Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ezt az ingatlanváltást hogyan...

Ezt az ingatlanváltást hogyan lehetne a gyakorlatban a legjobban megúszni?

Figyelt kérdés

Adott egy kb. 30 millió Ft értékű lakás, rajta Fundamenta áthidaló kölcsön 6,5 millió Ft értékben.

További rendelkezésre álló önerő kb. 4 millió Ft

Ezt eladva kellene építkezni.

Itt a telek kb. 10-12 millió Ft, a kinézett ház első körös budget költségvetése nagyjából 26-27 millió Ft.

Tehát, hogy biztosan fussa a pénzből mindenre 10 millió Ft további hitelt kellene felvenni. A jövedelem alapján vastagon meg kellene kapni a hitelt.

A kérdés a gyakorlati kivitelezés, ki hogyan csinálná?

CSOK, babaváró és bármi szaporodási hitel/támogatás nem játszik

2021. jan. 24. 16:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

A babavárós/csok-os megjegyzésedet én is némileg degradálónak érzem azokra nézve, akik élnek ezzel, de megpróbálok ezen felül kerekedni.

Megpróbálnék olyan vevőt találni a lakásra, akinek nem sürgős a költözés és belemenne, hogy egy időre visszabéreld. Kifizeti a vételárat, rendezed belőle a hitelt és veszel egy telket. 30-6,5-12 = 11,5 milliód marad, plusz a 4 millió önerőd.

Építkezésnél nem tudom milyen feltételekkel adnak hitelt, ennek utána kellene járni. Tegyük fel, megvan a plusz 10 millió. Így van 25,5 milliód a házra, ha jól számoltam. Biztosan elég lesz ez a büdzsé, amellett hogy közben bérled a lakásodat, vagyis a jövedelmed egy része kiesik?

Nekem egy picit vakmerő, de a kivitelezés része annyira nem vészes.

Ha nem találsz ilyen vevőt, akkor albérlet átmenetileg, vagy szülők. Hátránya, hogy kétszer kell költözni.

2021. jan. 24. 20:15
 12/22 A kérdező kommentje:

És rugózunk tovább ezen. Nem magyarázom tovább... Nem azokra nézve degradáló akik igénybe veszik, hülyék lennének nem tenni. Majd meglátjuk 10 év múlva, hogyan menti ki őket az akkori kormány, ahogy tette azt a devizahitelesekkel. De tényleg hagyjuk.

Egyébként igen, ez lenne egy járható út. Ugye ezzel még az a gond, hogy a Fundamentás, állami támogatásos hitelt, ha végtörlesztem, és 10+6,5m új hitelt veszek fel helyette, az mekkora bukta lenne. De kétség kívül, hogy ezzel az anyagi oldala megoldott lenne, olyan szempontból, hogy az indulásra elég a pénz, a készültségi fok meg elég magas lesz, mire a banki rész kelleni fog.

Azt hiszem itt voltam félreérthető, a mostani 6,5 millió hitel mellé jönne a +10 millió. Ez fedezne mindent, és így a kettő egyben van a vállalható szinten a törlesztőt nézve.

A másik két pont jogos. Visszabérlés, vagy szülőkhöz költözés. A visszabérlés lenne járhatóbb, mert az negyed óra munkahelytől és az építkezéstől is, szülőktől egy óra. Munka mellett ez az idő baromi sok (a munkakör miatt leginkább) A fenti számolás direkt úgy volt, hogy nem számoltam azzal a havi jövedelemmel, ami befolyik az egész procedúra alatt. Mint egy újabb biztonsági tartalék. Bár a visszabérlés 2,5-3szorosa lenne a mostani hitelnek... Még mindig menedzselhetőbb, mint a távolság és az üzemanyagköltség.

Szóval én is csak ezt látom kivitelezhetőnek. De reménykedtem, hátha valaki okosabbnak van egy jobb forgatókönyve :)

Köszönöm

2021. jan. 24. 21:38
 13/22 anonim ***** válasza:
37%
Tényleg ne rugózzunk tovább az állami támogatásokon, mert kérdező olyan sötétség uralkodik benned, hogy az már fáj. Ott jöttem rá, hogy el kell engedni mikor írtad, hogy csak az ingatlanpiacot pörgeti az egész, de a szülőknek és a gyereknek sem lesz jobb. No komment.
2021. jan. 25. 00:44
 14/22 A kérdező kommentje:

#13: Mivel megcáfolni azóta sem sikerült, ezért nyilván én vagyok a sötét, pláne, hogy elég régóta tervezgetem azt a lépést és követem figyelemmel, hogy a kinézett területen, hogyan alakul az ingatlan piac, nyilván én vagyok a sötét. Ha meg összetett mondatokat nem tudsz értelmezni az talán nem az én hibám.

De köszönöm, hogy sikerült telisz/rnod a kérdést a hülyeségekkel és mostmár 14 hozzászólás alatt is csak egyetlen érdemi válasz van...

2021. jan. 25. 07:00
 15/22 anonim ***** válasza:
74%

11 vagyok.

Szerintem ennél optimálisabb forgatókönyv nincs. Már ehhez is szerencse kell, hiszen találnod kell egy olyan vevőt, aki csak a pénzét akarja beletenni az ingatlanodba, de fél-egy-másfél évig nem tart igényt rá. Szerintem ily módon jelenleg nem lesz könnyű...

Valahol lakni kell, értelemszerűen egy épülő házban nem tudsz, ezekszerint a szülők nincsenek közel. Marad még az albérlet lehetősége, de az megint nem optimális a többszöri költözés miatt és valószínű ugyanott lennél, mintha visszabérelnéd a sajátodat.

A szaporodási támogatás kifejezés nyilván degradálónak hat, mert te egy teljesen más oldalt világítottál meg, mint amit az értelmesebb réteg képvisel, ezáltal meglehetősen sarkos meglátás. Pont a "szaporodó" életszakaszunkban vagyunk. Két gyereket szeretnénk. Azért, mert így döntöttünk, erre vágyunk, nem azért mert látszólag "ingyen pénzt" osztanak értük. A babaváróra mondtam először azt, hogy igen, végre valami, ami tényleg segítség lehet annak, akinek már csak az anyagiak sziklabiztos megléte az akadály. Szerintem egy jó konstrukció és hatalmas pozitívuma, hogy szabad felhasználású, így nem egy az egyben az ingatlanpiacon landol, vagy ha ott is fog, nem feltétlenül azonnal. Nyilván csak egy hitel, amit vissza kell fizetni, így mint mindenre, erre is igaz, hogy az jár vele legjobban, akinek semmi szüksége erre a pénzre...

A CSOK-ot egyel nagyobb fejetlenségnek tartom, mert amennyire én látom, ez inkább azoknak segítség, ahol már megvannak a gyerekek és mindenképpen napirenden szerepel, hogy nagyobb ingatlant kell vásárolni. Ezzel valóban nem azt a réteget segítik, akik még csak gondolkoznak a gyerekvállaláson, sőt... akik ennek bedőlnek ilyen helyzetben és nem létező gyerekre írnak alá, jó eséllyel önként léptek be a darálóba.

Ha költözünk, bizonyára mi is élni fogunk ezzel a támogatási formával/kedvezményes hitellel (már meglévő gyerekekre) is. De nem emiatt szülök, nem emiatt fogok olyan házat keresni direkt, ami megfelel az elvárásoknak, stb. Szóval tudom, hagyjuk már a témát... de érdemes kevésbé sarkosan kémlelni a világot.

Ha beharangoznák, hogy a gyerekeknek valóban ingyenes oktatást, minőségi orvosi ellátást biztosítanak x éves korokig, azzal szerinted nem köpnék szembe magukat? :)

Mindegy, nem kötekedni akartam, csak egy másik látószöget megvilágítani.

2021. jan. 25. 08:53
 16/22 anonim ***** válasza:
#14: Már megcáfoltam, úgy gondolom az olvasással és az értelmezéssel inkább neked vannak gondjaid.
2021. jan. 25. 09:11
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

"akik ennek bedőlnek ilyen helyzetben és nem létező gyerekre írnak alá, jó eséllyel önként léptek be a darálóba."

Nem valószínű, hogy darálóba léptek, hiszen max piaci hitelként kell visszafizetniük a CSOK hitelt. Aki ésszel gondolkodik és tudja fizetni a törlesztőket annak mindegy, hogy lesz-e gyerek vagy sem, nem kerül darálóba.

2021. jan. 25. 09:14
 18/22 A kérdező kommentje:

#15:

Hát igen, nekem sincs jobb ötletem, marad a sakkozás, számolgatás, aztán meglátjuk

Számomra továbbra is az a probléma, hogy kreálnak egy nem létező keresletet. Aki az aktuális gyerekszáma mellett nem tud érdemben megtakarítani, ezáltal nincs és nem is lesz önerő a nagyobb ingatlanhoz, de bevállalja a még meg nem született gyerek(ek)re, az pont, hogy csapdába esik. Mert egy gyerek is viszi a pénzt. Tehát hiába kapja meg a plusz pénzt kvázi azonnal, ha megszületik a gyerek, ismét nem lesz pénze. Mert további 18 évre vesz a nyakába havi 100k kiadást. Annak meg a levét a gyerek issza meg valamilyen formában.

Egyébként ahogy én látom, messze a többség nem létező gyerekre ír alá és erőn felüli ingatlanba vág bele. Pont az ingyenpénz gondolat miatt. Tudjuk mindig a sok közül a kivétel ír minden ilyen témában, de örvendetes, hogy van aki helyén tudja kezelni.

#16: #7 lett volna a cáfolat? Oké, nincs több kérdésem...

2021. jan. 25. 09:47
 19/22 anonim ***** válasza:

Na igen... viszont az én gondolatmenetem szerint, aki a semmire aláírja azt, hogy 10 éven belül három gyereket szül egy pöpec ingatlanba, az nem gondolkozik ésszel. A CSOK hitelnek még nem jártam utána, de a babaváróval nem jár jól egy család, ha végül nem születik gyerek. Aki ésszel gondolkozó egyén, az ezt erősen mérlegeli szerintem mielőtt felveszi, ahogy mondjuk CSOK esetében azt is, hogy szükség van-e egyáltalán olyan ingatlanra még gyerekek nélkül, ami megfelel a CSOK elvárásainak. :)

Én a kiemelt mondatban erre céloztam.

Aztán persze hozzátenném azt is, hogy attól, hogy kedvezményes, még nem biztos hogy előnyös egy átlag, vagy az alatt kereső családnak minimum 20 millióval eladósítani magát azzal egy időben, hogy éppen gyerekvállalásra készül.

Szóval aki ésszel gondolkozik, az zömében már csak akkor él ezekkel a támogatásokkal, ha teljesült, vagy néhány hónapon belül teljesülni fog zömében minden feltétele. Aki nem, az pedig belépett a darálóba, ami kis szerencsével majd talán nem darálja be.

Persze ez csak az én véleményem, de ha valaki olvasgat itt gyakrabban, lát csodákat. És hol van még a CSOK első 10. évfordulója...

15 voltam.

2021. jan. 25. 09:47
 20/22 anonim ***** válasza:
Bocsánat, a válaszom a 17-esnek szólt, csak nagyon egy időben írtunk. :)
2021. jan. 25. 09:50
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!