Tapasztalatok Fundamenta LTP és lakáskölcsön felhasználásával kapcsolatban?
Fundamenta LTP-t szeretnék felhasználni, a lakáskölcsön kérdéses. A szerződést még 2018.10.16. előtt kötöttem, állami támogatás volt rajta, az Üzletszabályzatban meghatározott kiutalási követelményeket (megtakarítási idő, megtakarítási hányad, célértékszám) még 2022-ben teljesítettem. Az üzletkötővel felvettem a kapcsolatot, küldött is egy szerződéstervezetet a lakáshitellet, áthidaló kölcsönnel együtt.
Kérdéseim:
a) Miért szükséges az áthidaló kölcsön, ha teljesítettem már a kiutalási követelményeket?
b) A felvenni kívánt hitelösszeg miért a teljes szerződéses összeggel egyezik meg, miközben annak a felét már megfizettem előtakarékoskodás formájában és állami támogatás is érkezett a befizetések után?
c) Jól látom, hogy a lakáskölcsön THM értékét a felvenni kívánt hitelösszegre vonatkoztatva adják meg (b kérdés szerint ez a szerződéses összeg), miközben az előtakarékosság során annak a fele már meg lett fizetve? A ténylegesen folyósítandó hitel csak a fele felvenni kívánt hitelnek, tehát a THM is duplája a leírtnak?
Feltettem ezeket a kérdéseket már az üzletkötőnek, nem oszlatta el a kételyeimet.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Bemész a bankba és minden elmagyaráznak. Azt is, hogy mit miért.
Nekem volt/van LTP-m.
Nem járt le még, amikor szükségem lett rá. Megszakítottam. Megkaptam az addig befizetett összeget és az állami támogatást hozzá. (Azonnal kötöttem egy újat.)
A felújítás folyamán folyamatosan küldtem a bontási, kivitelezési és anyagszámlákat. Végül kaptam egy értesítést, hogy minden számlámat elfogadták. Ennyi.
Az a) és b) felvetésed jogos, ha már a szerződésed végére értél akkor nincs már áthidaló kölcsön, hanem meg kell hogy kapd a befizetett betétet kamatokkal és állami támogatással együtt, továbbá a lakáskölcsönt - ezek együttes összege a szerződéses összeg.
A lakáskölcsön THM-je annyi kell hogy legyen amennyit rögzít a szerződés. Ez olyan 3-4% körüli lehet attól függően hogy mikori a szerződés.
Azt érdemes még megvizsgálni, hogy jogosult vagy-e a hitelre, ha nem kérted a lejáratkor, 2022-ben. Elképzelhető hogy a Fundamenta nem tartogatja évekig a hitelkeretet a tétovázó ügyfeleknek. S ha elbuktad az olcsó lakáskölcsönt akkor valóban csak drága áthidaló kölcsönt tudsz felvenni egy új szerződés keretében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!