A Magyaroknál miért ilyen népszerű a hitel?
Nagyon ritkán járok bankba, de ma bent voltam. Hallom mellettem a csávó neki sürgősen kell 2m hitel sürgősen, mert nyaralni kell menni.
Mire közli vele az ügyintéző, hogy ekkora keresettel biztos, hogy nem fog kapni.
Utána jön a másik, akit az ügyintéző mint valami régi barátot üdvözölt. Utána ajánlgatta neki, hogy milyen hitelt vegyen fel a másik hitel kiváltásához. ??? ilyen van?
A harmadiknak is hitel kellett egymillió forint, el se olvasta a papírokat, csak írta alá mint a gép. Már járatos lehetett ilyen ügyekben.
Szóval a kérdésem, miért ilyen népszerű a magyaroknál a hitel? Miért hiszik még mindig azt, hogy a hitel ingyen pénz? Miért ebből akar valaki nyaralni?
Tegnap én magam is hitelért voltam a bankban. Lakásfelújítás közepén vagyok, olyan mértékben emelkednek az árak, hogy közel 1 millió forinttal többe kerül, mint amennyit elkülönítettem rá. Az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően, ha ezt a hiányzó összeget a határidőkbe beleférve belefektetem, ki tudom maxolni a kedvezményt, és 3 milliót kapok vissza. Nem csúsznak a munkálatok, haladhat minden terv szerint. Egész egyszerűen egy folyószámlahitelt kértem, amit pár perc alatt megadtak. Nem tekintem ingyen pénznek, de ebben a helyzetben ez tűnt a legjobb opciónak.
Ismerve az ember saját anyagi helyzetét és lehetőségeit, nagyon is észszerű döntés lehet a hitel. Nyaralásra eszembe nem jutna felvenni, de konkrétan ez a hitel ingyen pénzhez segít hozzá.
Egyszer egy kockázatelemzőtől hallottam:
ha nincs birtokodban a vágyott, megvenni kívánt dolog árának kétszerese, akkor te azt nem engedheted meg magadnak.
Nagyon igaz!
Szerintem több probléma is van:
- nem gondolkodik sok ember (nem terveznek előre, de nem is tudnak, annyira kiszámíthatatlan a jövő) s mivel nem gondolkodnak, így könnyű őket megvezetni azoknak, akiknek direkt ez a szakmájuk.
- Mindenben a nyugatot akarják majmolni, de hazánkban csak keveseknek van nyugati bére.
- Sok felesleges dolgot meg akarnak venni, amire valójában nincs is szükségük illetve amire csupán az egójuknak van és csak a reklámok hitetik el vele, hogy márpedig azt kell, meg a rongyrázás a cél.
- Nem tudnak szöveget értelmezni, sok esetben el sem olvassák, amit aláírnak, de ez nem az ő hibájuk, hanem a rendszeré.
- Azt hiszik, hogy ha hitelre vesznek valamit, akkor az már az övék, pedig amíg ki nem fizetik, az bizony a banké és MINDIG a bank jár jól.
Szerintem az tévedés, hogy nem lehet szülővel egy fedél alatt ellakni, max. sokan nem képesek rá, mert azt hiszik, hogy attól válnak felnőtté, ha albiban nyomorognak miközben otthonról viszik a kaját és hazahordják a szennyest.
De szerintem nem az emberekkel van a fő probléma, hanem a rendszerrel, ami magának megengedi a milliós pénzek zsebre rakását, de az állampolgároknak nem ad annyi fizetést, hogy ne szoruljanak adósságcsapdákra, sőt a gazdasági intézkedéseivel inkább még jobban belehajszolja őket a hitelbe, mivel nagyon jól tudja, hogy utána ki lesznek szolgáltatva neki és azt csinálhat velük, amit csak akar. És csinál is....
"ha nincs birtokodban a vágyott, megvenni kívánt dolog árának kétszerese, akkor te azt nem engedheted meg magadnak."
Ez nagyon igaz. De azt fontos kiemelni, hogy ez (ahogy helyesen írtad) VÁGYOTT, megvenni KÍVÁNT dolgokra igaz. Egy csúcsszuper tökömtudjamilyen led tévét valóban nem célszerű hitelre venni, csak azért hogy jobb minsőégben lehessen a fpci vb-t nézni rajta.
De egy korszerű, energiatakarékos (főleg most) mosogatógép nem vágy, hanem szükséglet. Ha azt mondom hogy nem veszek hitelre, akkor soha nem lesz pénzem egy új mosogatógépre, mert amit a hitelre fizetnék azt duplán elviszi a magasabb villanyszámla.
Egy megbízható, újonnan vásárolt autó sok esetben nem vágy, hanem szükséglet. Lehet mondani hogy luxus az új autó, de én nemrég cseréltem le a 8 éves autómat. Az eladási árát beraktam önerőnek, és a havi törlesztő plusz a kötelező szervízek nem drágábbak, mint amennyivel a gyakori meghibásodások és magasabb fogyasztás miatt átalányban a régire többet kellett költeni.
17: kézzel gyorsabban és takarékosabban el lehet mosogatni szerintem, pláne, ha nem lesz mit enni és autó előtt is éltek az emberek. Az más, ha valakinek a munkájához kell, akkor kell!
Én csak akkor tartom igazán jogosnak a hitelt, ha az közvetlenül életmentéshez kell, de még akkor is előbb megpróbálnék adományt gyűjteni, ha még van rá idő. Tévéhez, szórakozáshoz hitelt felvenni szerintem őrültség!
"Miért ne lehetne 0%-os THM-re TV-t venni?"
Pl. azért, mert ezzel a saját agymosásodra szórod el a pénzt és nem valami hasznos dologra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!