Fizetem a törlesztőt, mégsem csökken a tartozás?
Sziasztok! Februárban vettem fel 6,1 millió ft személyi kölcsönt, havonta 125 ezret fizetek.
Ma is levonta a törlesztőt, azonban azt írja, hogy eddig 238 ezret törlesztettem. Vagy először a kamatot vonja le, utána kezd el csökkenni a 6,1 millió tartozásom?
Köszönöm a segítséget!
Nem nézted meg a szerződést mi? :)
Gondolom annuitás-os hiteled van (mint a legtöbb embernek)
A törlesztő fix, viszont benne a kamat és tőke törlesztése marhára nem azonos. Azaz az első x évben többnyire csak kamatot törlesztesz, tőkét nem. Aztán majd szépen változik, több és több tőke lesz törlesztve.
A bank se hülye, ha végtörlesztesz 1-2 éven belül, ő már pénzénél van akkor is, hisz kamatokat fizettél, nem tőkét.
Lehetőséghez mérten, érdemes rendszeresen előtörleszteni, hogy a tőke is csökkenjen. A hiteled feltételeit szem előtt tartva persze. Pl lehet, hogy első évben nem törleszthetsz elő díjmentesen, így akkor magasabb összeget érdemes törleszteni 1x, 2x. CIB-nél volt, hogy asszem 2. évtől kezdve 200e Ft-onként ingyenes az előtörlesztés, magyarul ha van 1M Ft-om törleszteni, akkor 5x200e Ft betörlesztése full ingyen lenne.
Nézd meg a szerződésed. Abban le szokták írni a "menetrendet"
De általában a törlesztőrészlet nagyobb részben a kamatot és kisebb részben a tőke tartozást csökkenti
Pont én olvasok el minden apróbetűs részt is, ám nekem ezek a dokumentumok sokszor érthetetlenek.
Köszi, főleg az elsőnek, így már akkor értem, miért van ez így☺️
Picit szégyellem is magam, anno gazdagástanon jobban kellett volna figyelnem.
Ha 6,1 milliót vettél fel mondjuk 12%-os kamattal, havi 125 ezer törlesztőrészlettel, akkor egy havi kamat az kb 1%, tehát az első törlesztőrészlet így épül fel:
6,10M x 1% = 61 ezer kamat + a maradék 64 ezer tőke.
A következő hónapban már 64 ezerrel kevesebb tőke kamatozik, így a törlesztő:
6,04M x 1% = 60 ezer kamat + a maradék 65 ezer tőke..
És így tovább.
Azert ez az “eloszor a kamatot fizeted, utana a toket” egy kicsit csusztatas.
Mindig fizetsz kamatot es toket is. Ha nem igy lenne, fizetned a hitelt az eleted vegeig.
Ha kevesebb a toke tartozasod akkor kevesebb a kamat is amit a tartozas utan kell fizetni. Mivel a torlesztod vegig fix, ez a gyakorlatban ugy nez ki, hogy eleinte nagy a toketartozas, ezert nagy lesz a kamat is, ezert a torlesztobol keves jut a toke torlesztesere. Amint faragod le a toketartozast, annal kevesebb kamatot kell fizetni a hitelre es igy a fix torlesztoreszletbol annal tobb resz tud fordulni a toke torlesztesere.
Így van, ahogy a 9. válaszoló írja.
A “először kamatot törlesztesz, csak utána a tőkét” nem igaz.
Kamatot minden hónapban az éppen aktuálisan fennálló tőketartozás után fizetsz. Egyszerűen mivel a hitelek többsége annuitásos (hónapról hónapra ugyanaz a törlesztőrészlet), ezért hónapról hónapra a törlesztőrészben nagyobb lesz a toke aránya.
Tőkét mindjárt az elején, a legelső hónaptól törlesztesz (különben sosem fogyna el), és éppen ezért hónapról hónapra kevesebb kamatot kell fizess. Így viszont a fix havi törlesztőrészlet én belül hónapra több a tőketörlesztés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!