Mi történik, ha hónapok óta nem tudom fizetni a jelzálog hitelt? Azt sejtem, hogy viszik a házat, de onnantól békén hagynak?
Már belerokkanunk,hogy a törlesztőrészlet kétszeresére emelkedett,munka sajnos nincs,kaja sincs,semmi,csak nyomor.
Kötekedők kérem kíméljenek.
"a lakosságtól kihelyezett hiteleken keresztül elvon"
A tisztánlátás érdekében érdemes lenne megkérdezned egy bankárt, hogy arányaiban náluk mekkora a lakossági és vállalati hitel illetve betét állomány aránya.
Nem azért, de ti itt úgy beszéltek a "gonosz bankokról", mintha fegyverrel kényszerítettek volna titeket hitelfelvételre...
Nem volt jó a 10 éves szuzki, vettél szép újat akkor most ne a bankot hibáztasd...
Nem volt jó az albérlet, vettél (általába nagyobb) lakást (mint amit megengedhettél volna magadnak), ráadásul frankba, mert ott kevesebbnek tűnt a kamat aztán megint a gonosz bank a hibás...
Ébredjünk már fel, a hitel NEM AJÁNDÉK!
Nekem egyetlen autóhitelem van, azt sem én fizetem, mert az autót egy barátom használja. Nem is veszek fel hitelt, és tökéletes a használt autó, soha nem volt még új.
Értéket pedig nem a bank teremt, hanem a vállalkozó, termelő, vagy szolgáltató egység, stb. A bank a kihelyezett pénzek után kamatot kér (szíve joga), de amögött nincs értékteremtés. Az ilyen banknál lévő pénzek nem véletlen csak virtuálisan léteznek, azaz ha mindenki egyszerre szeretné kivenni a bankból a betéteit KP-ban a bank képtelen lenne fizetni. Ha valós értéket teremtenének akkor valós pénzeszközök állnának rendelkezésükre.
A bank egy vállalkozó. Pénzügyi szolgáltatást nyújt. A pénz kihelyezése az értékteremtés. Tőke nélkül megbénul a gazdaság. Ez az első tétel minden közgázkönyvben, tőled is elvárható ennek az ismerete. A tőke pedig nem fog magától odatalálni a vállalkozóhoz, erre való a közvetítő, vagyis a bank. Szerinted ez nem érték? Nos, a világ szerint az, ezért veszik igénybe a szolgáltatását. Meg lehet lenni nélküle, meg lehet próbálni összeszedni az autóhiteledre a pénzt közvetlenül az emberektől... Mennyire sikerülne? Na ugye! Mégis érték a bank működése...
Ha mindenki egyszerre akarná kivenni a pénzét, akkor mindenki megkapná. Az MNB ezt garantálja. Lehet, hogy eltart egy darabig, amíg kinyomtatják, de megkapná. Ennek a kereskedelmi bankok működéséhez semmi köze.
Elnézést, hogy beleszólok, de a kérdésre vonatkozó válaszoktól igencsak eltávolodtunk!!!
A férjem lakáshitelt vett fel öt évvel ezelőtt. Lakáskasszás megoldással, ami havi 20,000,- nyolc évig. A hitel részletei akkor 35,000,- tettek ki. Ehhez képest a mostani törlesztőnk a húszezerrel együtt: 85-90,000,- forintnak megfelelő svájci frank.
AKKOR, NEM EZT VÁLLALTA!!!
Ugyanis nem közölték a férjemmel, hogy ennyire elhúzhat az árfolyam, sőt! A bankban megnyugtatták, hogy ha emelkedni is fog a törlesztő, az nem lesz nagyon megterhelő. Most több mint a dupláját fizetjük, ami miatt gyakorlatilag éhezünk. Még van mindkettőnknek munkája, de ha nem lenne, akkor meghurcolnának. Hozzáteszem, hogy egy 43 nm-es lakásról van szó. Rendesen fizetünk, de még épkézláb megoldást nem kaptunk. Hol itt az igazság?
Én elhiszem, hogy a bankoknak is meg kell élni, de erkölcstelen módon, az emberekre hárítva minden költséget, megtehetik ezt??? Nem tudom eladni a lakásom, mert nem tudok egy ekkora lakásért annyit kérni, hogy legalább a tőketartozást kifizessem. Pedig, már öt éve fizetve van a hitel. Amíg a tőketartozást nem fizetem ki, addig nem kapok hitelt, hogy a fent maradó részt (különbözetet) kisebb törlesztővel tovább fizessem.
Ja igen! És amit a lakáskasszábba fizetünk, az a lejáratkor ugyanúgy át lesz váltva svájci frankra, ami miatt megintcsak egy csomó pénzt bukunk! Ezt ráadásul megintcsak elfelejtették közölni. Nagyon sok információt nem adtak meg, a hitelfelvételnél. És ha a férjem tudta volna, hogy ennyi a rizikó, nem vett volna lakást!
Hol itt az igazság? Hol a megoldás???
Nos, szerintem elég sok helyen hangoztatták, hogy mindenki olyan devizában adósodjon el, amilyenben a fizetését kapja. Azt elismerem, rengeteg ember számára még így is túl kevés helyen szóltak erről. A bankok sem tudták, hogy ez lesz, nekik is nagy a kockázatuk, és ők is szívtak. Egyrészt a nem fizetőkkel, másrészt a végtörlesztéssel. Tehát nem minden kockázat a hitelfelvevőé, ezt rosszul látod.
A problémát elsősorban a felelőtlen (és igen, sokszor félreinformált) hitelfelvevők okozták maguknak. Másodsorban pedig az, hogy ennyire leértékelődött a forint.
A felelősségvállaló megoldás, amit mindenkinek ajánlok: kiegészítő munkával többet kell keresni. Szó szerint az ember után dobálják a lehetőségeket. Mondjuk sok a hulladék azok között is, de nem mind..
# 35
De, pontosa ezt vállalta. Csak buta volt hozzá (vagy lusta elolvasni...), hogy megértse a feltételeket.
Ha feltette volna azt az egyszerű kérdést, hogy "és mennyi lesz a havi törlesztőrészlet ha a frank holnap 250 HUF árfolyamra ugrik?" akkor megmondta volna a bankos kislány, ugyanis nem volt titok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!