Meg fogják mondani, mielőtt elindítjuk a lakáshitelt, hogy mennyi esélyem van rá?
25 milliót fizetnénk ki zsebből (muszáj, mert ennyi hitel van a leendő házon). Ezen felül felszeretnék venni még 15 milliót, mint lakáshitel. Az ingatlanos viszont azt mondta, hogy nincs garancia arra, hogy nem utasítják el a hitelkérelmet, ezt ő nem ígérheti meg. Abban az esetben viszont nem adják vissza a pénzt, hanem kvázi bevásároljuk magunkat csak a házba.
Lehet ő sem tudja annyira ezt a dolgot, ezért kérek itt segítséget.
Nettó 270-et keresek, fél éve van határozatlan munkaidejű szerződésem, és ezóta is dolgozom a cégnél. A 15 milliót 15 évre venném fel, ez kb havi 150 ezer forintot jelent. Adóstársat ha kevés a fizum, szüleimet betudom vonni, úgy már meg lesz.
Viszont a lakáshitel fedezeteként jó lesz az a ház, amit veszünk? 40 milliót ér a ház, mi 15-öt vennénk fel. Szüleim háza sajnos csak kb 6-7 milliót ér, mert falun van.
Köszönöm előre is!
38
Amíg jelzálog van a házon, nem eladható, hiszen a bank felé még nem lett végtörlesztve. Ezt a vételárnak az egyik fele tartalmazza, amit előbb adok oda, majd utána a másik felét is (mert az én is hitelezni akarom). A sorrendet nem lehet megcserélni. Hogyan hiteleznék egy házra, ami alapból még el sem adható, mert hitel van rajta?
Ez vonatkozik rám a weboldalról, ami teljesen független az OTP-s ingatlanirodától:
1. A tulajdonos tehermentesíti az ingatlant: jelzi a banknak, hogy végtörlesztene, mire a bank kalkulációt készít, amit a tulajdonos kifizet.
2. Ha erre nincs mód, akkor a bank által kikalkulált összeget a vevő fizeti ki – ezzel az összeggel pedig az ingatlan vételára is csökken. Az a biztos, hogyha vevőként egyből a banknak utalunk és mi magunk fizetjük ki a végtörlesztés összegét!
3. A pénz beérkezése után néhány nappal a bank törlő nyilatkozatot állít ki, amit a földhivatalnál kell beadni, hogy a tulajdoni lapról lekerüljön a jelzálog.
4. Ezután a vételár fennmaradó részét kifizeti a vevő.
5.Az ingatlan pedig az adásvételi nyilatkozat aláírása után 30 napon belül már a vevő tulajdonát fogja képezni.
A második ponttal kezdünk mi, mert az első nem áll. :)
De még mindig nem érted, hogy 1. ponthoz nem neked kell átadni az eladonak a 25 milliót, hanem a te hitelező bankod fogja, miután minden lépést teljesít minden fél?
Hogy lehetsz ennyire értetlen?
A kettes pont úgy kezdődik, hogy "ha erre nincs mód (vagyis az egyes pontra)", akkor lép életbe hogy én fizetem ki, a vételár részeként.
"hogy 1. ponthoz nem neked kell átadni az eladonak a 25 milliót, hanem a te hitelező bankod fogja"
A 25 millió nálunk már zsebben van, igen, én utalom majd a saját kártyámról. És még mindig a második pontnál járunk, vagyis hogy előbb a jelzáloghitelt kell kifizetni. Az a rész, hogy én a maradék részt kifizetem a kelzálogon felül már a 4.pontban van.
"4. Ezután a vételár fennmaradó részét kifizeti a vevő."
Tehát IDŐRENDI sorrend szerint, előbb a hitel kiegyenlítése, és csak utána a fizetem ki a fennmaradó részt, tehát az igazi vételárat.
Na mindegy, ez csak szócséplés, mondtam majd írok 2 hónap múlva, ha lett belőle valami. :)
Tehát a te logikád szerint, ha egy 60 milliós házon 50 milliós hitel van, akkor azt csak olyan vevő veheti meg, akinek van 50 milliója kp-ban? Nem! Ez nem így megy banyek.
De tudod mit, menj be a bankodba, és beszéld meg velük. Nekik talán elhiszed, amit mondanak.
De mondom, hogy az OTP árusítja a házat. :D Ők csinálnának törtvénytelenséget? Igen persze, jövőhéten keresem őket, tudom. Lehet én értettem félre valamit.
44
A 25 milliót nyilván a banknak, de a fennmaradó 15 az a vételár, tehát nyilvánvalóan az eladónak. :)
Meggondolták magukat a tulajok, mégsem adták el. Azóta is lakatlanul áll. :D
Egyébként vettünk másik házat helyette, simán megadták a 15 milliós hitelt, havi 150 ezres törlesztőre. Úgy, hogy 270 a fizum, az adóstársam pedig külföldi munkaviszonyos, plusz van saját hitele is.
Csak annak üzenném, aki szerint imádni fogják a bankok ezt a sztorit, nulla problémával azt hiszem 2,5 hétre már a számlánkon volt a pénz. :D
Nyilván hatalmas a kamat rajta, de van annyi bevételünk, hogy évente bele fogunk törleszteni plusz kb 1-1 milliót, így már nem is olyan sok.
Szóval végülis jól zárult, bár nagyon szerettük volna a kérdésben szereplő házat, végül a megvettel is elégedettek vagyunk. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!