Eladunk egy lakást, egy fiatal pár jelentkezett vevőnek, hitellel vennék meg. Hogyan kapjuk meg a pénzünket?
A bank nektek fogja utalni.
Megkötitek a szerződést.
Az ügyvéd beleírja, hogy a vevő a helyszínen odaadta a 10%-ot.
70%-ot pedig X napon belül átutalja.
A maradék 20%-ot meg 30-60 napon belül kapjátok meg. (Megegyezés szerint)
A vevő az aláíráskor széljegyre kerül a földhivatalnál.
A hitel átfutása 30nap körül van.
A szerződésben ki kell kötni, hogy a 20% megérkezése után hány napotok van kiköltözni.
Amikor megjön a banktól a 20%, akkor jelzitek az ügyvédnek.
Az ügyvéd megy a földhivatalba és átiratja a tulajdonost.
---------
Ha ti másikat akartok venni, akkor vagy elég lesz rá a meglévő pénzetek plusza vevő 80%-a, vagy ti is úgy veszitek, hogy megfelelő határidőket írtok a szerződésben. Például beleírjátok, hogy a 80%-ot kifizettek és a maradék 20-at 60napon belül.
Mindig a bank fizet utoljára. A foglaló és az előleg, vagy nevezzük bárminek összegét megegyezés szerint utalja a vevő. Megbeszéltek egy dátumot, az ügyvéd azt írja a szerződésbe, a vevő addig a határidőig teljesít.
Ha minden részlet igazolható módon átutalásra került, beérkezett, akkor végül a bank utalja az utolsó részletet nektek. Majd ezt követően indítható a végleges földhivatali átírás.
Általában szokott találni az eladó és a vevő arany középutat. :)
Mi pont most tervezünk hitelre lakást, a héten voltam bent a bankban a részletekről erdeklődni.
Kifizetjük a foglalót, az ügyvéd megírja az adásvételit, ebben már benne lesz, hogy az eladóval mit beszéltünk meg, mikor fizetjük az önerő maradék részét. Az adásvételivel tudjuk megigényelni a hitelt, az ügyintéző szerint 6 héttel simán számolhatunk. Ha megkapjuk a hitelt, közjegyző, földhivatal stb és az eladó is nyilatkozott arról
Előminősítést már néhány hónapja kértünk, nem konkrétan erre a lakásra, de nagyon hasonló paraméterekkel. Azt mondta az ügyintéző a bankban, hogy felesleges előminősítést kérni megint, mert tovább tart, mint a hiteligénylés. Csok nélkül, csak sima lakáshitel. Levezette az ügyintéző, de nem jegyeztem meg pontosan, hogy hogy jön össze a 6 hét (mire az értékbecslő kimegy és elkészül a becslés, az már rögtön egy hét, ezt jegyeztem meg). Úgy mondta, hogy ennél lehet gyorsabb is, de ha mindenhol ülnek rajta, akkor 6-7 hét (az értékbecslő is kimehet akár másnap és következő napra elkészítheti a becslést).
A 20%-ból szerintem úgy lett 25% (csak magunkból indulok ki, bár mi inkább a rosszabb verziót mondtuk az eladónak), hogy számolgattak, és inkább több hitelt vennének fel, hogy maradjon pénzük bútorra/felújításra/kiskutyára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!