Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mennyi ideje van a banknak...

Mennyi ideje van a banknak arra,hogy elintézze a hagyatékkal kapcsolatos dolgokat?

Figyelt kérdés
Lassan 1 hónapja,hogy a banknál elintéztük a hagyatékit a jogerős végzéssel,azóta semmi. Az akkor ígért határidőn már túl vagyunk,voltam a bankban,ott csak annyit mondtak,hogy központilag intézik ezt és nincsen rálátásuk,de ott is feltettem ezt a kérdést,állítólag nem tudják rá a választ,én úgy érzem,inkább nem akartak tájékoztatni. Meddig várjak még? Kihez fordulhatok panasszal a bankkal szemben? MNB?

2022. jan. 4. 17:31
 1/3 anonim ***** válasza:

Kicsit konkrétabban, milyen ügyről van szó?

Mert ha jogerős hagyatékátadó végzés van akkor az elhunyt számláján lévő pénzt azonnal kifizetik a fiókban vagy átutalják ahova kéritek és utána a számlát megszüntetik.

Komplikáltabb ügyleteknél valamivel lehet több idő, de az egy hónap akkor is sok.

Viszont nem gondolnám, hogy a bank tudatosan húzza az időt és nem akar tájékoztatni, mert neki nem érdeke.

Sőt ha hitelről van szó, akkor pedig kiváltképp neki érdeke, hogy minél előbb tisztázódjon ki az adós és vele szemben tudja érvényesíteni a bank a jogait.

Egyébként igen, az MNB-hez lehet, mert ők a bankfelügyelet. De a bankfelügyelet alapból azt kéri, hogy mutasd be, hogy a bankkal mit intéztél eddig. Tehát először a bankkal neked kell próbálnod elintézni és ha nem jársz sikerrel utána lehet az MNB-hez fordulni.

Én a helyedben küldenék egy tértivevényes postai levelet a bank postacímére, jelezve benne, hogy ez nem csak tudakozódás, hanem panasz.

99%, hogy meg lehet így oldani.

2022. jan. 4. 22:22
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm az érdeklődésed. Szóval 3 betüs nagy Magyar bank. 2021 December első hetében intéztem a jogerős végzéssel. Folyószámlán és megtakarítási számlákon is volt hagyaték. Többen vagyunk örökösök,de azt mondták,ez nem befolyásolja a dolgot. Kb félóra volt az ügyintézés,mert nyitottak számomra egy megtakarítási számlát is,aminek ugye költsége is van ,jó nem sok,de van. Hiába mondtam,hogy felesleges,mert nem olyan sok az a pénz,hogy megérje ott tartani,de ezt csak így lehet intézni. Ha rajta lesz a pénz,akkor én áttetethetem folyószámlára,kíváncsi leszek,annak mennyi lesz a díjja.Ha 0-ás az egyenleg,akkor csak 72 óra múlva mondthatom fel a megtakarítási számlát,nem azonnal,tehát ezért megint vissza kell menjek. A bátyám nem ennél a banknál van,őt még egy folyószámla nyítására is kötelezték. Amikor intéztam,akkor Dec 31.-ére ígérték,hogy meglesz,de azóta semmi. Hétfőn érdeklődtem,azt mondták,hogy sok a hagyaték,ezért csúszásban vannak. Nem tudom,hogy érdemes-e még várnom,vagy panaszlevelet írni nekik,vagy az eset alapján az MNB-nek jelezni. Gyanítom,ha panaszlevelet írok nekik,engem oké gyorsan előre dobnak,mert nem akarnak egy eljárást,de a többieket ugyanúgy továbbszívatják. Ezért gondoltam,hogy panasz nélkül egy felügyeleti szervnél jelezném,hogy mi folyik abban a pénzintézetben.
2022. jan. 5. 15:17
 3/3 A kérdező kommentje:
Panaszt tettem a pénzintézetnél telefonon. Az ügyintéző itt azt mondta hogy a banknak 30 napja lett volna erre. A panaszom miatt sem vesznek előre,még egy hét kb. állítólag. Így kb 6hét alatt lesz meg, ha valóban meg lesz.Kiváncsi leszek,hogy a panaszomra mi lesz a válasz és mondjuk hogyan kártalanítanak, mert mondjuk hetekkel később jutottam hozzá a pénzemhez, de ők köteleztek arra,hogy folyószámlát nyissak,amire nem volt semmi szükségem ebben a bankban, és főleg egy értékpapír számlát is nyitnom kellett,amire szintén nem volt szűkségem és ezek ugye nem ingyen vannak, meg az órák,amiket várakozással töltök náluk. Mire hozzájutok és elutalom innen a pénzt, benne lesz több ezer Ft-ba,
2022. jan. 13. 08:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!