Budapesten szeretnék venni egy lakást 40m Ft-ért. 20% önerővel az az, 32M Ft- hitelt vennék fel. Ha kijön az értékbecslő és úgy értékeli, hogy ez a lakás 33M Ft-t ér, akkor ha jól értem én feltudom venni az eredetileg elképzelt 32M Ft-t a banktól?
Nem.
Nem vizsgálja az értékbecslő az anyagi hátteremet.
Csak azt, hogy mennyit ér a lakás, és itt az a lényeg, hogy úgy becsülje fel a lakást, amennyiért én veszem.
Én értem, hogy nem túl nagy buli 50%-ot meghaladó hitelt felvenni, csak soha nem gyűlik össze akkora önerő, ha mellette albérletet is kell fizetni... Kivéve ha jön vagy 2 gyerek...
Ekkora baj lenne, hogy az ember szeretne haladni az életben...
Sajnos sok esetben az ingatlanért kért ár nem tükrözi a valódi értéket. Így lehet az, hogy a piacon 40M Ft-ért árult ház valójában közel nem ér annyit.
Mi is vettünk fel lakáshitelt, azt mondták akkor, hogy az értékbecslés eredménye a ház valódi értékének 80%-a, és annak az összegnek a max. Kb 70%-ig fedez a bank (bankonként eltérő lehet). Úgy határozzák meg állítólag ezt az összeget, hogy árverés esetén 90 napon belül minimun mennyiért tudna a bank túladni a házon. Az ő érdekük az, hogy lehetőleg nyereséges, de minimum nullszaldós üzletet csináljon.
A hitel havi törlesztője nem haladhatja meg az aktuális átlagos havi kereseted 50%-át, és ez a Te érdekedet is szolgálja. Sok bank ennyit sem ad.
Senki nem mondja, hogy egyszerű most ingatlanhoz jutni, sőt. Jelenleg vagy szerencse, vagy rengeteg önerő kell...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!