Mibe fektessem megtakarított pénzemet? (Többi lent)
Ne mondj ilyeneket, hogy legalább évi 6-7% kamat, mert a mostani kamatkörnyezetben ez alacsony kockázat mellett elég nagy, 2 éve pedig többet is ki lehetett hozni alacsony kockázat mellett. Kamatkörnyezet függő.
Én nem ajánlanám az Optimát most, jelentős részben kötvényeket is tart, és innen inkább felfelé van csak tér a kötvény hozamokban (ha emelkedik a kötvény hozam, a te meglévő kötvény befektetésed veszít az értékéből).
Én inkább választanék értelmes abszolút hozamú alapokat, de nem egyet, hanem szétszórva köztük a tőkédet. OTP-től Supra, EMDA, Concorde-tól Platina Pí, VM, Citadella, Columbus, esetleg a két AHA alapok alapja, az OTP Prémium Származtatott Alapok Alapja és a Concorde Hold fele-fele arányban. Van olyan szolgáltató (pl. Hozampláza, Erste, stb.), ahol helyből tudsz mindkét alapkezelő alapjaiból választani, de ha OTP-s vagy, a Concorde alapokat egy ideje tőzsdére vitték, ott meg tudod venni értékpapírszámlára az OTP rendszerén keresztül.
De ezekben összesen is csak max. felét tenném, a másik felét államkincstárnál prémium állampapírba inkább, ami változó kamatozású infláció + prémium alapon évente az aktuális infláció alapján.
Az előttem szólók jól mondták. Ami még felmerül bennem lehetőségként a meglevő tőkére, de tényleg, csak ha 3 évig nem kell, az a Buda-Cash Brókerház Trend portfóliója. A további befizetésekhez nagyon megfontolandó a takarékszámla. A legjobb, amit ismerek, most a K&H-nál van, ott 500.000-et kell először befizetni a magas kamathoz. 14 év alatti gyereket nevelőnek van kedvezőbb lehetőség is. A Bankmonitoron lehet ezeket összehasonlítani (betét/megtakarítási).
Igazából pont neked találták ki az egyszeri díjas unit-linked biztosításokat, csak ezeknek a nagy rész átláthatatlan költségszerkezetű és NAGYON drága. Ami biztos, hogy korrekt, az az Allianznál az egyszeri díjas Életprogram minimáldíjjal megkötve (Tehát 200.000 az egyszeri díj, az összes többi eseti befizetés). Így a kezdeti költség csk 25.000 Ft, a folyamatos költségek olyanok, mint a bankoknál vagy az alapkezelőknél. Itt akármikor akármennyit be tudsz fizetni díj nélkül.
Hangsúlyoznám, amit az előző válaszolók nagyon jól elmondtak, hogy messzire kerüld most a magyar hosszúkötvényekbe fektető alapokat, és hogy érdemes többfelé osztani a pénzt. Mondjuk én személy szerint a szóba került cégek bármelyikére rá mernék bízni 3 évre 3 milliót, de ezt neked kell eldöntened. Az biztos, hogy egyetlen befektetési alap/eszközalap helyett tanácsos több között megosztani a pénzt.
egy újabb válaszoló nevű felhasználó :
"Concorde Citadellát és Colombust nem vehetsz csak úgy, ha belépsz a vagyonkezelőhöz. A többi alap esetében nem tudom, megkötés nélkül vásárolhatóak-e."
Ezek mind nyílt körben elérhető alapok, a Citadella és a Concorde is, nekem egyszerű értékpapír számlám van az Ersténél, az egyenlegem ott az egy milliót sem éri el, és meg tudom venni az általam felsoroltak közül bármelyiket (na meg még több száz másikat is).
Vannak csak privát banki ügyfelek által elérhető alapok is, ilyen volt pl. a Pelso Quant egy időben, akkoriban szárnyalt, amióta a nagyközönség által is elérhető, azóta meg hanyatlik...
4:
Az Optima mondjuk inkább rövid kötvényeket tart, a Maxima ami hosszú kötvényeket, de ettől még az Optima is esni fog némileg ha növekednek a kötvény hozamok. Ha valaki nem akar kockázatot vállalni, az rövid bankbetétekben vagy pénzpiaci alapban várja ki mi lesz a kötvényekkel, aztán magasabb kamatkörnyezetben ismét lehet majd kötvény alapozni is akár.
5:
Az a 7% vagy úgy lehet, hogy évekkel ezelőtt kötötted le, vagy valami vállalati kötvény, ami már messze nem olyan kockázatmentes, ma sem Ft-ban, sem euróban nem találsz biztonságos és fix 7%-os kamatú befektetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!