Mostanában az apróhirdetésnél miért olyan előzékeny a vevő, hogy előre akar utalni, csak azért hogy megszerezze a számlaszámomat?
Már nem egyszer futottam bele ilyenbe, hogy feltettem a netre valamit eladni és írta a vevő hogy nagyon kell neki a cucc és fizet mindent + postaköltséget és nyugodjak meg, bízzak benne , hogy előre utal, csak küldjem el a számlaszámomat és minden jó lesz.
Ezt emailba vagy SMS-ben szokták kérni a második üzenet váltásnál, ami nekem ez gyanús.
Mit tudnak kezdeni a számlaszámommal?? Utalhatnak rá "véres pénzt" amivel aztán zsarolni fognak hogy vegyem ki a bankból és adjam nekik oda??
Már hallottam ilyesmiről.
Ezek garantált átverések. Ezzel csak szondáznak.
Ha megadtad a számlaszámodat akkor kezdődik az igazi csalás. Utalni soha nem fognak természetesen semmit és a számlaszámoddal sem akarnak visszaélni. Több tucat variáció létezik a csalásra, pár a leggyakoribbak közül:
- Azt hazudja, hogy elutalta a pénzt, még fabrikál is róla valami kamu bizonylatot és presszionál, hogy gyorsan küldd el neki a terméket, mielőtt kiderül, hogy kamu volt az utalás
- Azt hazudja, hogy ő elintézte a szállítást valamilyen futárszolgálattal, de egy "köztes" közvetítő visszatartja a pénzt addig, amíg te át nem adod a csomagot. És ehhez nincs más dolgod, mint egy küldött linken keresztül megrendelni a szállítást ahol neked előre ki kéne fizetni a szállítási díjat. Persze ne aggódj, ő már a "közvetítőnek" átutalta azt is, amit majd megkapsz. Persze sosem kapsz semmit, csak fizetsz pár ezer forintot egy kamu weblapon. Esetleg még a kártya adataidat is lenyúlják.
És ezeknek rengeteg egyéb változata és keveréke...
Amúgy meg nagyon egyszerű: Annak küldesz bármit is akitől megérkezett az utalás. Minden más kamu.
"véres pénzt" amivel aztán zsarolni fognak hogy vegyem ki a bankból és adjam nekik oda"
LOL
Elméletben működhet a 6-9-ben leírt mód, csak nem az "A", hanem a "C" felet éri a kár. (Persze ettől még "A"-nak is kellemetlen lesz.)
Ha én lennék "A", és "C" feljelentene egy ilyen után, sok mindent nem tudna tenni. Megvan nálam a levelezés "B"-vel, bizonyítani is tudom, hogy a fizetés után feladtam a megbeszéltek szerint a csomagot. Innen én vétlen vagyok, max annyiban tudok segíteni, hogy betársulok a feljelentéséhez, hogy "B" visszaélt az adataimmal.
Mondjuk az már érdekesebb, hogy mit tudok "A"-ként tenni, ha szemet szúr, hogy teljesen más számláról érkezik az utalás, mint akivel üzletelnék.
"C pedig reklamál A-nál, hogy adja vissza a pénzét."
A pedig bemutatja a feladási bizonylatot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!