Hogyan jelentkezhetek fiatal vállalkozó programba, ha dolgozom?
2016-ban elindult az OFA által támogatott, fiatal kezdő vállalkozókat támogató program. Nagyon jól hangzik, jelentkeznék én is, de vannak bizonyos feltételek. Ilyen például, az, hogy:
A program az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében valósul meg, így a munkaviszonnyal és tanulói jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok vállalkozóvá válásához nyújt segítséget.
Nem értem a logikát. Tehát se tanuló nem lehetek, se aktív dolgozó? Akkor miből élek? És ha vállalkoznék, akkor végzettség nélkül hogyan?
A, előbb szerzel végzettséget, aztán pályázol
B, alkalmazol egy adott végzettséggel rendelkező embert
Ez a program álláskeresőknek van tudtommal, vagyis regisztrálva kell hogy legyél a munkanélküli központban.
Aki regisztrált munkanélküli, az szerinted miből él? Se nem tanul és se nem dolgozik...
Nem csak ez a program létezik, hanem évente kétszer az önfoglalkoztatóvá válás támogatás is.
1 hónapig bejelentkezel munkanélkülire, pl. felmondasz a munkahelyeden és megpályázod.
Tőke (önerő) nélkül meg nem érdemes pályázni, mert nem lesz életképes a finanszírozási terved. (pl. ha az utolsó hónapban pl. Heves megyében októberben megpályáztad volna, november végéig már az utolsó kifizetési kérelmed is le kellett volna adni, amiből max 4 lehet, tehát legrosszabb esetben heti 500 ezret el kellett volna költened 2 milliós támogatás esetén, úgy hogy abból az elsőt nem ők adják, hanem Te fizeted, ők meg utólag a kifizetési kérelmedre utalják. Ha az átfutási időket is beleveszed, lehet 2 naponta kellett volna elköltened 500 ezreket. Korábban a TÁMOP-2.3.6.B-nek sem volt anno elég a 10% önerő és a kifizetések is adott esetben nem napokat, hanem másfél évet is csúszott egyesekénél, amit így megint csak meg kell oldanod valahogy.
És ez csak a kezdet, mert ezeket 3-5 évig kötelező is úgy fenntartani, hogy nem lehet más állásod, vagy alkalmazott addig és létezni kell a vállalkozásnak.)
Ha van ilyen pályázatra önerőd, nyilván van miből élned hónapokig is..
Köszönöm a válaszokat. Nekem továbbra is kicsit logikátlan a szituáció.
Pl, a magam részéről, egyik hónapról a másikra élek, tegyük fel, van egy kevés félretett pénzem. Én amit eddig olvastam, az 10 vagy 20%-os önerő volt, a max adható 3 milliós támogatáshoz. Feltételezzük, hogy meg van a 3 millió 20%-a, mint önerő. Amint felmondok a munkahelyen, szinte rögtön hozzá kell nyúlnom a félretett pénzhez, amit önerőnek szántam, tehát nem felelek meg a feltételnek. Értem, hogy akinek van pénze az meg él munka nélkül is egy ideig, de akinek annyi pénze van, annak lehet hogy nem is igazán van szüksége a támogatásra. Mennyire életképes így ez a program? Tény, van akinek megoldható, de a többségnek szerintem pont nem.
Annyi ember mindig van, lesz amennyit meghatároznak indikátornak, mivel azt a számot hozniuk kell.. A támop 2.3.6.B-nél pedig legkevésbé arról szóét a történet, hogy hány ember legyen, akinek ez jó.. Moat talán annyi a különbség, hogy maga az indulás sem fog elvinni másfél év pluszt a közbeszerzések miatt, mert épp olyan szervezet nyerte az A komponenst, akinek nem volt meg a szükséges infrastruktúra hozzá - pályázatnál és talán a kifizetések is gyorsabban lezajlanak majd.
Emellett, pl. a külföldről hazatérőknek ez egy kimondottan jó lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!