Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogy működik az állampapír?

Hogy működik az állampapír?

Figyelt kérdés
Van pár millió forint megtakarításom, szeretnék állampapírt venni viszont nem vagyok tisztában vele mert sosem volt még. Azt tudom hogy 3 havonta van a kamat kifizetése. Tehát tegyük fel veszek fix állampapírt 4 millió forintért. Akkor ha én a kamatot újra be szeretném fektetni minden 3. Hónapban új állampapírt kell vennem? Tehát egy év múlva lesz 4db másik állampapírom nagyon kis címletekben? Vagy nem lehet hozzáadni a 4 milliós állampapírhoz folyton a kis kamatokat? Elnézést a tudatlanságért de ezt a részét nem értem. És ez riasztott eddig is vissza az egésztől, hogy hátom havonta b.szakodhatok vele utána…
febr. 19. 15:41
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
0%

"Tehát egy év múlva lesz 4db másik állampapírom nagyon kis címletekben?"

Itt először is tisztába kell tenni, hogy létezik a régi típusú papír alapú és a számla alapú állampapír. A számlán az alapcímlet 1 Ft. Tehát 200 000 Ft befizetése után lesz hivatalosan ~200000 darab 1 Ft címletű "papír" a számlán.

Az elektronikus állampapírok között van, ami 3 havonta "fizet ki", és van, ami évente. A kifizetést úgy kell érteni, hogy lesz a kamatnak megfelelő pénzegyenleg az állampapírszámlán, ami már nem kamatozik tovább. Ezt újra le lehet kötni, azaz új állampapírr lehet belőle vásárolni.

Talán a MÁP+ az egyetlen számlás, ami visszafogatja magába, tehát hozzányúlás nélkül is lesz belőle kamatos kamat.

De lehet vásárolni például a nagyobb postahivatalokban hagyományos állampapírt. Ott egyszerűen a készpénzt átnyújtva adnak papír alapú állampapírt. 1 forintost nyilván nem, de talán 10 ezer - 1 millió közötti kerek címletek léteznek, hasonlóan a készpénzhez.

Ilyenkor ugye nincs hova kifizessen, hanem a megvásárolt papír fog egyre többet érni a futamidő lejáratáig. Ilyen a papír alapú Magyar Állampapír Plusz, és a Kincstári Takarékjegy is. Ezek fix kamatozásúak, most évi 6 % körül vannak.

tegnapelőtt 14:50
 12/12 anonim ***** válasza:

10-es nem baj, hogy hazudsz, sőt még poénos is!

100eFt-ból 1 év alatt csinálsz 20068000000000000000000000000000Ft-ot, de csak 1Ft-ból indulva 200680000000000000000000000Ft-ot VS Pénztáros Lőrinc,a felcsúti milliárdos (1241,8 milliárd), hozzád képest egy koldus :)

tegnapelőtt 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!