Joga van-e a banknak az alábbi eljáráshoz?

Figyelt kérdés

Van egy autó hitelem. 2008 végén megszünt a munkahelyem, 2010 elejéig tudtam fizetni de utána visszaadtam a banknak teljesen önként meg se vártam a felszólitást mert nem volt értelme. Próbáltam hirdetni sokáig de nem kelt el.Egy 4 milliós autóról van szó. 2010 nyarán kaptam elszámolást, eladták az autót 1.7 millióért még maradt 2 millió tartozásom. Beosztották 1 évre. Természetesen irtam hogy ennyi idő alatt nem tudom le törleszteni. Azóta nem jött válasz. Az idén sikerült elhelyezkednem 4 órás állásba. A múlt héten 3 napra külföldön voltam a cég ügyében. Egyébként egy üzletben dolgozom egy hozzátartozómmal együtt. Amikor nem voltam itthon bement egy úr a boltba és elmondta hogy engem keres a bankból az autó ügyében. Mondta a rokonom hogy most nem vagyok itthon hétfőn keressen és megadta a telefonszámomat is

neki. Az illető kiment az utcára és megállított egy kerékpárost, hogy mit tud rólam, hol vagyok? A mellettünk lévő vendéglátós üzlet kerthelységében ült egy szintén a mi cégünknél dolgozó hölgy, jól ismer engem. Odament és kérdezte, hogy miért keres, nem vagyok itthon csak a jövö héten leszek elérhető, egyébként meg az üzletben a rokonom van ő nem mondta? Erre azt mondta az úr hogy mivel az a rokonom előfordul hogy letagad mint ilyen ügyekben szokták. Utána elkezdte fényképezni az üzletet ahol alkalmazott vagyok. Erre a kolléganő odament és számon kérte hogy miért teszi? Közölte hogy neki dokumentálni kell /szerintem ha a helységjelzőt fényképezi az jobban bizonyítja hogy ott járt, mint egy bárhol lévő üzlet/.Felháborodtam mert én soha nem tagadtam a tartozásomat, nem változott a cimem, ha kerestek megtaláltak. Nem az történt, hogy már 3-szor keresett és mindig letagadtak és most magyarázkodjak hogy miért kerestek, mért fényképezték a boltot, természetesen az ilyesmire nem büszke az ember és nem teregeti ki mindenkinek, örülhetek ha nem küldenek el a cégtől ha lejár a szerződésem, hisz senki nem szereti az ilyen kellemetlenséget.Tehetek az eljárás miatt panaszt valahol?

2011. jún. 27. 14:25
 1/3 anonim ***** válasza:
Tehetsz panaszt, de nem érdemes. Ez amolyan rutineljárás, nem azt nézik, hogy téged személy szerint tagadott-e le már a rokonod, hanem minden esetben hasonlóan járnak el. A behajtóknak (akik nem azonosak a végrehajtóval) nincsen semmilyen hatósági jogkörük, hát azt teszik, amit bárki megtehet: érdeklődnek utánad az ismerőseidtől, lefényképezik a boltot, ahol dolgozol (utcán nyugodtan fényképezhetnek), hívogatnak telefonon stb. Egyszóval próbálnak odahatni, hogy lehetőleg magadtól fizetsd ki a tartozást. Értem én, hogy nincs miből, valószínűleg a behajtók is értik, és nem is volna veled semmi bajuk, ha éppen más körülmények között leállnátok egyet beszélgetni. A bank viszont a pénzét szeretné, és neki nem szempont, hogy neked sincs. Szerződésben vállaltál feléjük valamit, hát a te dolgod, hogy akárhonnan is, de előteremtsd azt a pénzt, amivel az általad vállaltak alapján még tartozol. Ezért küldik rád a behajtókat, hogy ne csak kényelmesen elintézd a dolgot azzal, hogy nincs miből fizetned, hanem igenis érdekeltté tegyenek abban, hogy keress alternatív megoldást.
2011. jún. 27. 14:40
 2/3 anonim ***** válasza:
43%

Én még ilyenről nem is hallottam,így a bank így járna el..Ha velem történne ilyen eset,én mennék a bankba ,és írásos panaszt tennék az eljárással kapcsolatban.

Bár az is lehet,hogy a bank a tartozásodat Át adta egy magán behajtócégnek,és ennek a behajtócég egyik embere járt így el.Ilyen esetben a bank mossa kezeit,mert ők ebben nem hibásak.Ok mivel nem fizettél,így a tartozásod máshová került(bár erről is kellett volna téged levélben értesíteni) A behajtócég,hogy mit engedhet meg magának és mit nem,,nos azt nem tudom..

Azt tudom,hogy külföldön az ilyen eljárás engedélyezett,és bizony itt kint sikerrel is alkalmazzák.Sőt külföldön ha a behajtócég emberét beengeded a lakásba akárcsak egy beszélgetés erejéig,már rá is teheti a kezét az értékeidre..

Én biztos,hogy előbb panaszt tennék a banknál,és ha behajtócég műve ez,akkor egy jogászt vagy ügyvédet megkérdeznék,hogy a behajtó cégnek van joga így eljárni veled szemben.Ha nincs joga akkor a behajtócéget keresném meg,és náluk tennék panaszt,vagy beperelném őket..

2011. jún. 27. 14:45
 3/3 anonim ***** válasza:
60%

pszáf-nél és bankban is tegyél panaszt, akár kártérítési pert is indíthatsz ellenük, ha a munkádat elveszted..

mellesleg nem a bank, hanem a behajtócég munkatársa bolt

ja és kérdezd már meg a rokonod, hogy mi jogon adogatja meg ismeretleneknek a magánszámodat?

2011. jún. 27. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!