A Diszkont Kincstárjegy hozama csak TBSZ-el személyi
jövedelemadó (kamatadó)- és szocho mentes?
Figyelt kérdés
Mivel az OTP mobilbankon keresztül nem tudtam vásáolni, sem az internetbankon, így létrehoztam a Magyar Államkincstár oldalán egy értékpapírszámlát online. Amint elkészült letöltötöttem a mobilra is az ehhez társított app-ot és mindkét felületen azonnal megtaláltam már a DKJ-ket. Vásárolni azonban nem mertem ugyanis felmerült a kérdés ha ez az értékpapírszámla, mi van, ha nem TBSZ számla, akkor bukom a mentességeket. Bár nekem eleve ellentmondásnak tűnik, hogy a DKJ nem a tartós kategória, hiszen pont a rövid lejárati opció miatt nyerte el részben a tetszésem, illetve az adómentessége miatt és ne mutolsó sorban az alacsony kockázati tényező is vonzó. Tehát a kérdés, hogy csak TBSZ számlával merjek vásárolni?
Magyar adoalanyoknak a 2019.07.01 utan kibocsajtott allampapirok ado es szocho mentesek. Az allamkicstari szamlan is.
ma 20:09
2/9 anonim válasza:
A DKJ meg egy speciális képződmény, mert annak klasszikus értelemben vett kamata nincs.
ma 20:23
3/9 A kérdező kommentje:
Ez így van, ezért is fogalmaztam a kérdésben "hozama"-ként. Csupán szembejött egy olyan infó, hogyha nem TBSZ, csak "sima értékpapípszámlán" tartom, akkor bukom a mentességeket... De valóban ez ellen szól, hogy ez nem egy valódi kamat és nem is hosszútávú befektetetés, ami indolná a TBSZ-t. Valamint valóban ott van a 2019.07.01-es dátum is és ugye ennél eleve csak frisebbek lehetnek épp forgalomban, annál fogva, hogy 3, 6 és 12 hónapra lehet őket vásárolni. Köszönöm a válaszokat és ha bárki bármi egyebet tud még hozzáfűzni, azt is hálásan köszönöm előre is!
ma 20:37
4/9 A kérdező kommentje:
Ez pl az OTP oldalán olvasható:
"Ki vásárolhatja meg?
Ön akkor vásárolhat Diszkont Kincstárjegyet, ha rendelkezik Global Markets keretszerződéssel és a bankunknál vezetett:
Összevont Értékpapírszámlával, vagy
Tartós Befektetési Összevont Értékpapírszámlával, vagy
A Tartós Befektetési Összevont Értékpapírszámlán és a Nyugdíj- előtakarékossági Összervont Értékpapírszámlán való elhelyezés esetén tájékozódjon az Adózási tudnivalók az OTP Bank befektetési szolgáltatásaival kapcsolatban című tájékoztató dokumentumból."
ma 20:46
5/9 anonim válasza:
Állampapírt soha ne vásárolj banktól meg senki mástól se, csak és kizárólag az államkincstártól!
ma 21:10
6/9 anonim válasza:
Adómentes, kivéve pont ha TBSZ-re veszed és a TBSZ-t lejárat előtt megszünteted. Magyar állampapírt felesleges TBSZ-re venni, sima kincstári számlára a legérdemesebb. Annyit kell figyelembe venni amit az első válaszadó írt, de DKJ-nél ez nem merül fel mert éven belüli lejáratú. Amit a 2-es írt az ebből a szempontból irreleváns, a DKJ hozama adójogi szempontból kamatjövedelemnek minősül, de magánszemélyként adómentes mert magyar állampapír.
ma 21:19
7/9 anonim válasza:
A #4-es hozzaszolasban levo szovegben nem talalok olyan infromaciot hogy ne lenne adomentes a sima ertekpapirszamlara vasarolt magyar allampapir. Pedig szovegertesbol otos voltam altalanosban.
ma 21:40
8/9 A kérdező kommentje:
Nincs feltűntve , mint opció, plusz próbáltam vásárolni, de nem dobott fel egyetlen DKJ-t sem az állampapírok között, csupán 5 hosszútávú 3-5 év lejáratú lehetőség szerepel. Ezért is nyitottam a Magyar Államkincstár oldalán értékpapírszámlát. Ott azonnal feldobta a DKJ-ket is vételre.
Ma már elengedem a dolgot, majd holnap nekifutok, talán picit kedvezőbbek leszenk a számok is. Tegnaphoz képest ma pl. picit alacsonyabbak a hozamok mutatói.
ma 22:01
9/9 anonim válasza:
Ne vedd TBSZ-re, mert ha fel kell törni akkor tényleg adózhatsz utána. Sima kincstári számlára vedd, úgy a legkedvezőbb és adómentes.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!