Melyik jobb, a banki kamat vagy a KATA 75000Ft adó nyugdíj szempontjából?
Témakör: KATA adózás és a nyugdíj
Szükséges ismeretek: nyugdíjszámítás és kamatszámítás
Próbálom röviden, de hosszú lesz így is. Jött az új lehetőség, hogy a főállású KATA adózó vállalkozó, ha 50000Ft helyett 75000Ft-ot fizet, cserébe a 81,300Ft-os jövedelem helyett, 136,250Ft számít jövedelemnek majd a nyugdíjszámításnál.
A kérdés az, hogy ha például egy 40 éves ember még 25évig ezt a formát fizeti, akkor két verzió közül választ:
*nem tudom hogy kell nyugdíjat számítani, én 65%-ot számolok a nettó jövedelemalapra. Nem értek hozzá, tehát ezt kéretik figyelembe venni.
1. a 25eFt havi többletet nem adóban fizeti be (tehát marad a havi 50e Ft a 75e helyett), hanem elteszi nyugdíjpénztárba, saját maga takarít meg.
Havi 4%-os kamattal számolva, egy megtakarítás kalkulátor, a 25 évre 13M Ft-ot jelez.
//Tehát ezt az *összeget kell összehasonlítani a 83100 és 136250Ft különbségének nyugdíjhányadával.
Magyarul ha 65%-a a jövedelemnek a nyugdíj, akkor ebben az esetben a különbözet 65%-át kell összehasonlítani a 13M Ft nyugdíj megtakarítással (a 25 évig, 25eFt havi befizetések kamatos kamata=13M Ft).
2. A KATA 75eFt adó befizetése után a 136250Ft lesz az alap, ennek a 65%-a 88562.5Ft, tehát ekkor ennyi lenne a nyugdíj. Alapesetben, az 1. esetnél, meg 52845Ft. (83100 Ft 65%-a) plusz a 13M Ft havi megtakarításból 25 év alatt.
A különbség tehát a 88562Ft-52845FT, ami 35717FT különbözet.
TEHÁT: a 13M vs havi/35717Ft annyit jelent, hogy
13000000/35717 = 364 hónap, tehát kb. 30 évig kapnám az magasabb nyugdíjat.
Tehát 95 éves korig egyforma és ha valaki többet él, akkor éri meg a 75e Ft.os KATA.
Nagyon nem biztos hogy jól számoltam.
Tudom, hogy kb. senki nem fogja még csak elolvasni sem, nemhogy értsen hozzá és kiszámolja :)
De azért megpróbáltam.
Ha mégis, akkor szívesen várom a helyreigazítást és köszönöm! :)
Nem igazán érdemes az állami nyugdíjat erőltetni.
A saját megtakarításod örökölhető és egyéb előnyök miatt , ha ezt magadnak tudod korrektül kezelni akkor nem lehet kérdés.
Persze, természetesen sok minden változhat, törvényekkel kapcsolatosan, de ezzel pont emiatt nem foglalkoztam. Ez kiszámíthatatlan.
Viszont ami kiszámítható, az érdekelt volna. Mennyire hibáztam a kalkulációval.
Ja és elírtam, mert nem havi 4% -os kamttal hanem ÉVI 4%-os kamatot számoltam természetesen. Nyilván állampapírokkal még többet el lehet érni. E miatt is inkább a saját megtakarítás felé hajlik az ember.
Bár pszichésen jobban hangzik ha az állam adja amíg élsz, persze kizárt, hogy 120 évig éljünk. (Maximum a mókusvakító tudományos csatornák és cikkek hitegetik az embereket ezzel) :)
Igaz, úgy hogy ez is a mellé billenti a mérleget, hogy saját magad takarékoskodj. Engem az érdekelne, hogy a NAV szakértője, ezt mi alapján határozta meg ez az összeget? Mert ha a számítások jók, akkor gyakorlatilag hülyének nézik az embereket.
Amúgy a pofátlanság az, hogy aki - mondjuk jól keres - milliókat fizet adóba, 40% pl. a KATA-nál a 6M felett, az is nevetséges nyugdíjra számíthat, a fent említett 81300Ft 65%-a.
Kedves Kérdező!
Sokan még most sem tudják, hogy a nyugdíj és egészségügyi járadék immár adó, mert ezért nem kell adnia az államnak semmit...
1997-ben a Horn kormány idején meghozták „A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény"-t, ami drasztikusan változtatja a nyugdíjak összegét 2013 január elsejétől, az utolsó jövedelmük alábbi százalékaira számíthatnak mint nyugdíjra:
Be nem jelentett jövedelmek esetén: 10%
Átlag körüli jövedelem: 40%
Átlag jövedelem duplája: 30%
Átlag jövedelem háromszorosa: 25%
2013 után nagyon sokan egyáltalán nem kapnak nyugdíjat.
A törvény ugyanis úgy szól, hogy akinek nincs legalább 20 év nyugdíjjárulékkal fedezett munkaideje az egyáltalán nem jogosult nyugdíjra.
A fenti számok legalább 40 évi munkaviszonyra van számítva, aki csak 20 évet dolgozott, az ennek
csak a felét kapja…
Ha valakinek mondjuk nettó százezer forint volt a (bejelentett) fizetése, akkor kb. nettó 40 000 Ft nyugdíjra számíthat. Ha 200 000 Ft volt a fizetése, akkor 60 000 Ft és ha ennél is jóval több volt a fizetése, akkor nagyjából 75-80 000 forintig is felmehet a nyugdíja.
Ez most sokkolt.
Akkor mi lesz itt 20 év múlva?
Ez megdöbbentő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!