Miért vesz fel ennyi ember hitelt, mikor sejthető, hogy nem fogja tudni nyögni a részleteket?
aki lakásra vett fel, az sajnos megszívhatja, de sokszor nem tehet róla, fedél az alap lenne.
nah most aki van olyan hülye, hogy TV-re, szgépre, stb vesz fel hitelt, hát az egy idióta.
Az alsó szomszédunk volt ilyen nagyon régen. Felvettek hitelt minden szarra, TV minden szobában még a fürdőben is. utána 2 héten át csak grizes tésztát ettek, mert kajára alig volt pénz.
Az tényleg gáz ha valaki nyaralásra meg 50-60 milliós házra vett fel hitelt. Azt én sem bírom megérteni mire volt ez jó.
Én is úgy gondolom, hogy hitelt csak annak szabad felvenni, akinek egyébként is van pénze, úgy értem tud annyit alapból havonta megtakarítani, amennyi a hitel törlesztő részlete lesz, és akkor nem előre rakosgataja össze, hanem utólag törleszt, csak éppen sokkal többet. De ha neki ez így is megéri, hát mindenki maga tudja, hisz aki jó anyagi körülnények között él, az miért ne engedhetné meg magának ezt a luxust. Aki ezt így nem képes felfogni, az az én szemeben ( és senkit nem szeretnék megbántani! ) buta, és ez a magyarázat arra, hogy egyáltalán miért veszenk fel felelőtlenül hitelt az emberek.
A lakás az egyetlen dolog, amire muszáj felvenni, mert lakni kell valahol, szerintem semmi másra nem. Viszont jó esetben az ember alapból azért lakik valahol, és csak akkor szabad belevágni, hogy elköltözik, ha ki tudja gazdálkodni a hitelt.
Mert nincs annyi eszük, és elhiszik, amit mindenhonnan sugároznak feléjük.
Megjegyzem a háznál sem egyértelmű a dolog, sokan laknak akkora házban, amit nyilván nem engedhetnek meg maguknak.
Az egyéb hitelek meg... jól csinálják, az emberek kapzsiságára építenek, azon keresztül mindenkit meg lehet fogni. Csak azért furcsa, mert a szüleink, nagyszüleink még a legtöbb esetben tudták, hogy a hitel nem megoldás, sőt problémákat szül.
Érdekes probléma még a társadalmi nyomás is. Mi nagyon egyszerűen élünk, de nincs hitelünk - igaz, még saját lakásunk sem. Mielőtt a nagy válság bejött, sokan, ismerősök, kollégák kérdezgették, miért nem veszünk házat, kocsit, stb. Hiszen olyan jó hiteleket lehet kapni. Maradinak neveztek, mert "ma már ez alap", meg "normális". Aztán persze előjöttek a problémák, volt olyan ismerősöm, aki épp hazafelé tartott a vadiúj kocsijával, amikor totálkárosra tört. Megért 3 millát az a 2 km-es út?
Persze ez extrém eset. A hitelre vásárolt laptopjukat viszont többeknek lopták el vagy tették tönkre fél éven belül.
Aztán bejött a válság.
Érdekes, azóta határozottan jól élőnek számítunk. Csökkent a jövedelmünk, de olcsóbb albérletbe költöztünk. Ha egy belőtt hitelünk lett volna, nem tudom, most mit csinálnánk. Érdekes, az utóbbi időben senki nem mondta nekem, hogy butaságot csinálunk.
És azt még nem is tudják, hogy a betéti számlánk folyamatosan növekszik. Ha minden így megy tovább, akkor max. 5 éven belül saját házunk lesz, hitel nélkül. Olyan, amilyet 5 éve csak 25 éves hitelre tudtunk volna megvenni.
Az a baj, hogy az emberekből mintha kiveszett volna a józan paraszti ész. Megszédültek a lehetőségektől, és nem gondoltak bele. Aláírom, hogy a megtakarításaink kezeléséhez szükség volt arra, hogy autodidakta "pénzügyi szakemberré" képezzük ki magunk, ez talán nem mindenkinek menne. De azt, hogy ne vegyünk fel ész nélkül hiteleket, bárki megértene - ha belegondolna!
az a baj hogy az emberek fordítva valósítják meg céljaikat.egyszer 'elérik' a céljukat. Pl felvesznek 10 milla hitelt egy lakásra. Ezt a hitelt megkapják 20 évre havi kb. 90ezer forintért amivel így nekik a lakás több mint 20millába.és ugy-e 20 évig nyögöd HA TUDOD.
Ezzel szemben ha 10évig takaeékoskodsz akkor simán leszel 6millát ami kamatokkal együtt a 10milla.
Na most az eredmény ugyanaz : 1 lakás
csak nem mind1 hogy 20 évig havi 90ezret fizecc érte vagy 10 évig havi 50et megtakarítasz.
A kereskedelmi akciók a hitelekkel.na hát azok kész népbódító hülyeségek.
Láttam most karácsonykor is a t mobile nál órákat kellett várni mert mindenki részletre vesz éríntőképernyős mobiltelefont.
24 hónapos kb 10ezres havi számla+hitellel ezalatt a 2 év alatt odaad nekik 240ezer forintot amikor megúszhatta volna ennek a negyedéért ha nem hitellel és az ezzel őitelező előfizetés nélkül vette volna.
Szóval ennyi. Az emberek 95 százaléka nem gondolkodik. A többi 5 százaléknak van saját lakása,takarékoskodik;befektet stb.
W/e just my 2 cents
Még szerencse, hogy ennyi okos ember van.
Örüljetek, hogy ezek közé tartoztok!
Nem mindenki ennyire szerencsés, és azért hogy legyen valamilyük, - nem plazma tv-re, autóra, nyaralásra gondolok - hitelt vesznek fel. Inkább raboljanak?
Okostojások!
Ez a sztori nem felelőtlen hitelfelvevővel, hanem a privilegizált, felelőtlen hitelkihelyezővel kezdődik.
A sztoriban a privilegizált,felelőtlen hitelkihelyező, a bank a kulcs:
A részleges tartalékolású bank amelyik
nem hitelközvetíttéssel
hanem jövedelem és vagyon-újraelosztással foglalkozik.
monetáris infláció
vagyis
Piactorzítás + jövedelem és vagyon-újraelosztás
Ez itt az „output”
hiszen a bank(rendszer) nem közvetíti, hanem megsokszorozza, multiplikálja a pénzt
És a lényeg:
Ez nem piaci rendszer
Piaci körülmények között néhány nap alatt történelemmé válna a jelenlegi bank és pénzrendszer.
Ajánlom az az alábbi videót/transzkriptet
Money, Banking, and the Federal Reserve: the Complete Transcript
Mises Daily: Saturday, February 23, 2008 by Mises Institute
+ az alábbi könyvet
The Mystery of Banking
PS: anno egy kissé meglepődtem attól, hogy a jelenlegi bankrendszer legádázabb ellenségei a laissez faire piaci fundamentalisták…
És hogy mi lenne a valódi piaci bankrendszer?
Vmi ilyen
"azért hogy legyen valamilyük, - nem plazma tv-re, autóra, nyaralásra gondolok - hitelt vesznek fel."
Akkor mire gondolsz? Lakásra? Az a világ egyik legrosszabb befektetése.
Nem azért veszed fel a hitelt, hogy legyen "valamid". Azért veszed fel, mert büszke vagy és neked derogál az albérlet. Mert azt hiszed, hogy kidobott pénz, holott ha egy olcsó albérlet mellett gyűjtöd össze a lakásod árát, még anyagilag is jobban jössz ki, arról nem is beszélve, hogy nem viheti el a bank a házad.
Mindig azt hittem, hogy ez annyira egyszerű, nem kell hozzá túl sok ész. De az itteni emberek megingattak benne..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!