Nagy mamámnak van egy banki számlája és én arra kapom a fizetésem nagy mamám 3 hónapja elhunyt gond lehet ebből meg kellene szüntetni és nekem mint unokának ez lehetséges?
Ezt már kérdezted!
Attól kezdve, hogy a mamád meghalt, a számlát nem használhatod, mert az lopásnak, családnak számít.
Elöször is jelentsd be a hagyatéki hivatalnál a számlát, mert ha késöbb derül ki, még nagyobb gond lesz.
Másodszor meg nyiss saját számlát - ezt már régesrégen meg kellett volna tenned, egyéb okokból is
"gond lehet ebből...?"
De még mekkora. Jogosulatlanul vettél fel pénzeket egy másik ember számlájáról. Ez akkor is így van, ha meghatalmazott voltál, mert ez a számlatulajdonos halálával megszűnt. Erre még az "információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás" bűncselekmény is ráillik.
Egyrészt sürgősen nyiss bankszámlát a saját nevedre és irányítsd oda a fizetésed.
Másrészt be kellene jelentened a banknál, hogy a nagymamád elhunyt. Ha van halotti anyakönyvi kivonatod és Te vagy a haláleseti kedvezményezett, akkor megkapod a számla tartalmát. De akik ennyire zavarosan kezelik a pénzügyiket, azokról nem gondolom, hogy bejelentettek haláleseti kedvezményezettet.
Emiatt a hagyatéki tárgyaláson dől majd el, hogy ki örökli a halál időpontjában a számlán levő pénzt, addig a számlának zárolva kellene lennie. És majd akkor szűnik meg a számla, amikor az örökös jelentkezik a közjegyzői határozattal a bankban.
Azt, hogy az eddigi jogtalan használat ügyéből hogy tudsz kimászni, azt nem tudom. Lehet, hogy a bank rögtön feljelentést tesz, amint tudomására jut a haláleset. Lehet, hogy nem.
Vannak olyan bankok, amik egy idő után automatikusan megszüntetik az üres számlákat, amin nincs művelet. Akkor lapíthatnál, amíg ez meg nem történik. Hogy a nagymamád bankjánál ez hogy megy, azt nem tudom.
Sürgösen tedd meg a szükséges bejelentéseket, aki ennyire analfabéta a pénzügyekhez, azt ki kellene tiltani.
Ha minden hónapban lenullázod a számlát, akkor már elég nagy adóság hamozódhatott fel a számlevezetési díj és egyebek miatt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!