Adott egy ház adás-vételi szerződés, a házban maradt az ingatlan bejegyzés nélküli tulajdonos aki mint élettartási közösségben vásárolt lakás tulajdonosa? Mára eladásra került az ingatlan, hiteleseknek lett eladva már tavaly évtől intézik a hitelt?
Még a mai napig nincs rendezve a vétel ár? A lakás használójának május 23.-kell kikötözni-e az ingatlanból. Szerződésben benne van amennyiben május 23. nem költözik ki akkor a vevőnek a lakás árából vissza jár a foglaló kétszerese? Plusz a tulajdonosnak a lakás ára illeti meg?
Ez szabályos? Mert hát a házat együtt vásárolták és a háznak van egy vételárára és a két tulajdonost megilleti, ház vételára az nem pókerzseton hogy szét osztja az ügyvéd? És nem is járandóság vagy bármi más. Szabályos egy ilyen lakás vételi szerződés?
Nem győzködök senkit ismerem magam nem vagyok olyan egyszerű gyerek!
Csak kíváncsi voltam ki mit lát ebbe a történetbe.
Ez a lényeg:
"Az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos a jogait nem érvényesítheti az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagy az őt bejegyzési igénnyel rangsorban megelőző, jóhiszemű, ellenérték fejében szerzővel szemben. "
Tehát hiába vagy "ilyen" tulajdonos, ha nincs bejegyezve a tulajdonjogod az ingatlan nyilvántartásba!
Egyébként a feltett kérdésed valóban zavaros.
Ha az eladó miatt hiúsul meg a tulajdonosváltás, akkor a vevőnek a foglaló kétszeres jár vissza!
Öröklés: Akkor nyílik meg az örökség, amikor a tulajdonos elhunyt. Addig nincs olyan, hogy majd öröklök, tehát egyben bejegyzés nélküli tulajdonos vagyok az örökölni vágyott ingatlanban. Gondolom, ez logikus.
Elbirtoklás: Majd ha a bíróság megítéli, hogy valóban fennállnak az elbirtoklás feltételei, akkor a földhivatal bejegyzi az elbirtokló tulajdonjogát az ingatlanra, addig semmilyen módon nem rendelkezhet az ingatlan felett, maximum engedély nélkül, jóhiszeműen használja tovább.
Élettárs jogai: Adott esetben bírósági úton követelhetsz részt (tulajdonrészt, vagy pénzbeli megváltást) azzal az ingatlannal kapcsolatban, ami jogilag nem a te tulajdonod, de a létrehozásához/megszerzéséhez akár anyagilag, akár más módon (raktad a téglát) hozzájárultál.
"élettartási közösségben vásárolt lakás"
Élettársi közösségben úgy is lehet lakást vásárolni, hogy a másik félnek semmi köze nincs hozzá. Mondjuk mert szülők ajándékozták hozzá a pénzt, és abból vette az egyik fél.
Még mindig azt mondom, tulajdonos az ingatlanban az, aki a földhivatali nyilvántartásban szerepel. Ebből részt szerezni gondolati síkon nem lehet, maximum szerződéssel, egyezséggel, bírósági ítélettel.
"amennyiben május 23. nem költözik ki akkor a vevőnek a lakás árából vissza jár a foglaló kétszerese? Plusz a tulajdonosnak a lakás ára illeti meg?"
Az első rész érthető, a másik része nem...
"Csak kíváncsi voltam ki mit lát ebbe a történetbe."
Aki egy érthető kérdést sem képes feltenni, miért vár értelmes válaszokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!