Hol tartjátok a megtakarításotokat?
Lakás önerőre gyűjtök, jelenleg MÁP+-ban van, minden hónap elején veszek. Itt az oldalon sok rosszat írnak az állampapírokról, hogy milyen gyenge a hozama. Mégis mi lenne akkor a jobb alternatíva?
Nekem fontos, hogy hozzáférjek a pénzemhez bármikor, és ebben szerintem a MÁP+ verhetetlen, hiszen bármikor kivehetem minimális (0.25%) levonással.
Azzal tisztában vagyok, hogy ha reálhozamot akarok, ahhoz kockázatot kell vállalni. Ebben az esetben most nekem elég lenne, ha a pénzem megtartaná az értékét. Valami tippek erre? Vagy maradjon a jelenlegi?
Az ETF a következő szint, mibe pakolhatod a megtakarításodat, Random Capitálnál tudsz nyitni ingyenes számlát hozzá.
Amúgy gondolkozz el azon, hogy nem kéne-e áttenned MÁP+-t most PMÁP-ba, még annak az 1%-os eladási díjával is megérheti: [link]
"sok rosszat írnak az állampapírokról, hogy milyen gyenge a hozama. Mégis mi lenne akkor a jobb alternatíva?"
Ez így van, de nem tudsz mást csinálni, mint állampapírba pakolászni.
Nincs más fix kamatozású alternatíva, ami többet fizetne.
A lakhatásra félrerakott pénzzel ostobaság lenne spekulálni, ahogy az 1-es és 2-es javasolja. (5 évnél rövidebb távon ezek csak spekulációk.)
Ha a lakhatás már meg van oldva és még mindig van fölös pénzed, akkor lehet ilyeneken elgondolkodni.
Az új PMÁP sorozatnál a visszaváltási díj 1% a korábbi 2% helyett, a tavalyi PMÁP 4%-ot kamatozott az első évben, a mostani 5,8-6,6%-ot. Tehát az idei sorozatnak sokkal jobbak a kondíciói, mint a tavalyinak voltak.
Így per pillanat a PMÁP kicsit jobban fizet, mint a MÁP+. Az 5 éves 3 hónap után már többet fizet mint a MÁP+. A visszaváltási díjakat is nézve természetesen.
Úgyhogy én a helyedben MÁP+ helyett 5 éves PMÁPot vennék. Kérdés, hogy érdemes lenne-e a meglévő MÁP+ból átülni PMÁPba. Én azért abból is hagynék azért.
#5 - Egy jótanács, felejtsd el gyorsan.
Mert kevesebb rajta a kamat, mint a máp+on, amit ugyanúgy meg tudsz venni a postán.
A postai MÁP+ mindenben tudja ugyanazt, mint a takarékjegy, csak kicsit több kamattal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!