Mennyire gyakori, hogy 20 évre vesznek fel emberek lakáshitelt?
Gondolkodok lakáshitel felvételén, azonban a törlesztő csak úgy tűnik barátságosnak ha 240 hónappal kalkulálok.
Korábban volt már lakáshitelem azonban csak 10 évre. 20 év nagyon távolinak tűnik.
Van valamilyen statisztika arról, hogy átlagosan hány évre vesznek fel ilyen jellegű kölcsönt az emberek?
"Az új építésű lakásokra felvett lakáshitelek átlagos futamideje a legutóbbi adatok szerint 21,8 év, a használt lakásokra felvett hiteleké 19,6 év"
Elég gyakori, még a 25 év is. Én értem a problémádat, 20 év az irdatlan sok. De nem feltétlen kell végig fizetni. Én 15 évre vettem fel lakáshitelt, az is soknak tűnt, de jövőre, 10 év után végtörleszteni fogom.
Hosszabb futamidővel alacsonyabb a törlesztő és tudsz félre tenni. Amit nem szabad, hogy túlvállald magad: a fizu nagyon max 30%-a menjen hiteltörlesztésre.
Egyébként nem önmagában a futamidő a lényeg.
Az egyik ember felvesz 25 millió hitelt 20 évre és havi 180 ezer törlesztőt fizet a nettó 450-es fizetésére, a másik meg felvesz 40 milliót 30 évre, amire havi 250-et fizet az 1,2 milliós jövedelméből. Szerinted a kettő közül ki az őrült?
Neked miért számít, hogy ki hány évre veszi fel, ha a te pénztárcád csak a 20 évet engedi?
Egyébként meg fogsz lepődni, még 25 évre is lehet akár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!