Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit csináljak a Diákhitelemmel?

Mit csináljak a Diákhitelemmel?

Figyelt kérdés

Most nyáron végeztem az egyetemmel. 1250000ft a hitelem.

2 évig havi 4000ft a minimális törlesztés, viszont a kamat 9,5%, ami azt jelenti, hogy kb az éves kamat 1/3 fizetem csak be, szóval évről évre növekszik a hitelem. 2. év után ha jól tudom az előző évi átlagfizetésem 10%-át kell havonta fizetnem, ami ha a jelenlegi munkahelyemen keresett összeggel számolok, akkor az első ilyen év után csak 40ezer forinttal fog csökkenni a hitel összege.

Ez így elég kilátástalannak tűnik. Viszont nem volt más választásom, fel kellett vennem annak idején a hitelt.

Van viszont közel 1millám, aminek a felét még a szüleim által kis koromtól félrerakott összegekből jött ki, ami még le van kötve 2 évig, tehát még 2 évig nem lehet hozzányúlni.

Mi a jobb döntés? ha 2 év múlva egy összegben visszafizetem a hitelt, vagy ne törődjek vele, törlesztgessem az idők végezetéig, legalább lesz egy kis készpénzem autóra, vagy lakáselőtakarékosságra?

Nem tudom, mit tegyek, igaz van még 2 évem eldönteni...

2008. dec. 6. 13:41
1 2
 11/13 anonim válasza:
28%

1,6 millió hitelt egy összegben csak annak érdemes kifizetni egyben akinek még van 5 mellette. 2 évig havi 4000. Őszintén ez kinek jelent gondot??? Utána meg a fizud 10 %-a. Tehát csak akkor kell 6 000 Ft felett törleszteni ha többet keresel.

Lehet h a végén többet fizetsz vissza, DE kicsi a törlesztő!!!

2008. dec. 12. 19:20
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

A havi 4000 az egész pontosan a bruttó minimálbér 6%-a. Azért ha valaki tényleg minimálbért keres, annak a 4000Ft is sok. Ha meg nem minimálbért keres, hanem mondjuk átlagfizetést, annak a 6%-a simán 10000Ft fölött van. Ha azt veszem figyelembe, hogy a kézbe kapott (nettó) fizetés, az a bruttónak alig 60%-a, márik ott tartunk, hogy a kézbe kapott pénz tizede ugrott. És nem 2 évig, nem 5 évig, hanem a kérdező esetében, bruttó 200ezer fizetéssel számolva is 15 év (12.000/hó, 1.6mft/12k=133 hónap=11 év, plusz kamatok). Persze a fizetés (jó esetben) folyamatosan emelkedik. De mi van, ha nem? Mi van, ha egy sokkal rosszabban fizetett munkát kell elvállani? Mert simán előfordulhat, senkinek sem bombabiztos a munkahelye. És persze ott lesz előbb-utóbb az is, hogy lakás kéne, autó kéne, bármi kéne. Arra valószinűleg fog kelleni a hitel, akkor már kettő lesz, vagy három, vagy nem is ad a bank, mert ugye már van egy... Abba ne is kezdjünk belegondolni, hogy mi van, ha nem bruttó 200ezer a fizetése, hanem csak bruttó 130ezer. Szerintem gyakorlatilag soha az életben nem fogja visszafizetni úgy.

Ez a baj MO-n, hogy az emberek úgy veszik fel a hiteleket, hogy "dehát alacsony a törlesztés". Persze az, hogy dupláját, tripláját fizetik vissza, lényegtelen. Amikor meg viszi a bank az autót, akkor csodálkoznak, hogy "dehát már régen fizetem".

Amúgy a napokban emelték a kamatot 11%-ra. Ez a kérdező 1.6MFt-jánál azt jelenti (ha a 4000-t fizeti), hogy simán 1.7MFt fölött lesz a tartozása jövő év végére, kb 25ezerrel több, mint a jelenlegi 9,5%-nál. Ez a jövő évi törlesztésének a fele.

2008. dec. 17. 13:41
 13/13 anonim ***** válasza:

Van pár dolog, amit néhány válaszadó helytelenül adott meg:

- előtörlesztéssel kapcsolatos díj: a diákhitel bármikor bármilzen összeggel előtörleszthető mindenféle díj nélkül!

[link]

- kamat (13% meg banki alapkamat+2%o-ot is írtak), valójában ez jelenleg 11,00 %

[link]

Személyes tapasztalatom szerint, az első két évben törlesztget az ember minimálösszeget (ha tud kicsit többet) aztán ha valami normális állása van akkor 1-2 év alatt betörleszti az egészet, sok ismerősöm meg tudta csinálni. Persze ha az ember 1-200 ezer között keres akkor tovább tart, de így se vészes. Lehet hogy két év múlva olyan állásod lesz, hogy a törlesztőn felül előtörleszteni is tudsz majd, nagyon ne aggódj.

Ha valakinek betétben lekötött pénze van, akkor az ne tuti kevesebbet hoz, mint amivel a tartozása nő (11%) ha a kamatadót is figyelembe vesszük, így megéri előtörleszteni. Persze csak akkor, ha marad is még pénzed. Ha két évre van a pénzed lekötve, akkor két év múlva még mindig dönthetsz úgy. hogy pl előtörleszted a felét, az egészet, vagy valami kisebb részét, az akkori anyagi helyzetednek megfelelően.

Ja igen, hitelelbírálásnál számíthat a diákhitel, úgy veszik hogy van még egy hiteled, illetve megnézik mennyi a törlesztőd. És késni se jó, mert BAR listára kerülhetsz

2009. márc. 28. 19:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!