Hitellel kapcsolatos "ötlet"! Mennyire hülyeség?
Szeretném eladni a házam, de gyanús, hogy a vevőim nem kapnak rá elég hitelt, mert az értékbecslő inkább lefelé húzza az árat.
Ilyen esetben lehet-e olyat, hogy 30 millióért odaadom a házat, de adásvételibe 35 milliót írunk, tehát, ha lebecsüli pár millióval a becslő, nekem akkor is ki tudják fizetni.
És még így is jobban jár a vevőm egy magasabb illetékkel, mintha hitel nem kapás miatt bukná a foglalót, ügyvédi díjat stb.
Én az egész logikát nem tudom követni.
Hitelt a vevő úgy kap, hogy kimegy az értékbecslője a banknak, felbecsüli az ingatlant és a bank megállapítja mennyi hitelt ad. Vásári kutyát nem érdekel, hogy te mennyit akarsz beleírni az adás-vételibe.
Ha van a vevődnek 10 millió önereje, 30 millióra értékeli a becslő és 20 milli hitel kéne nekik ezáltal akkor nem fog a bank egy fillérrel sem többet adni attól, hogy te 35M-t akarsz írni az adás-vételibe...
Ráadásul az illeték is több. Azt meg ne mondjam, hogy okirathamisításról beszélünk.
Nem, a becslőt egyáltalán nem érdekli, hogy te mennyire tartod az ingatlant vagy milyen balekot találsz aki drágán megveszi! Pontosan ezért alkalmazzák a becslőket, hogy REÁLIS árat tudjon adni a banknak a kockázatelemzéshez!
még az elképzelés is abszurd...
Az értékbecslő nem veszi figyelembe az adásvételi szerződésben szereplő árat, legalábbis ha becsületes, ért a szakmájához és nem valami csaló, vagy aki félvállról veszi.
De még ha befolyásolná is és emiatt a vevő több hitelre lenne jogosult, mi védené a vevőt, hogy te valóban megelégszel 30 millióval, ha a szerződésben 35 szerepel? Másrészt a bank addig nem folyósítja a hitelt, amíg a vevő nem igazolja, hogy kifizette az önerőt, tehát a 35 millió ráeső részét. Azaz tegyük fel, hogy van 10 millió önereje, a bank 20 milliót hitelezne, de addig nem fogja utalni, amíg a vevő ki nem fizeti neked a 15 milliót, hogy kijöjjön a 35 millió összesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!