Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Melyik részvényt vennétek:...

Melyik részvényt vennétek: MMM, WBA, vagy C?

Figyelt kérdés
Osztalék és árfolyamnyereség potenciált figyelembe véve.

2022. jún. 6. 15:37
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Én ezek közül egyikhez sem nyúlnék hozzá. Miért csak ez a 3 jöhet szóba nálad?
2022. jún. 6. 15:49
 2/21 A kérdező kommentje:

Magas osztalék (de nem gyanúsan magas), alulértékeltség.

És Te miért nem nyúlnál hozzá egyikhez sem?

2022. jún. 6. 16:15
 3/21 anonim ***** válasza:

Osztalék befektetésnél az osztaléknövekedési ütem is döntő.

Az MMM-nél és WBA-nál ez tragikus az elmúlt években.

Osztalékrészvénynél az árfolyamnövekdés hajtója az osztalékemelés.

"Osztalék és árfolyamnyereség potenciált figyelembe véve."

Összességében a fenti miatt nem látok túl nagy árfolyamnövekedést, így évi 5% összesített hozam elég karcsú.

C-t nem ismerem.

2022. jún. 6. 16:59
 4/21 A kérdező kommentje:

Ez a tyúk vagy a tojás tipikus esete. WBA-nál és MMM-nél eleve az árfolyam is tragikusan teljesít az utóbbi években. Ezeknél a cégeknél nem is igazán van már hely növelni az osztalékot érdemben, 4% felett már nem szokták szeretni a befektetők, ha tovább megy.

Én egyáltalán nem láttam erre soha sem közvetlen evidenciát, hogy osztalékrészvénynél az árfolyam hajtója az osztalékemelés, de nyilván befolyásolja, ez tagadhatatlan. MMM-nél a PE is recesszió közeli értékeken mozog per pillanat, pedig az utóbbi 20 évben simán prémiumon vették a befektetők. Összességében nekem tetszik mindegyik cég, csak érdekelt más mit gondol. Köszönöm a véleményed!

2022. jún. 6. 17:31
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

#4 - Abban igazad van, hogy beesett az árfolyam és arra számíthatsz, hogy visszaáll.

Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy az eredeti ár volte a valós vagy a mostani.

Mivel most általánsságban minden esik, így oké fogadjuk el, hogy a 200-as szint.

De nagyon nem mindegy, hogy mikor áll vissza. Én nem látom, hogy ez gyors lenne.

Csak úgy venném meg, ha a 200-as szintnél el is adnám. Nem látom értelmét hosszú távon tartoni a WBA-t és MMM-et.

"nem is igazán van már hely növelni az osztalékot érdemben"

Ha ez igaz, akkor az nagy baj az általam írtak alapján.

Akkor nem fogják szeretni a befektetők és marad nyomott az értékeltsége.

Én azt mondom, hogy osztalékbefektetésnél alapelvárás, hogy az osztalék és a 10 éves átlagos növekedés összege 10% körül legyen.

4% osztalékhozam várható 1-3% növekedés mellett nekem kevés.

2022. jún. 6. 17:44
 6/21 anonim ***** válasza:

Mindhárom jó lehet.

De ha nem vagy rászorulva az osztalékra, van egyéb jövedelmed, akkor én inkább TBSZ-re vennék növekedési, technológiai részvényeket (pl. NFLX, GOOGL, FB, kínai BABA, német SAP).

Valószínűleg a következő években úgy is nőni fog az osztalékadó az USA-ban (Nyugat-Európában is 30% körüli), ahogy el kell majd kezdeni rendbe tenni a költségvetést, lefaragni a hiányt.

2022. jún. 6. 18:15
 7/21 A kérdező kommentje:

5-ös: Ha 4.5-5% felett lenne az éves osztalék, akkor meg amiatt nem szeretnék a befektetők, mert nem forgat vissza elég casht a cég saját magába. A magas osztalék is baj, egy adott szint felett már nem baj, ha relatíve stagnál az osztalék.

Nem is önmagában azért venném, mert X dollár volt korábban az árfolyam. Ez megerősítési torzítás lenne. Sok részvény van ami már soha nem érte el a korábbi ATH-t. Viszont ha a 4%-os osztalékkal van még egy stabil 4-5%-os éves árfolyamnyereség is rajta nekem az teljesen elég, pedig ez csak egy pesszimista forgatókönyv egy olyan cég esetében, mint a 3M.

Az SP500 éves átlaghozama 10% körül van egy 20 éves időhorizonton, ha ezt hozza a pesszimista forgatókönyv, akkor szerintem ez az ajánlat nem rossz amit a 3M kínál jelenleg.

A 3M várható earning growth rátája per pillanat 4-8% között van, nem tudom a Te 1-3%-od hogy jött ki. Vagy az osztaléknövekedésre gondolsz? Mert az valóban satnya 2020 óta (5.8 - 2 - 0.6%), de előtte 10-15%-ot növekedett évente.

Viszont 2020 óta (Covid) a legtöbb cég nem emelt osztalékot...szóval ez nem egyedi.

Én optimista vagyok ezzel a céggel, de nyilván semmi sem biztos. Ettől függetlenül köszönöm a tartalmas vitát! :)

6-os: TBSZ-em van, van egyéb jövedelmem természetesen, tavaly év végén letudtam a lakáshitelem, akkor elkezdtem állampapírba tenni a havi megtakarításokat (kb. havi 1-1.5millió), mert akkor iszonyat túl volt még árazva akkor minden a piacokon. Most március óta veszek részvényeket, mert végre megjöttek a jó PE mutatók (és egyéb fontos fundamentális jelzések). BABA és PYPL a két legnagyobb pozim, utána SBUX, WBA, C, illetve egy Vanguard SP500 követő ETF. Nem akarom elaprózni a pozíciókat a költséghatékonyság miatt (KBC picit drágább, mint a RC, de engem megvettek a felhasználói felülettel).

Próbálom vegyíteni az osztalékfizető és növekedési részvényeket vegyesen és per pillanat filózom, hogy a C-hez vagy a WBA-hoz vegyek-e még, vagy nyissak egy új pozit a MMM-nek. GOOGL és FB csak amiatt nem érdekes nekem, mert van ugye SP500 követő ETF-em, azzal én kvázi "letudom" ezeket a blue chipeket. A NFLX pedig ugyan hatalmasat esett, de nekem még így sem annyira szexi, főleg azt figyelembe véve, hogy megjött a konkurencia is keményen (Disney+, Paramount+, HBO).

NFLX:

[link]

2022. jún. 6. 19:38
 8/21 anonim ***** válasza:
69%
Akkor rendben vagy, jól csinálod, nincs szükséged tanácsokra :)
2022. jún. 6. 19:51
 9/21 A kérdező kommentje:

Értem a viccet, csak nem szeretem. :)

Ilyenkor jönnek a "ha neked ilyen jól megy, akkor miért a gyakorin kérdezel" jellegű kérdések.

Szerintem több szem mindig többet lát és nyilván gyakorira név nélkül beírhat a gonosz herpeszes Ödönke is, de unatkozó passzív milliomosok is, 10-ből 1x akadtam már gyöngyszemre még itt is, úgyhogy érdekel ki mit gondol.

2022. jún. 6. 19:59
 10/21 anonim ***** válasza:
0%
Egyiket se. Az s&p500 atlagos eves hozama 14 szazalek... Mi ertelme olyan eszvenybe tenni ami az allampapirnal is rosszabban fizet?
2022. jún. 6. 20:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!