A Banki adósságot is megöröklik a gyermekeid?
Apósomnak volt Banki tartozása.Amikor meghalt az örökség erejéig örököltük a banki tartozását is.
Értsd.Volt 300.000 forintja bankszámlán.
Volt 210.000 forint személyi kölcsöne.A bank követelte a tartozás kiegyenlítését az örökösöktől(gyerekeitől) Mivel az örökség értéke több volt mint a tartozás így ki kellett fizetni..
Szóval ,igen a banki tartozás is örökölhető.
Az adósság éppúgy öröklődik, mint a vagyon, de csak az örökség összegéig felel érte az örökös. Tehát ha van egy 5milliós hitel és 3 milliót örököl az adós után valaki, akkor a 3milliót a hitelre leveszik és az örökös a továbbiakban nem tartozik semmivel.
Van lehetőség arra, hogy az örökös lemondjon az örökségről, ebben az esetben sem az adósságot, sem az esetleges vagyont nem örökli. Ezt a végrendelet felolvasásakor, illetve a hagyatéki eljáráson lehet megetenni, miután felsorolták az elhunyt értékeit és adósságait. A nyilatkozat nem visszavonható.
Az első hülyeséget írt, ne foglalkozz vele.
Ha megörökölsz egy tartozást, azt bármely vagyontárgyadból behajthatják, nem muszáj az örökségből. Letilthatják a fizetésedből, árverezhetik a házadat amiben laksz, és a többi, mint bármely más tartozásnál. Az egyetlen különbség, hogy itt a követelt összeg nem lehet nagyobb, mint amit megörököltél.
Ezért, ha nem érdekel az örökség tárgya, akkor arról érdemes lemondani már a hagyatéki tárgyaláson, ha úgyis több a tartozás, mint az örökség.
Viszont, ha mondjuk a szülői házat örökölöd meg, amihez érzelmileg kötődsz, akkor választhatod azt, hogy megöröklöd a házat és a tartozást is, a tartozást meg kifizeted a saját pénzedből. Ilyen esetekben van értelme elfogadni az örökséget akkor, hogyha nagyobb a tartozás, mint az örökség.
"Az első hülyeséget írt, ne foglalkozz vele.
Ha megörökölsz egy tartozást, azt bármely vagyontárgyadból behajthatják, nem muszáj az örökségből. Letilthatják a fizetésedből, árverezhetik a házadat amiben laksz, és a többi, mint bármely más tartozásnál."
A válasz írója 71%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:36
Kedves válaszoló!
Első vagyok és nem írtam hülyeséget! Bementem az OTP-be kizárólag kíváncsiságból ugyanis anyám nagyobb összegű hitelt vett fel jelzálogra. Megérdeklődtem, hogy tragédia esetén öröklöm-e a hitelt. A válasz: NEM! Csakis az elhalálozott tulajdonában maradt ingó és ingatlan után merülhet fel követelés. Ha nem vagy tisztában a jogszabályokkal, akkor inkább nem írj semmit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!