Érdemes a kevéske megtakarításomat havi szinten PMÁP-ba tenni?
Egy kezdeti, nagyobb összeget 7 éves PMÁP-ba fektettem. Ha havonta kb. 40-50.000 forintot tudnék félretenni a célra (van mellette vésztartalékom, tehát ezt az összeget tudnám havonta mellőzni), érdemes lehet ezt a pénzt minden hónapban betenni PMÁP-ba?
Ezek a kis összegek ilyenkor mind különböző lejárati idejűek lesznek? Akkor hogyan zajlik majd a kivételük? Mert így tulajdonképpen plusz 7 évet jelentene, mire a legutolsó összeg is "beérné magát".
És akkor minden apró befizetés egy úgy állampapír-tranzakciót képezne, egy új sort a portfólióban? Nem válna kezelhetetlenül átláthatatlanná évek után?
Érdemesebb inkább készpénzben összegyűjteni havonta azokat az 40-50 ezreket és egyszerre berakni PMÁP-ba évente? De akkor meg több havi kamatot bukok.
Úgy érzem, kicsit elvesztettem a logikai fonalat. Nem akarok nagyon mellényúlni, ezért kérdezek inkább.
1. Szerintem édemes PMÁP-ba fektetni, ha nincsen még nagy összegű megtakarításod és kedveled az alacsony kockázatú befektetéseket.
2. A PMÁP lejárati ideje előre meg van határozva. Ha nem a kibocsátáskor veszed meg ("jegyzés"), akkor a kamatának megfelelően mindig aszerint emelkedik a vételi ár, amennyi eltelt már a kamatozási időből. Tehát jelenleg évente 16%-ot kamatozik, ha fél évvel a kamatfizetés előtt veszed meg, akkor annyival magasabb az ár, amennyivel kevesebbet idő maradt a kamatfizetésig, mert akkor fix összeget fizet.
3. Éppen ezért csak annyifajta lejárati időd lesz, ahány fajta PMÁP-ot veszel, a vásárlás időpontja nem befolyásolja a lejárati időt, az csak a vételárat és így az elért nyereséget befolyásolja.
Jobb, mintha bankszámlán tartanád, hiszen legalább kamatozik.
Nem érdemes készpénzben gyűjtögetni, mert amíg nem fekteted be, nem is kamatozik.
Kb 2-4 havonta adnak ki új PMÁP-ot, addig ugyanabba tudsz fektetni, vételi árfolyamon. Eladásnál kiválasztod melyiket szeretnéd eladni, mindegyiknek ugyanaz az eladási feltétele. Bármikor eladhatod, az államkincstár jelenleg 1% költséggel hajlandó visszavásárolni, azaz az éves 16% kamat miatt már 3 hét után pozitívan adhatod el. Ez a költség bármikor változhat.
Szerintem nagyon átlátható az államkincstár felülete, így ettől nem aggódnék.
Én azt mondom, hogy érdemes lehet elgondolkozni a most Magyarországra érkező Lightyear megoldásáról is.
Az egy normális befektetési platform, a különlegessége viszont, hogy a jegybanki alapkamathoz kötve, kamatoztatja a be nem fektetett, számlán csücsülő pénzedet is.
Nem tudom, hogy PMAP-ba lehet-e havonta fektetni, annyi biztos, hogy az 1 évesnél anno nekem nem engedte, csak kivenni belőle.
Én most azon gondolkozom, hogy a megtakarításomat befektetem PMAP-ba, a havonta gyűlő kisebb összegekre pedig keresek valami bankspecifikus befektetést. Például az OTP tőkegarantált kötvény alap jó lehet erre, ugyanúgy 15-16%-ot ad, bármikor kivehető & újraköthető, így ha majd összegyűlik újból egy nagyobb összeg, akkor feltöröm és vásárolok újból az államkincstárnál. Hogy ez így mennyire rosszabb megoldás, nem tudom, megkérdezem majd az ügyintézőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!