Egy hiteliroda utánanézhet annak ha én öket kikerülve megyek a bankhoz hitelért? A barátom után? Aki nem irt alá semmiféle megbizást! Mert kicsit megijedtem van rá okom?
A szerződéseket a polgári törvénykönyv definiálja (egy-két kivételtől eltekintve), azon belül is a kötelem címszónál.
Mivel hazánkban szerződéskötési szabadság van (szintén vannak kivételek), így a felek abban egyeznek meg, amiben akarnak.
Így anélkül, hogy tudnánk mi állt a megbízásban nem igazán lehet érdemi tanácsot adni.
Egy lényeg: ha aláírsz valamit, LEGALÁBB EGY FÉNYMÁSOLATI PÉLDÁNYT vigyél magaddal. Hogy tudd, mit is írtál alá...
A hiteliroda elég furcsán viselkedik, ha fenyegetőzik, jobb lenne, ha inkább tanácsokat adna, elvégre azért tanácsadó a nevük, de azért nem árt utána nézni az alábbiaknak.
Négy dologra érdemes odafigyelni akár a későbbiekben is. Ha aláírsz valamit, abból mindig kérj egy példányt, amit még mindig pótolhatsz. Meg kellene tudni, hogy a megbízási szerződésben volt-e szó munkadíjról, sikerdíjról és van-e benne kizárólagosságról szóló rész. Így látatlanban csak azt tudom mondani, hogy bárhová elmehetsz hitelt felvenni, de!
Ha azt írtad alá, hogy hitelfelvétel esetén kizárólag az irodát bíztad meg az ügyintézéssel, akkor szerződést szegsz és kérheti az iroda az ez esetben neki járó pénzt.
Ha az is benne volt, hogy valamennyi munkadíj jár nekik az információkért, a dokumentációs anyag összegyűjtéséért, stb, stb-ért a sikeres hitelfelvételtől függetlenül, akkor is kérhetnek tőled pénzt.
Ha csak sikerdíjban állapodtatok meg és még nem kötöttél sehol hitelszerződést, vagy az volt a szerződésben, hogy semmiféle juttatás nekik ezért nem jár, akkor az iroda nem kérhet tőled semmit, max szomorkodhat, hogy elvesztett egy ügyfelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!