Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért nem a lakáshoz jutás az...

Miért nem a lakáshoz jutás az első mindenkinek?

Figyelt kérdés
Autó és albérlet helyett ennek kellene az elsőnek lennie. Az albérlet folyton csak drágul, annak az emelkedését csak valami nagyon versenyképes munkával lehet követni. Míg ha megveszed hitelre a lakást, akkor 10 évig pont ugyanannyi a törlesztő. Nem kell azon idegeskedni, hogy nem emelkedik a bér, hiszen ugyanazt a pénzt kell csak fizetni éveken át! Másrészt amikor eltelik 4-5 év akkor azért igazolódik is, hiszen jó páran vagyunk úgy, hogy ma már hitellel sem tudnánk megvenni azt a lakást, amiben élünk!
nov. 13. 11:44
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
27%
(Most ezt hiába pontozta le egy majom, kb mióta részvénypiac létezik ez egy érvényes jelenség hosszú távon.)
nov. 13. 15:11
 12/23 anonim ***** válasza:
16%

#7 "Mert ma 17,5 évnyi átlagbér kell egy lakás megvásárlásához."

Ezt hogy számoltad ki, more?

423 ezer a nettó átlagbér, az akkor 88 milliós lakás. Nem vadiúj luxuslakással kezdi az ember!

nov. 13. 20:58
 13/23 anonim ***** válasza:
68%

#1 "azt hazudják h a kamat nem változik ha hitelt veszel fel. pedig változik és éveket is emelnek. hiába a szerződés."

Az, hogy te nem tudod értelmezni a hitelszerződést, nem a bank hibája. Ha 10 éves kamatperiódusú hitelt veszel fel, akkor 10 évig biztosan nem változik a kamat.

"albérletnél havonta kevesebbet fizetsz, mint megvasárolva a lakást a hitel fizetésével."

Ez nem feltétlen igaz. Egy átlag albérlet simán van 150 ezer havonta. Míg ha ugyanazt a 37 milliós lakást megveszed mondjuk 20 milliós hitellel, akkor csak 135 körül fizetsz a mai kamatokkal.

#4 "Honnan tudod milyen lakásra van szükséged, ha még nem éltél kettesben a pároddal?"

Én pl. a szülőktől egyből saját (hitellel vett) lakásba költöztem a párommal. Igaz nem 20, hanem 32 évesen, de akkor is...

"Szerintem az albizás mindenképp hasznos mielőtt tízmilliókat költötök sajátra meg 20 évre vesztek fel hitelt."

Szerintem meg fölösleges pénzkidobás, ha ugyanabban a városban van, mint ahol a szülők élnek.

Egyébként kérdező, a probléma ott van, hogy egy 20%-os önerőt mindenképp bele kell tenni, ami manapság legalább 6-7 millió. Azért nem olyan könnyű.

És ma már nincs LTP, aminél anno áthidalóval könnyen tudtál lakást venni. Én gyakorlatilag 7% önerőt fizettem be, a többi az LTP volt és az áthidaló kölcsön.

nov. 14. 13:51
 14/23 anonim ***** válasza:
Minel dragabb kornyeken lakil az ember annal jobban megeri alberletben lakni. Nehezebb ervenyesitebi a berloknek a magasabb lakasarat berleti dijban. Igy az alberlet alacsonyabb mint amit havi torleaztonek a kamatokra kifizetett resze.
nov. 15. 05:43
 15/23 A kérdező kommentje:
#14 : Drágább? Szerintem először is mindenki azon a környéken lakjon, amelyik társadalmi csoportba tartozik!
nov. 17. 19:35
 16/23 anonim ***** válasza:

Mert inkább utazásra költöm a pénzem, Anglia, Ciprus, Madeira..stb és a maradékot befektetem. Nem akarom Magyarországra se kötni magam évtizedekig egy hitellel a túlárazott, mindenféle tenyészhitellel mesterségesen felpumpált ingatlanokra. Inkább élvezem az életet, világot látok abból a pénzből. Jelenleg kb 200k-t fizetek albérletre Pesten egy olyan lakásra, ami 50-60 millió lenne ha meg kéne venni. Azt is érdemes észben tartani, hogy évekig csak a kamatot fizeted a banknak, és nem a lakás "árát" + ott a rizikó, hogy elárverezhetik bármikor, ha nek tudsz fizetni. Albérletnél tudsz olcsóbbat, kissebbet keresni, és nem vagy helyhez kötve sem.

25 F

nov. 20. 12:13
 17/23 anonim ***** válasza:
55%

Jómagam azért nem veszek házat, mert még szeretek rugalmas lenni és nem egy helyhez kötni magamat.

No és ha van ingatlan a tulajdonban azzal foglalkozni is kell, emellett folyamatos kiadások.

Bérbe pedig semmi pénzért se adnám ki... Leélik,tönkreteszik, az ott lévő dolgaimmal ki tudja mit művelnének.

Kidobni pedig nem mindig egyszerű a bérlőt...

Baráti körökben szép személyes sztorik vannak.

A furgonom velem van mindig, szabadon ingázok, adott esetben átmeneti lakás is, itt van velem mindenem,ami kell a munkámhoz is.

Pl most Hollandia a cél, költözök, mert akit megismertem a nyáron és belé szerettem, egy hollandiai csillagász,aki nem tud pl olyan rugalmasan alkalmazkodni, mint én.

Több szemszögből jobb az,ha nem kötöd magad egy helyhez, ami csak viszi a pénzedet.

Akinek van saját ingatlanja,tudja nagyon jól (főleg ha házról van szó udvarral),hogy soha nincs megállás. Mindig van teendő, aminek zöme kiadásokkal jár.

nov. 20. 12:16
 18/23 anonim ***** válasza:
UI.: globális online kézművesként mindegy hol vagyok, alkotni bárhol tudok.
nov. 20. 12:19
 19/23 anonim ***** válasza:

#15 "Drágább? Szerintem először is mindenki azon a környéken lakjon, amelyik társadalmi csoportba tartozik!"

Igen, ez nagyon jó lenne, csak sajnos nem így van. Sokan egy számmal nagyobb helyen élnek, mint ahova tartoznának. Pl. lecsúszott ostoba C kategóriák, a városszéli tanya helyett a panelben.

#17 Mi pontosan ezért nem veszünk a lakás helyett házat. Néha tényleg jó lenne kiülni a teraszra egy pohár borral vagy grillezni, a kutyák is rohangálhatnának a kertben. De mikor egy közepes állapotú 50 éves Kádár-kocka is 75 millió, akkor kijózanodunk és maradunk a helyünkön.

A grillezést, borozást máshogy is meg lehet oldani, eleve pár alkalom évente, és a fenének nincs kedve újrakezdeni a felújítást, meg télen havat, nyáron port, ősszel leveleket sepregetni. Nem ér annyit.

nov. 20. 13:36
 20/23 anonim ***** válasza:

Nekem volt egy időszak az életemben, amikor a megtakarításom elég lett volna egy lakás önerőjéhez, de mégsem vettem lakást, több ok miatt:

1. A megtakarításaim jövedelme magasabb volt, mint az albérlet díja, szóval nem érte meg volna egy saját lakásba beleölni a megtakarításokat;

2. Szingli voltam, és egy albérlet ahonnan akármikor akárhová tudtam költözni kötöttségek nélkül jobban megfelelt az életstílusomnak.

nov. 20. 14:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!