Amerikában a hitelesek nem tudtak fizetni, a jelzálog a jövőbeni pénzre az ingatlan volt! De mivel mindenki értékesíteni akarta az ingatlanokat, (azok a vállalkozások is, amelyek a bankoktól megvették a követeléseket), az ingatlan árak leestek, hiszen mindenki egyszerre akarta eladni, de nem volt kinek! A rendszer nagyon meginogott! Ezért kellett kisegíteni a bankokat állami pénzből! Azaz, nem elég, hogy pénzt teremtenek a bankok a semmiből, még állami pénzből is ki kell őket segíteni!

Egyébként, én is BGF-en végeztem gazdasági vonalon csak nem közgazdászként, úgyhogy nem kell itt okoskodni, hogy nem ilyen filmekből kell tanulni! Pont hogy nektek közgazdászoknak kéne tudni átlátni a folyamatokat, és nem csak puskázással átmenni, meg magolással átmenni a vizsgákon, hanem megérteni is, amit tanultok! sorry

Neked első még egyszer, a bankok teremtik a pénzt, amint láthattad a közgazdászok tanítására szánt tankönyvből is!

2012. nov. 23. 13:49
 8/27 Frontosa ***** válasza:

Igen, ezt úgy hívják hogy pénzmultiplikátor. Egyébként az érvényes tartalékráta 2%, és nem 10. A hiba ott van a képletben, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, ahogy az infláció is az hosszú távon, és ez egy gonosz mumusnak van beállítva. A jegybankok egyik fő tevékenysége a pénz mennyiségének és árának szabályozása, a monetáris politikán keresztűl juttat pénzt vagy vesz el a gazdaságból, a tartalékrátán kívül van még sok eszközük pl.árfolyampolitika, kamatpolitika, nyílt piaci műveletek, refi, tartalékképzés stb.

De a kérdésre válaszolva: Ha állami bankok lennének vajon ki tenne be forrást olyan alacsony manipulatív kamaszinten, nem piaci viszonyok között (lásd magánnyugdíjpénztárak). Az éppen aktuális politikai érdekek vezényelte bankrendszer nem működőképes, mivel nem képes forrásgyűjtésre a piacról, más alternatív kamatlábakhoz viszonyítva lényegesen magasabb kockázatot hordoz, azaz csak a piacnál lényegesen magasabb kamatszinten jutna hitelezhető forráshoz, ahol a befektetők már bevállalják a magasabb kockázatot a hozamprémiumért. A bankrendszer biztonságát pont az adja, hogy sokan vannak a piacon kínálati oldalon (lásd USA). Ez a válasz a kérdésedre.

Üdv,

2012. nov. 23. 14:36
 9/27 Frontosa ***** válasza:
Ja és kihagytam, hogy a hazai bankrendszer mérlegfőösszege meghaladja a magyar GDP-t, mindenképp idegen forrásgyűjtésre szorul (ahogy a bankok is). Azaz az állam nem képes saját forrást bevonni és azt kihitelezni, hanem ehelyett jelenleg bizonyos hitelekre kamattámogatást nyújt és meg is van oldva a probléma.
2012. nov. 23. 14:41
 10/27 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Egyébként én idéztem a tankönyvet, idézésen belül nem változtatunk. Nem mondtam, hogy ma 10%. Egyébként te magad válaszoltad meg a kérdést, és igazoltad a videót is. Ma 2% a ráta, amely a kapzsiságból fakad. 1000 egységnyi pénz előteremtéséhez ma már csupán 20 egységnyi valódi pénz szükséges!

Az pedig, hogy természetes folyamat. Nyilván gazdaságtörténetet is tanultál, ahogy én is. Ez nem természetes folyamat, hanem egy legalizált folyamat! NEM UGYANAZ! Anno a bankárokat nem megbüntették, hanem felismerve, hogy ez mekkora üzlet, inkább törvényesítették, és maguk is beszálltak a kifosztásba. Az infláció szintén nem természetes, hanem SZÜKSÉGES, hogy ez a rendszer működhessen! Deflációval nem működne.

Ez a rendszer pedig a Föld összes tartalékainak igénybevételét produkálja! Tényleg nem látja egyetlen közgazdász sem, hogy a rendszer NEM TARTHATÓ fenn végtelenségig? A rendszer össze fog omlani, mégpedig akkor, mikor már nem lesz fa, amit ki lehetne vágni stb. Ha tisztában vagy az exponenciális görbe fogalmával, akkor magadnak is látni kéne, hogy a görbe csupán addig tud emelkedni, ameddig a gazdaság élénkül! De ennek gátat szab egy aprócska akadály:

A Föld eltartóképessége meghatározott! Nem végtelen. Ez a rendszer, ebben a formában max. 2-300 évig lesz fenntartható! Utána a Föld kimerül! (Lásd már most, Cunamik, éghajlatváltozások stb...)

A probléma a közgazdászokkal, hogy nem értik a folyamat alapját, hiába tudnak deriválni, meg integrálni. Megtanulták, hogy ez van! De az alapját már nem látják át! sajnos... ha átlátnák, nem vett volna fel annyi közgazdász is CHF hitelt! Amit már akkor lehetett sejteni, hogy a kapzsiság meghozza gyümölcsét, amit ma láthatunk. Szerinted ez is természetes folyamat, éljél ebben a hitben. Ez is mesterséges folyamat volt!

2012. nov. 23. 14:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!