Az állampapír hozama egyre csökken. Mit ajánlanátok helyette, mibe tegyem havonta a megtakarításomat?
Havonta 700-750 ezer Ft közötti összeg szokott megmaradni a fizetésemből a fix kiadások után, ezt eddig állampapírba szoktam tenni minden hónapban.
Most már viszont a 8%-os kamat nem tűnik jó dealnek, nem szívesen veszek már PMÁP-t.
Tudtok más opciót, ami hasonlóan likvid (vagyis néhány napon belül hozzájutok a pénzemhez, ha szükségem van rá)?
Autót és lakást szeretnék majd venni, arra gyűjtögetek.
A várakozás oka az, hogy több önerőt szeretnék összegyűjteni, mint a minimum, hogy ne kelljen 40 millió hitelt felvenni. Illetve hogy nagyon jó áron tudok bérelni jelenleg.
És egy szóval sem mondtam, hogy csodálkozom a hozam csökkenésén, csak tényként említettem.
"Reálhozam
A pénztár adott időszakra vonatkozó nettó hozamának az azonos időszakra vonatkozó inflációval korrigált mértéke. A reálhozam pozitív, ha a nettó hozam magasabb, mint az infláció."
"A reálhozam tükrözi a befektetés vagy kölcsön után fizetett kamat vásárlóerejét."
A régebbi PMÁP-okra adtak infláció+0,5-1,5% kamatot. Kb. 18+1%, mondhatjuk, hogy van 1% reálhozamom. Most 5-6%-os várható infláció mellett adnak 8% kamatot, tehát remélhetőleg lesz 2-3% reálhozamom. Melyik több?
A mostani pmapokra kevesebb a kamatprémium mint a régebbiekre szal kb. már itt elbukott a mondandód. Gyakorlatilag ezen konstrukción amit kamatpréniumként kapsz az a reálkamat, ami régebben 1.8% is volt ma meg 0.5%-nál indul.
Az első periódusra fixálták, hogy ne lehessen kihasználni annyira a magas inflációt, de az se 8% már hanem 7.9% és ahogy csökken az infláció úgy fogják vinni lejjebb és lejjebb.
Ha arra spekulálsz hogy az infláció csökkenni fog, akkor ott a fix állampapír 7% kamattal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!