Mit csináljak a Diákhitelemmel?
Most nyáron végeztem az egyetemmel. 1250000ft a hitelem.
2 évig havi 4000ft a minimális törlesztés, viszont a kamat 9,5%, ami azt jelenti, hogy kb az éves kamat 1/3 fizetem csak be, szóval évről évre növekszik a hitelem. 2. év után ha jól tudom az előző évi átlagfizetésem 10%-át kell havonta fizetnem, ami ha a jelenlegi munkahelyemen keresett összeggel számolok, akkor az első ilyen év után csak 40ezer forinttal fog csökkenni a hitel összege.
Ez így elég kilátástalannak tűnik. Viszont nem volt más választásom, fel kellett vennem annak idején a hitelt.
Van viszont közel 1millám, aminek a felét még a szüleim által kis koromtól félrerakott összegekből jött ki, ami még le van kötve 2 évig, tehát még 2 évig nem lehet hozzányúlni.
Mi a jobb döntés? ha 2 év múlva egy összegben visszafizetem a hitelt, vagy ne törődjek vele, törlesztgessem az idők végezetéig, legalább lesz egy kis készpénzem autóra, vagy lakáselőtakarékosságra?
Nem tudom, mit tegyek, igaz van még 2 évem eldönteni...
Törlesztgesd. Nem nagy megterhelés, és hülyeség lenne egy összegben kifizetned Mikor az majd lakásvásárláskor vagy más esetben önerőként jól fog jönni.
gondold át kifizeted egy összegben, ok nem lesz hiteled, de jó darabig pénzed sem lesz másra. Gyarapítsd inkább a milládat.
Sőt ha lány vagy vagy ha netán munkanélküli leszel sem a akaratnélküliség sem a GYED.GYES ideje alatt nem kell fizetned és még kamatot sem számolnak. Van ilyen lehetőség. Én most másodszor veszem ezt igénybe.
Szép kis kamatcsapdába kerülsz. Gondolom amikor felvetted még nem igazán gondoltál arra hogy mennyit is fogsz keresni. Én továbbra sem ajánlom senkinek a felvételét, bár volt nekem is (3 félévre, de már ki lett fizetve).
Annyit törlesztes amennyit akarsz. Illetve van egy minimum törlesztés, amennyit meg kötelező. 2 év után a 2 évvel korábbi bruttó átlagfizetésed 6%-át kell minimum törlesztened. Ha mindig csak a minimumot törleszted, akkor sajnos csak nőni fog a tartozásod. Jogod van a minimum felett akármekkora összeget fizetned. Akár az 1milliót is befizetheted egyben, esetleg érdemes is belőle valamennyit. Lakást szinte biztos hogy jobb kamattal kapsz mint a diákhitel, talán már autót is.
Ha a jelenlegi fizetésedből meg tudsz spórolni erre a célra +20ezret, akkor a 2 év alatt fizess minél többet, hogy ne jöjjön évi 120000 kamat rá.
Amúgy ha összesen 1.250.000Ft-ot kaptál meg (5 évig havi 21000), akkor a tartozásod szerintem 1.500.000Ft fölött van! Ugyanis az első felvett forinttól megy rá a kamat.
pff én úgy tudtam, hogy csak a törlesztés megkezdésétől indul a kamatozás! :O
Hát nem tudom, hogy mit tegyek, mert most elég keveset keresek (nettó90) így nem nagyon tudok többet törleszteni.
Viszont ha 2 év múlva (vagy 2 éven belül) vissza tudnám fizetni, akkor meg az lenne a baj, hogy semmi készpénzem nem lenne...
Annak idején én is felvettem, 10 hónapra (egy tanév). A minimális összeget vettem fel, ez akkor havi 10 000 Ft volt. 10 hónapra az 100 000 Ft. Amit végeztem, már a köv. hónapban elkeztem a törlesztést, mégis 3 és fél évig tartott, mire visszafizettem minden egyes fillért! És csak 100 000 -et vettem fel!
Én azt tudom tanácsolni, hogy 2 évig fizesd a 4000 Ft-ot és utána ha hozzájutsz a lekötött pénzedhez, fizesd be előtörlesztésnek! Így valamivel előrébb leszel és hamarabb megszabadulhatsz a diákhiteltől!
Ha csak a minimális összeggel törlesztesz minden hónapban, 25 évig is eltarthat, mire visszafizeted (a kamatok miatt a felvett összeg több, mint dupláját kell fizetned)!
Egyébként jó nagy barom volt, aki kitalálta az egész diákhitelt, utólag nagyon megbántam, hogy felvettem! elvégzed a sulit és már a nyakadban van egy több, mint 1 milliós tartozás, nem irigyellek! És van akinek még több!
Szia!
Nem, sajnos a kamatozás onnan indul, hogy felveszed az első hitelt. De a Diákhitel még mindig a piacon ma megtalálható legolcsóbb hitel. Egyetlen bank sem ad nekem 9,5%-os THM-re korlátlan felhasználású, hosszú lejáratú hitelt! Ebből a szempontból jól döntöttél, ne hallgass a károgókra!
A kamatozást úgy lehetett volna kibekkelni, hogy élsz az előtörlesztési funkcióval. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amint elvégezted az egyetemet, nem veszed fel tovább a hitelt, de megakadályozod, hogy megszűnjön a hallgatói jogviszonyod. Pl. nem diplomázol még egy-két félévig. Ezalatt lehetett volna dolgozni, és az így keresett pénz egy jó részét előtörlesztési csekken feladni. Így nem a kamattal terhelt összeget törlesztetted volna, hanem a kamatalapot. Sajnos ezzel a lehetőséggel nagyon kevesen élnek.
Most, hogy már megszűnt a hallgatói jogviszonyod, nem tudsz előtörleszteni, de én mindenképpen azt javasolnám, hogy vagy menj ki külföldre dolgozni, ahol jó esetben össze tudsz szedni annyi pénzt, ami elég ahhoz, hogy a hitel egy jó részét egybe kifizesd (ismerősöm fél évig dolgozott Angliában pincérként, hazaérve pedig egy összegben kifizette az egész hitelt kamatostul, cakk-pakk), vagy pedig ha ez nem sikerül, mindenképpen próbálj meg havonta dupla részleteket fizetni: 4000 helyett 8000 forintot. Ez még magyar fizetések mellett is sikerülni szokott. A lényeg, hogy ne akarj most másik hitelt a nyakadba venni, mert a mostani gazdasági válság miatt ki tudja, nem találod-e magad BAR-listán pár hónap alatt. Ahogy a régi mondás tartja: addig nyújtózkodj, míg a takaród ér! Napjainkban újra nagyon igaz lett ez a mondás...
Az utolsó válaszadó kicsit megijesztett, azzal, hogy csak a hallgató jogviszonya alatt lehet előtörleszteni, de szerintem nem így van.
A diakhitel.hu-n ezt írják:
"Lehetősége van a kötelező törlesztőrészlet mellett plusz összeget fizetni előtörlesztés jogcímén." Tehát ilyen módon a kötelező törlesztésen túl, a tőketartozást is tudom csökkenteni.
Hát igen, jó lenne külföldre menni, de valószínű itthon maradok.
Még mindig nem tudom, hogy hogyan döntsek, inkább csak összezavarodtam még jobban! :)
Ha már ebben a helyzetben vagy mérlegelj. Utánna kéne járni, hogy mivel jár az ha egyösszegben kifizeted a hitelt, mert ilyenkor felszámolnak valamennyi pluszt, mivel nem törlesztesz tovább az idők végezetéig.
Azután nagyjából meg kellene saccolni, hogy ha mégis inkább a törlesztgetést választod, akkor vajon a hányszorosát kell majd visszafizetned a felvett összegnek, amint írtad már több néhány százezer forinttel, gondolj bele, ha ilyen kis összegeket törlesztesz, mennyivel többet fizetsz vissza a végén.
Ezután el tudod dönteni, hogy mit vállasz a két lehetőség közül 2 év múlva. Addig is, a kis fizudból megpróbálhatsz spórolni valamicskét, két év alatt azért csak összejön valami. A pénzed egyébként kamatozik még a két év alatt nem?
Aztán két év múlva újra átgondolhatod a dolgot, sok minden változik ennyi idő alatt, lehet lesz jobb állásod, egy partnered aki támaszt nyújt, stb. és akkor újra elgondolkodhetsz a témán.
Személy szerint ha már muszály volt felvenni hitelt, én mindenképpen kifizetném minél hamarabb. Az elég gáz ha még 50 évesen is a diákhitelét törleszti az ember. Akkor inkább lakáshitel legyen.
Bármikor fizethetsz többet, amennyi csak jólesik/amennyit tudsz. A megadott számlaszámra, a hiteled azonosítójával átutalt (plusz) pénzt mindig (elő)törlesztésnek veszik (régen az előtörlesztést külön szlaszámra kellett fizetni).
Amúgy lehet, hogy a piacon elérhető egyik legjobb kamatozású és legrugalmasabb hitel, de annyira a kiszámíthatatlan jövőre épít, hogy az hihetetlen. Lehet, hogy ki lehet jelenteni, hogy az éves kamat 9,5% (alapkamat+2%, tehát most elvileg 13,5%-nak kéne lennie!), de ha valakinek a tanulmányok alatt végig igénybe kell vennie, az úgy kezdi az életét, hogy többmilliós tartozása van. Ha azt veszem, hogy a kérdező kézbe kapott 1.250.000Ft-ot, most 1.600.000Ft a tartozása, máris nem 9,5% a kamat, hanem lényegesen több.
El kell gondolkozni azon, hogy vajon így is megéri a diploma? Fogok annyit keresni, hogy belátható időn belül vissza tudjam fizetni? Ezekre nincs biztosan megadható válasz. Pláne a jövőbeli fizetésre. 5 év múlva ki tudja mi lesz?
Amikor bevezették a diákhitelt, úgy szólt erről a törvény,hogy a kamata nem lehet több mint 9,5%. Úgy látszik nektek még ezt mondják. De mióta Medggyesi és Gyurcsány van kormányon minden költségvetésnél módosítják ezt a törvényt is. Így jelenleg ha jól tudom kb 13,5% a kamata.
Szóval ezt van.
Előtörleszteni lehet és aki tud talán érdemes is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!