Van egy haverom, aki azt mondja, hogy rossz dolog, hogy a bank alacsony kamatot fizet a megtakarítási számlákra, miközben amikor hitelt ad, akkor magasabb kamatot kell a hitelfelvevőnek kifizetni. Így extraprofithoz jut a bank. Vajon igaza van-e?

Figyelt kérdés

Azt is mondta, ha ez ellen fel merne szólalni, akkor pár nap múlva halott lenne. Meg olyat is mondott, hogy nem kéne a bankoknak utalási költséget felszámolni, mert a pénzt számítógépek küldik csak.

Meg azzal, hogy nem készpénzzel fizetünk, a bankok hatalomhoz jutnak, nem szabadna hagyni, hogy növekedjen a kézpénzfizetés lehetősége.

2023. dec. 10. 20:15
1 2 3 4 5 6
 21/57 A kérdező kommentje:

Ez csak egy összeesküvés-elmélet, akkor miért nem lehetne azt csinálni a banknak, hogy csak magának teremti a pénzt a semmiből, miért kell ügyfelekkel bajlódni, meg kitenni magukat bankrablás kockázatának?

Azért nem lehet így a semmiből pénzt teremteni, mert az emberek határozzák meg egy pénznem értékét. Tehát egy ember, amikor vásárol dollárért, vagy akármilyen pénznemért, akkor elismeri, hogy a dollár valódi valuta, annak egy megfelelő értéke van.

A banknak van egy tőkéje, abból fedezi a hiteleit, és a kamatból van bevétele hitelezéskor. Nem semmiből gyártja a hitelt, hanem a tőkéjéből adja. És a hitelfelvevő a bevételéből fizeti ki a kamatot, így is kering a pénz a gazdaságban.

Ha tényleg elkezdenék a bankok a semmiből gyártani a pénzt korlátlanul, mint ahogy a konteósok terjesztik, akkor hiperinfláció lenne, ilyenre is volt példa Zimbabwében, például. Ugyanis a felelőtlen pénznyomtatás azt eredményezné, hogy mindenkinek többszörösére növekedne a vagyona, felvásárolnák a termékeket, és a cégek árat kéne emeljenek, mert hiány alakulna ki. Ez elindítana egy ilyen ördögi kört, ami a pénznem elértéktelenedéséhez vezetne.

Infláció amúgy volt már az ókorban, meg a középkorban is, előfordul a gazdaságban.

Amúgy tényleg létezik pénznyomtatás, azaz pénzteremtés a semmiből, és tényleg okoz inflációt, a FED csinál ilyet, meg a nemzeti bankok, de mivel nem volt hiperinfláció már régóta, innen is látszik, hogy nem nyakra-főre csinálják ezt.

Például Japánban nem volt vásárlókedv egy időben, és az ottani nemzeti bank pénzt nyomtatott, így a Yen elkezdett elértéktelenedni, ezért az emberek elkezdtek vásárolni, így beindították a pangó gazdaságot.

Amúgy az inflációnak, és a deflációnak van egy természetes menete, ezért szokott a nemzeti bank alapkamatot csökkenteni, meg növelni.

2023. dec. 11. 21:51
 22/57 anonim ***** válasza:
18%

Ha a bankok csak a tőkéjük erejéig hiteleznének, akkor nem lenne olyan, hogy csődbe megy a bank, ha megrohamozzák az emberek, hogy ki szeretnék venni a pénzüket.

A bankok bizony sokkal több hitelt kihelyeznek, mint amennyit a tőkéjük fedezni tudna. Nem korlátlanul, mert ez szabályozva van, de akkor is a semmiből teremtik a pénzt. Arra a pénzre ugye kamatot szednek, ami a hitelkihelyezéskor még nem létezik, azt a pénzt majd egy másik hitelnél talán egy másik bank fogja létrehozni. Ezért van infláció, mert a kihelyezett összeg egyre több.

"Azért nem lehet így a semmiből pénzt teremteni, mert az emberek határozzák meg egy pénznem értékét."

Egy szó: BITCOIN. A Bitcoin mögött nincs sem bank, sem más pénzintézet, sem aranytartalék, sem tőke. Nincs semmilyen központja és ténylegesen a semmiből jön létre, hiszen számítógépek bányásszák mindössze számítástechinkai feladatok megoldásával. Mégis van értéke, nem is kevés.

2023. dec. 12. 12:38
 23/57 A kérdező kommentje:

Bankoknál van tőkeemelés is.

Bitcoinnál beüt majd valami, és hamarjában kevesebbet érhet.

2023. dec. 12. 15:44
 24/57 A kérdező kommentje:

Ja, meg azt is mondta a haverom, hogy a Trumpot azért vonták eljárás alá, mert mert tenni a mostani bankrendszer ellen. Azt még nem kérdeztem tőle, hogy honnan van az információja, de azt mutattam neki, hogy egy hangfelvétel volt ellene a bizonyíték.

Most hirtelen nem tudom, hogy úgy értette-e, hogy ártatlanul ítélték el, vagy valóban elkövetett valamit, csak kapóra jött a bankoknak, de alapból nem foglalkoznának vele.

2023. dec. 13. 03:56
 25/57 anonim ***** válasza:
19%
Nincs olyan USA elnök, amelyik packázni merne a bankokkal. Aki megpróbálta (mint pl JFK), azt kinyírták.
2023. dec. 13. 09:18
 26/57 anonim ***** válasza:
53%

35 évesen ennyi ésszel közlekedni a világban elég érdekes.

Persze simán trollkodás is lehet, remélem az, de ilyesmire időt szánni hajnali 4-kor, az is érdekes.

2023. dec. 13. 09:25
 27/57 A kérdező kommentje:
Éjszakás vagyok. Amúgy mire értetted 26-os, hogy 35 évesen ennyi eszem van csak? Haverom mond ilyeneket, nem én.
2023. dec. 13. 16:16
 28/57 A kérdező kommentje:
Másik az, hogy 30 fölötti emberek között olyanokat ismerek, mint horoszkóphívő, evolúciótagadó, vallásos, oltásellenes, olyanban hisz, hogy az emberek másik bolygóról jöttek, stb. Az jobban meglep, ha valaki nem hisz valami hülyeségben.
2023. dec. 13. 17:43
 29/57 anonim ***** válasza:
56%
A pénzt én is a semmiből teremtem. Néhány évvel ezelőtt beutaltam a brókerszámlámra 10 millió Ft-ot. Azóta minden hónapban hazautalok belőle 800e-1,5M közötti összeget. A pénzem a brókerszámlámon nem fogyott el, hanem egyre több van. Igaz napi szinten kattintok néhányat a Forexen, s mivel jó irányba kattintgatok, így a semmiből csinálok egy csomó zsozsót.
2023. dec. 15. 22:50
 30/57 anonim ***** válasza:
21%

29. Hát persze :D

(Mielőtt azt mernéd mondani, hogy de igen, hát persze, hogy persze, az öcsémet szoktam figyelni sokszor munka közben, akinek valóban ez a munkája, ellentétben veled).

2023. dec. 15. 23:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!