Ha áruhitelre vásárolok webáruházból majd élek a termékvisszaküldés lehetőségével, mi történik a hitellel? A webáruház a banknak fizeti vissza egyösszegben? vagy A webáruház nekem adja vissza a vételárat és azt fizetem tovább a hitelező bank felé?
"A webáruház nekem adja vissza a vételárat és azt fizetem tovább a hitelező bank felé?"
Miért adná (nem is vissza) azt a pénzt, amit Te ki se fizettél a WEB áruháznak?
Ezt a sem a bank, sem a webáruház nem kapta meg.
Mit is akarsz Te kapni? Ezt végiggondoltad?
Továbbá: szerződés szerint a vásárolt árucikk jogilag nem a Tied addig, amíg nincs kifizetve.
Normál esetben az árucikk a fedezete a hitelezett pénznek, egyfajta biztosíték.
Itt Te nem fizettél semmit, az árut visszaadtad, és a hitelezőnek semmi biztosítéka sincs.
Végiggondoltad egyáltalán a kérdésed?
A termék teljes vételára már ki van fizetve a bank részéről, erről értesített a webáruház (az első válaszoló kedvéért). A kiszállítás nem történt meg, mert nincs ilyen termék raktáron. Hónapok óta :). Közbe meg már elment a kedvem az egésztől, ezért vetődött fel bennem a kérdés.
A 4. válaszoló adta a helyes megoldáshoz vezető utat!
Mi lesz a sorsa a fogyasztási kölcsönszerződésnek a szerződéstől való elállás esetén?
A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény (Fhtv.) 22. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint a fogyasztó - az Európai Unió kötelező jogi aktusának átültetése céljából elfogadott - jogszabályi rendelkezésen alapuló elállási jogának gyakorlása egy termék értékesítésére vagy szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés tekintetében a kapcsolt hitelszerződést is felbontja. Ebből adódóan a 2011/83/EK irányelvnek való megfelelést szolgáló, a rendelet szerinti 14 napon belül a fogyasztó által megtett elállási nyilatkozat felbontja nem csak azt a távollévők között megkötött szerződést, amelyre az elállási nyilatkozat irányul, hanem automatikusan a járulékos szerződést, így a kapcsolt hitelszerződést is. Fontos megemlíteni, hogy a fogyasztó a vállalkozásnak a járulékos szerződés felbontásából eredő kárát nem köteles megtéríteni.
Javasolt-e a szerződéstől való elállásról a hitelintézetet (bankot) is értesíteni?
Igen, a hitelintézet külön tájékoztatása gyorsíthatja a szerződéskötés előtti állapot visszaállítását és hozzájárulhat az esetleges jogviták elkerüléséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!