Ingatlanfedezettel felvett lakáshitel esetén, a lakásom tulajdonképpen az önerő része?
Van egy ingatlanom, ami 40m értékű. Ezt szeretném eladni
De venni is szeretnék egy házat. A kettőt nem biztos, hogy egy időben meg tudom ejteni.
Van önerőm és lenne csok is, ha vásárolnék.
A fizetésem nagyon jó és teljesen bejelentett.
Az ingatlanfedezetű hitel ez esetben hogyan működik?
Például kinézek egy 70milliós újépítésű házat
amiból lejön a csok, plusz kamattámogatott hitel.
és mondjuk önerő helyett inkább ingatlanfedezettel egészíteném ki a maradék összeget, akkor a bank az ingatlanom értékének 80%-át számítja be.
Ha eladom kb. fél, 1 év múlva a lakásom, akkor a hitelt egy összegben tudom törleszteni, ugye? (az értékesített ár arányában persze)
Jól gondolom ennek a menetét?
Tervezek bemenni a bankba is, csak előtte itt érdeklődöm.
Köszönöm, ha valaki ír, és elnézést, ha nem tiszta, amit írtam
Picit furcsa a kérdés megfogalmazása (főleg, hogy nekem a példa is félbehagyottnak tűnik), de ha az a kérdés, hogy az önerő helyett fel lehet-e ajánlani még egy ingatlant fedezetként, akkor a válasz igen.
Adott a 70.000.000 ingatlan, aminek a megvásárlásához 14.000.000 önerő kellene leges-leges-leges-legalább. Ha ez egy új ingatlan (tehát nem magánszemélytől vásárolod, hanem magától a cégtől, aki építi, és van 3 gyermeked és teljesíted az egyéb feltételeket), akkor 10.000.000 CSOK az önerő. Kellene még 4.000.000 Ft. A bank el tud fogadni még egy ingatlant, mint "pótfedezet", ez esetben ugye mind a kettő ingatlanon lesz jelzálogjog bejegyezve. Nem lesz önerő belőle (hiszen hitelként ki lesz folyósítva), de helyettesítheti az önerőt.
És igen, előtörlesztheted a hitelt, ha sikerül eladnod (de ennek van plusz költsége).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!