Milyen lehetőségeim vannak megtakarítás szempontjából? Ti hova teszitek a pénzt?
Arra gondoltam, hogy minden hónapban egy fix összeget félre kéne tenni úgy, hogy az valamennyit kamatozik is. Tudom, hogy ez az összeg általában nem sok, de mégis valamennyi.
Nagyjából már utána olvasgattam, de kiváncsi vagyok, hogy mások mit használnak, hátha valaki jobbat tud ajánlani.
Valószinüleg az összeg, ha összegyűlik, akkor lakásra menne, szóval a lakástakarék vajon megéri?
Illetve még az államkincstáron belül, állampapíron gondolkodok.
Ha valaki ír tapasztalatot, akkor azt előre is köszönöm.
2017 ota havi fix osszegre bitcoint veszek, azota meg folyamatosan probalom egyre jobban megerteni az ok okozati osszefuggeseket.
Megsugom allampapirt mindegy milyent hiaba veszel. Arra jo hogy ne inflalodjon el a penzed de amig a lakas nincs benne a vasarloi kosarban addig az ingatlan arak mindig jobban fognak noni mint az inflacio. Egy sima s&p500 reszveny kb 2x tobbet hoz mint az allampapir. Kamatos kamatnal par szazalek is radikalis kulonbseg.
De a bitcoin és a részvény kockázata magasabb mint az állampapír, viszont mivel az állam hozott már a közember gazdasági lehetősegeit vétózó intézkedést (lásd magánnyugdíjpenztár) én azt sem mondom teljesen kockázatmentesnek.
Ezért én jelenleg simán a bankszámlámon tartom a csekély 500k-s megtakarításomat - ami borzasztó pénzügyi szempontból - de az a pénz akkor is a kezemben marad hogyha harmadannyit ér X év múlva.
Az a baj hogy mindenképp magas tőke, tudás vagy ritka optimális lehetőség kell ahhoz hogy valaki jól forgassa a pénzt, ezért én kétlem, hogy itt lesz itt olyan kompetens személy akinek lesz ideje és módja (vagy érdeke) összefoglalni a lehetőségeket - bár en szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy van-e ilyen egyáltalán.
A pénzügyi világban annak lesz több akinek már van, akinek nincs annak hosszú évek önfegyelmével és kitartásával jön össze, vagy szerencsével.
A bányászás egyébként nem rossz dolog, viszont én nem akarok vele foglalkozni. Meg ilyen összegben be sem fektetni.
Azt hittem az állampapírnál egyáltalán nincsen kockázat. Mondjk én amúgy is félve teszem akárhova is a pénzem ezért is kérdeztem meg.
Egyébként még van olyan lehetőség, hogy ugye van a fix havi bevétel és abból vonnak le, annyi összeget amennyit te mondasz, és akkor az egy ugymond másik számlára megy, arról mi a véleményetek?
Ilyen van pl a kh-nál. (Más banknál nem tudom)
Én azt gondolom vagány dolog a bitcoin és egyéb kockázatos befektetések, de ezt már azzal a pénzzel csinálja az ember, ami nem az első lakásra, egyéb megélhetésre kuporgatott összege. Ha nem vág földhöz, hogy az az összeg "eltűnik", akkor fel lehet tenni mindet a piros 9-esre.
A K&H-nál lehet a folyószámlához csatolni megtakarítási számlát. Nagyon minimálisan kamatozik, ezért nem éri meg, de plusz költsége sincs. Érdemes csináltatni és hó elején, amikor fizetést kapsz, rögtön átutalni egy fix összeget. Bármikor visszautalhatod, de nincs igazán szem előtt, így nincs meg a végtelen pénztárca érzete. Ha összejön egy picit nagyobb összeg, az mehet állampapírba. Ez mindenkinek más lélektani határ lehet a saját fizetéséhez és életszínvonalához mérten. Én nem akarok havonta foglalkozni vele, ezért nem veszek havonta állampapírt. Más megteszi akár 50 ezer forintosával is.
Penzugyi kulturat kene egy kicsit (sokkal) jobban belenevelni az emberekbe.
Sok kerdesnel probaltam mar segiteni, de vagy lehurrogas es BITCOIN MINDENEKFÖLÖTT volt a valasz vagy az hogy elbeszeltek mellettem total fszsagokat.
Szoval itt bukik ki az hogy igazabol total ertelmetlen segiteni a masiknak, foganatja nincs.
Kedves #6os
Sosem értelmetlen segíteni! Mert nem tudhatod évek múlva ki nézi meg ezt a kérdést és látja a jó ötleteket.
Nekem nulla pénzügyi kultúrám volt és pont az internet az, ami segített önálló lenni és rendszeresen félrerakni. Gyakran több éves kérdéseket/cikkeket is átfutottam és rengeteg hasznos dolgot láttam bennük.
Bocsánat off topic, de jelezni akartam, hogy a hasznos tanács sok emberhez elérhet később is!
Kérdésre válaszolva,
Mi így kezdtük: Havonta félretettünk x összeget már hó elején. Mikor kigyűlt 2 havi vésztartalék, akkor már a többit állampapírba gyűjtöttük. Nem ez az egyetlen mód, de nekünk alacsony kockázatú kellett. Most épp feléltük a nagy részét, mert lakást vettünk, de megint gyűjtünk, már csak anyagi biztonság címszóval.
Ha valóban lakásvásárlás a célod, akkor függ, hogy milyen időtávlatban gondolkodsz. Ha 4-5 évben belül tervezned, akkor az LTP-t tudnám ajánlani (hiába vették el az állami támogatást, nagyobb összegű megtakarításnál elég magasabb kamatbónuszt kaphatsz).
Az állampapír kamatozása meg kb annyira jó,hogy a befektetett pénzedet elinflálja (őszintén szólva én nem is nagyon bíznám az államra a pénzemet).
Ha hosszabb távban gondolkosz, pl. 5 évnél hosszabb időtávban, akkor vagy TBSZ számlát, vagy pedig UL megtakarítást tudnám neked ajánlani. Hosszútávon sokkal jobban jössz ki vele, mint ha az LTP-t vagy az állampapírt használnád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!