Örökölt hitel behajtása?
Az egyes válaszban tisztán, világosan, magyarul ott van minden.
Ha elfogadtad az örökséget, akkor azzal a vagyont is és a tartozást is elfogadtad.
"A tartozásért csak az örökölt vagyonnal és annak értékéig felel az örökös."
Ez azt jelenti, hogy ha visszautasítod az örökséget, akkor a vagyonból rendeződhet a tartozás egy része, a többi részével pedig nem tartozol. De ennek az az intézési módja, hogy nyilatkozol arról, hogy lemondasz az örökségről.
Nem, nem azt jelenti. Ha visszautasítom akkor nem hívnák örökölt tartozásnak.
Fontos azonban azt is tudni, hogy az örökös csak az örökölt vagyon erejéig felelős a megörökölt tartozásokért, ennek a szabálynak az a célja, hogy ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe az örökös az örökléssel, hiszen nem tehet arról, hogy az örökhagyónak milyen tartozásai voltak.
A fentiek példával azt jelentik, hogy ha az örökség például 600 ezer forint készpénz, egy 4 milliós autó és egy 10 milliós lakás, de az örökhagyónak 30 millió Ft kölcsöntartozása is van, akkor a hagyaték erejéig, azaz 14.600.000,- Ft értékig felel az örökös és nem a 30 millió Ft-ig.
@12
Ahonnan ezt kimásoltad, ott az is le van írva, ami az egyes válaszban.
Végig kellene olvasni...
Szerintem bőven vannak itt aggasztó kérdések. Elfogadtad az örökséget és csak az örökség erejéig felelsz a tartozásokért. Ez eddig igaz. De azt kizártnak tartom, hogy ilyen esteben az örökös dönthetne arról, hogy az egyik tartozást teljesen visszafizeti, a többire meg semmit. Nagy az esély, hogy ezzel hibát követtél el. Irány egy ügyvéd.
Másrészt: Az ingatlan esetében kialakult egy osztatlan közös tulajdon. Nagy kérdés, hogy a társtulajdonosok mondhatják-e azt, hogy ha én kifizetem a tartozás negyedét, akkor senki nem követelhet tőlem többet. Szerintem ez ennél bonyolultabb. Irány egy ügyvéd.
Meg is találtam a ptk-ban.
"7:95. § [A hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendje]
(2) Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye."
"7:97. § [Az örököstársak felelőssége]
(1) Az örököstársak a közös hagyatéki tartozásokért mind a hagyatéki osztály előtt, mind azt követően egyetemlegesen felelnek."
"7:98. § [Kielégítés az örökös által]
(1) Az örökös a tartozásokat a kielégítés sorrendjének megtartása nélkül elégítheti ki addig, amíg felteheti, hogy a hagyatéki tartozásokat a hagyaték teljesen fedezi,...
(3) Ha az örökös ezeket a szabályokat felróhatóan megszegi, az emiatt kielégítetlenül maradt hitelezővel szemben egész vagyonával felel."
Röviden: bajban vagy. Keress ügyvédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!