Mennyi jövedelemadót kell fizetni, ajándékba kapott ingatlan eladása után?
Az ajándékozás 2022. június.
Sajnos a feleségem nevére vettük anno,de mivel mindketten idősek voltunk elajandekozta nekem míg élt 😢 mivel nekem van egy kamasz fiam és azt akartuk,hogy Ő örökölje,de más elképzelései vannak.
A férj! Az én nevemre került,de a feleségem néven volt,de mi házasok voltunk,erre azért volt szükség,mert a feleségemnek csak külföldön élő rokonai vannak,neki a gyerekemhez vér szerint nincs köze.
Ha én haltam volna meg előbb így lett biztosítva,hogy a gyerek örökli
Nem érthetö, miért akarod eladni? Egy KAMASZ gyereknek eleve fogalma sincs arról, mit akar majd a jövöjével kezdeni, de ha nem akarja az ingatlant használni, miután örökölte, ki tudja adni, vagy eladja, ez az ö döntése, neked MOST eladni nagy hülyeség lenne.
Az ingatlan tartja az árát az infláció ellenére, az érte kapott pénz meg rövid idö alatt nem ér semmit.
Egyébként a házastársak közötti ajándékozás illetékmentes.
"Az egyenesági rokonok (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka), a házastársak és a testvérek is mentesülnek az ajándék utáni illetékfizetéstől, az ajándék értékétől függetlenül."
Jól értelmezem.
60.000.000x0.25x0.9x0.15=
Abban az esetben, ha az ajándékozás mentes volt az ajándékozási illeték alól annak idején, akkor a bevétel 25 %-a számít jövedelemnek, tehát 75 % költséget vonhatunk le belőle mindenféle igazolás nélkül. Az, hogy ebből mennyi adóköteles, azon múlik, hogy az ajándékozás és értékesítés éve között hány év telt el. 5 éven túl már nem kell fizetni utána adót.
Nem azonos a számítás akkor, ha vásároltuk, ha cseréltük, ha örököltük, ha ajándékozással szereztük az eladott ingatlant!
Példa:
Ajándékozás éve: 2020.
Az ajándékozás mentes volt az ajándékozási illeték alól.
Eladási ár: 60 millió
Ajándékba kapott ingatlan értékesítésének éve 2024.
60 millió x 25 % = 15.000.000 Ft (JÖVEDELEM)
További költség ilyenkor nem vonható le. Sem felújításra, sem karbantartásra, semmire.
A JÖVEDELEM-nek bizonyos százaléka adóköteles csak. Ez attól függ, hogy az ajándékozás évéhez képest melyik évben volt az értékesítés.
Ajándékozás éve: 2020. Eladás éve: 2024. Tehát az ajándékozás évéhez képest a 4. évben lett eladva az ingatlan.
Ebben az esetben a számított JÖVEDELEM 30 %-a adóköteles csak.
15 millió x 30 % = 4.500.000 Ft
SZJA mértéke: 15 %, tehát 675.000 Ft SZJA-t kell megfizetni utána.
%-os mértékek alakulása:
1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben történő értékesítés esetén
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!