Ha 7% körül van a személyi kölcsön kamata, akkor az tulajdonképpen ingyen hitel?
Arra gondolok, hogy jelenleg az inflációt 7% körülire teszik. Ha ez a következő években is legalább ennyi marad, akkor gyakorlatilag ha most felveszek pár évre fix törlesztőjű személyi kölcsönt (kalkulatorok alapján 7-8% közötti kamattal lehet most felvenni),akkor lényegében ugyanannyit fogok visszafizetni, mint amit felvettem.
Magyarul a kamat összegét éppen elviszi az infláció.
Jól gondolom ezt, vagy kihagyok valamit a számításból?
A hitelező védeni szeretné a pénzét az infláció ellen, és ezen kívül profitot is szeretne elérni. Ha 7-8%-os fix kamatra ad hitelt, valószínű hogy ennél alacsonyabb inflációra spekulál a futamidő alatt.
Reálértéken lehet hogy annyit fogsz visszafizetni mint amennyit felvettél, azaz a futamidő végére a termék annyiba fog kerülni, mint amennyit te kamatostul fizettél érte. De mit nyertél vele? Olcsóbban jutottál volna hozzá, ha az elején egyben kifizeted. Pusztán kényelmi okból tehát nem sok értelme van.
Hitelből akkor érdemes vásárolni,
- ha mindenképpen szükséged van a termékre, de jelenleg nincs rá pénzed (nem biztos hogy mindig érdemes megvárni még összegyűlik a zsé, mert közben csak értéktelenedik),
- vagy lenne rá pénzed, de azt kedvezőbb kamattal/hozammal tudod befektetni mint a hitel kamata.
Azzal hogy felveszed a hitelt a hitelező pénzét véded az infláció ellen, a sajátodat nem.
#12: Azt nyertem vele, hogy nem nullázom ki magamat, marad bőven félretett pénzem, és van (várhatóan lesz is a végzettségem miatt) olyan fizetésem, amiből a havi részleteket könnyedén tudom fizetni.
Emiatt gondoltam, hogy ha összességében nem, vagy csak alig kerül így többe a dolog, akkor ezt a megoldás választanám.
Egyébként a felét kifizetném egyben, a másik fele (1.5M) menne részletekben.
Én azt gondolom, hogy maga a termék várható értéktelenedése a döntésben nem tényező, hiszen az teljesen független attól, hogy egyben vagy részletekben fizetem.
Nyilván értem, ha pár százalékot csökken majd az infláció, akkor valamivel többet fogok visszafizetni. De az nem számottevő, ha azt nézem, hogy mekkora könnyebbséget jelent a részletfizetés.
A fizetésem az eddigi tapasztalatok alapján legalább az inflációt követni fogja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!